Plan de Infraestructuras, Transporte y Vivienda

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf PITVI)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Plan de Infraestructuras, Transporte y Vivienda (PITVI, Plan voor infrastructuur, transport en woningbouw) was een infrastructuurplan in Spanje dat in 2012 gelanceerd werd, met een geplande looptijd tot 2024.[1]

Geschiedenis

Vanaf 1993 begon de politiek sterk de infrastructuurplannen van Spanje te bepalen, vooral door de tegenstellingen tussen de traditionele machtspartijen PSOE en PP. Alle infrastructuurplannen zijn daarna vroegtijdig beëindigd door een machtswisseling. Het Plan Director de Infraestructuras van 1993 had een geplande looptijd tot 2007, maar werd nauwelijks in uitvoering gebracht zoals gepland en werd in 2000 vervangen door het Plan de Infraestructuras, dat ook een geplande looptijd had tot 2007. Het PIT werd in 2005 opgevolgd door het Plan Estratégico de Infraestructuras y Transporte (PEIT), dat een geplande looptijd had tot 2020.

Het PEIT kon niet volledig tot uitvoering worden gebracht door de economische crisis van 2008, die Spanje hard trof. Bijna alle projecten die in 2005 nieuw aan het PEIT waren toegevoegd zijn niet in uitvoering gegaan. Na de verkiezingen van 2011 kwam de PP weer aan de macht, die in 2012 hun eigen infrastructuurplan lanceerden, het Plan de Infraestructuras, Transporte y Vivienda. Het PITVI heeft een looptijd van 2012 tot 2024, de langste looptijd van alle infrastructuurplannen die door een conservatieve regering zijn vastgesteld, echter wel korter dan de geplande looptijd van de infrastructuurplannen van de socialisten, namelijk het PDI (14 jaar) en het PEIT (15 jaar).

Voor het eerst werd woningbouw bij het infrastructuurplan betrokken. Dit komt omdat woningbouw een taak is van het Ministerio de Fomento, en omdat de Spaanse woningbouw sterk getroffen was door de economische crisis vanaf 2008. Het PITVI omvatte een begroting van € 136,6 miljard over een periode van 12 jaar, 40% minder dan het voorgaande PEIT.[2]

In 2017 werd het Plan Extraordinario de Inversión en Carreteras (PIC) gelanceerd, waarbij een aantal van de projecten van het PITVI gefinancierd konden worden als DBFM met beschikbaarheidsvergoedingen. Zo zou de Spaanse regering de grootschalige wegenbouw kunnen hervatten zonder dat dit ten laste komt van de staatsschuld.

Nieuwe en gewijzigde plannen

Het PITVI omvatte een serie nieuwe autosnelwegen, een deel hiervan was al opgenomen in het PEIT, maar omvatte ook geheel nieuwe plannen.

# traject opmerkingen
Burgos - Miranda de Ebro nieuw in het PITVI, parallel aan de AP-1
A-1 - A-2 verbinding nieuw in het PITVI, verbindingssnelweg tussen de A-1 en A-2
Guadalajara - Tarancón in het PEIT liep deze van El Molar tot Tarancón, versobering in het PITVI
Valencia - Alicante nieuw in het PITVI als stapsgewijze upgrade van de N-332
A-6 - Ávila nieuw in het PITVI, verlenging noordwaarts
O Porriño - Vigo nieuw in het PITVI
rondweg Pontevedra nieuw in het PITVI
Valencia de Alcántara - Cáceres was in het PEIT als corridorstudie opgenomen
Vilaboa - Peinador nieuw in het PITVI
La Espina - Canero verlenging naar Canero in het PITVI opgenomen
La Robla - León nieuw in het PITVI
Chantada - Monforte de Lemos nieuw in het PITVI
Alcolea del Pinar - Monreal del Campo verdubbeling tot autovía, nieuw in het PITVI
Madrid - Santo Tomé del Puerto was al eerder gepland, nieuw in PITVI, later geschrapt als tolweg
Pontevedra - Lugo nieuw in het PITVI, zonder nummer

Rondwegen en omleggingen

In het PITVI waren ook rondwegen van autosnelwegen opgenomen.

# traject opmerkingen
Guadalajara verlegging bij Guadalajara
Murcia verlegging bij Murcia (Arco Norte)
Málaga verlegging bij Málaga (Hiperronda)
Valencia tweede rondweg van Valencia (Ronda Exterior)
Albacete zuidelijke rondweg Albacete
Toledo noordelijke rondweg Toledo
Granada verlegging bij Granada
Algeciras verlegging bij Algeciras
Cáceres zuidelijke rondweg van Cáceres
Barcelona Ronda Orbital door de voorsteden van Barcelona
Burgos completering rondweg Burgos
Murcia zuidelijke rondweg Murcia
Sevilla buitenring Sevilla
Segovia uitbreiding rondweg Segovia tot autovía

Referenties

Wegenplannen in Spanje

Circuito Nacional de Firmes Especiales (1926) • Plan Peña (1940) • Plan de Modernización de carreteras (1950) • 1e Plan General de Carreteras (1961) • Plan REDIA (1967) • Programa de Autopistas Nacionales Españolas (1967) • 2e Plan General de Carreteras (1984) • Plan Director de Infraestructuras (1993) • Programa de Autopistas de Peaje (1997) • Plan de Infraestructuras (2000) • Plan Estratégico de Infraestructuras y Transporte (2005) • Plan de Infraestructuras, Transporte y Vivienda (2012) • Plan Extraordinario de Inversión en Carreteras (2017)