Paraguay

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf PY)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Paraguay.svg
Paraguay
Paraguay.png
Hoofdstad Asunción
Oppervlakte 406.752 km²
Inwonertal 7.053.000
Lengte wegennet 30.000 km
Lengte snelwegennet 5 km
Eerste snelweg 2016
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode PY

Paraguay (Spaans: República del Paraguay) is een land in Zuid-Amerika. Het lant telt 7 miljoen inwoners en is circa 10 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Asunción.

Inleiding

Geografie

Paraguay is een binnenstaat, het ligt niet direct aan zee. Het land grenst kloksgewijs aan Brazilië, Argentinië en Bolivia. Het land meet maximaal 900 kilometer van noord naar zuid en circa 700 kilometer van oost naar west. Paraguay is een vlak land, het westen bestaat uit de Gran Chaco, een uitgestrekt en dunbevolkt savannegebied. Hier liggen geen grotere steden. Het oosten van Paraguay kent kleine hoogteverschillen en enkele geïsoleerde heuvelruggen. Hier is het hoogste punt van Paraguay gelegen, de 842 meter hoge Cerro Peró. Een groot deel van Paraguay bestaat uit landbouwgebied.

Twee grote rivieren stromen door Paraguay. De río Paraguay stroomt noord-zuid door het midden en is een harde scheiding tussen het dichter bevolkte oosten en het dunbevolkte westen van Paraguay (de Gran Chaco). De río Paraná vormt de zuidoostgrens met Argentinië. Noordelijk van Ciudad del Este is de Paraná ingedamd met de grote Itaipu Dam, met een groot stuwmeer op de grens met Brazilië. Een groot deel van de grenzen van Paraguay worden gevormd door rivieren.

Paraguay heeft een subtropisch klimaat in het zuiden en een tropisch klimaat in het noorden. De neerslag neemt daarbij van oost naar west af, het westen van de Gran Chaco is een droog savannegebied. De gemiddelde maximumtemperatuur in Asunción varieert van 23 °C in de winter in juni en juli tot 32-33 °C in de zomer van december tot maart. Vorst is uiterst zeldzaam.

Economie

Paraguay is een wat minder ontwikkeld land, met een grote informele economie. Alhoewel het land grote groeicijfers heeft gepresenteerd vanaf de jaren '70, is het absolute welvaartsniveau nog laag. De meeste welvaart concentreert zich rond de hoofdstad Asunción en de economische zone rond Ciudad del Este aan de grens met Brazilië. De export van Paraguay bestaat hoofdzakelijk uit landbouwproducten, met name soja. Daarnaast is het een netto-exporteur van elektriciteit door de ligging van de Itaipú Dam op de grens met Brazilië. Het land heeft echter weinig andere grondstoffen. De industriesector is onderontwikkeld. Het toerisme speelt nauwelijks een rol van betekenis.

Demografie

Het inwonertal van Paraguay is sinds de jaren '50 snel gegroeid, van 1,5 miljoen inwoners in 1950 naar 5,3 miljoen in 2000 en 7 miljoen in 2018. De bevolking is sterk geconcentreerd in het land ten oosten van de río Paraguay. In de grotere westelijke helft van Paraguay is het land zeer dunbevolkt en nauwelijks ontwikkeld. De 20 grootste steden zijn allemaal in het oosten van het land gelegen. De hoofdstad Asunción is met afstand de grootste stad van het land met circa 525.000 inwoners. De tweede stad van Paraguay is Ciudad del Este met bijna 300.000 inwoners, gelegen aan de grens met Brazilië. Er zijn 5 andere steden met meer dan 100.000 inwoners, dit zijn allemaal voorsteden van Asunción, zodat het stedelijk gebied van Asunción - Gran Asunción - circa 2,5 miljoen inwoners telt, een derde van alle inwoners van Paraguay. De westelijke Gran Chaco is goed voor 60% van de landoppervlakte maar slechts 2% van de inwoners van Paraguay.

Bijna alle inwoners van Paraguay zijn Mestizo, een mix tussen Europeanen en Amerindianen. In de Gran Chaco in het westen van Paraguay wonen veel Mennonieten, waardoor deze regio een afwijkende cultuur heeft van de rest van Paraguay. De meeste Mennonieten zijn van Duitse afkomst, al dan niet via andere landen naar Paraguay gemigreerd, bijvoorbeeld vanuit Canada in de jaren '20.

Paraguay is in wezen tweetalig Spaans en Guaraní. Het Guaraní wordt door bijna de volledige bevolking gesproken naast het Spaans, het is één van de best bewaard gebleven oorspronkelijke talen in Zuid-Amerika. De overheid, media en zakelijke dienstverlening geeft de voorkeur aan het Spaans vanwege de status als lingua franca in Latijns-Amerika.

Geschiedenis

De eerste Europeanen in het gebied waren Spanjaarden in 1516. Asunción werd in 1537 gesticht en geldt als één van de oudste steden in Zuid-Amerika. In 1811 werd Paraguay onafhankelijk van Spanje en was daarna een geïsoleerde dictatuur met weinig contact met de buitenwereld tot 1840. Tussen 1864 en 1870 werd de zogenoemde Oorlog van de Drievoudige Alliantie gevochten, een oorlog tussen Paraguay en de buurlanden Argentinië en Brazilië, plus Uruguay. Het was het dodelijkste conflict ooit in Zuid-Amerika, het inwonertal van Paraguay werd gehalveerd en een groot deel van de mannelijke bevolking kwam om het leven. Door de oorlog moest Paraguay ook aanzienlijke stukken land aan Argentinië en Brazilië afstaan.

Nadat Bolivia in 1884 zijn toegang tot zee verloor na de Pacific-oorlog zocht het een andere weg naar zee, die verliep door de Gran Chaco naar de río Paraguay. In 1932 viel Bolivia de Gran Chaco binnen, wat tot de Chaco-oorlog van 1932 tot 1935 leidde. Dit was het bloedigste conflict in Zuid-Amerika gedurende de 20e eeuw. De oorlog verliep moeizaam voor beide landen en uiteindelijk werd in 1935 een vredesakkoord gesloten, waarbij Paraguay tweederde van de Gran Chaco toegewezen kreeg.

Al begin 20e eeuw en na de Chaco-oorlog werd Paraguay gekenmerkt door intern conflict, met korte burgeroorlogen. Regeringen volgden elkaar op na revoluties. Dit eindigde met de installatie van het regime van Alfredo Stroessner in 1954. Dit was een dictatuur tot 1989. Het land ontwikkelde zich in die periode maar mondjesmaat. In 1989 werd het regime van Stroessner omver geworpen en vanaf 1992 was Paraguay een democratisch land.

Wegennet

Het wegennet van Paraguay is niet heel erg uitgebreid, en de lengte van het wegennet wordt geschat op 30.000 tot 60.000 kilometer, afhankelijk van wat als "weg" gedefinieerd wordt. Circa 15.000 kilometer weg is verhard, met name in het oosten van het land. In het westen wonen weinig mensen en zijn weinig wegen verhard. Het land heeft internationale verbindingen met alle buurlanden, alleen de route naar Bolivia (Ruta Nacional 9) is niet verhard aan de Paraguayaanse zijde. De eerste volwaardige autosnelweg van Paraguay is de Autopista Ñu Guasu, waarvan op 24 januari 2016 het eerste deel is opengesteld. Dit was de eerste autosnelweg van Paraguay. Geasfalteerde hoofdwegen verbinden alle grotere steden.

Asunción

De hoofdstad Asunción heeft een redelijk uitgebreid stratennet, met tal van boulevards met 2x2 rijstroken. Het centrum en de omliggende wijken zijn gebouwd in een grid, verder buiten het centrum lijkt het wegennet meer op een spinneweb met radialen en tangenten. Verreweg de meeste grote kruispunten zijn met verkeerslichten geregeld, slechts een klein aantal kruispunten heeft ongelijkvloerse elementen, veelal flyovers.

Nabij de luchthaven ligt een korte autosnelweg, de Autopista Ñu Guasu die 5 kilometer lang is. De Ruta 2 en Ruta 9 vormen de belangrijkste invalswegen van de stad. De Costanera Norte is een dubbelbaans weg tussen het centrum en het noorden van de stad die recenter is ontwikkeld en meer vrij ligt van de bebouwing en in twee fases in 2013 en 2018 is opengesteld.

Asunción ligt aan de Río Paraguay, waar de oostoever sterk verstedelijkt is, is de westoever nauwelijks bebouwd en niet direct vanaf Asunción te bereiken, de enige brug over de rivier ligt 15 kilometer ten noorden van de stad. Zuidelijk van Asunción vormt de Río Paraguay de grens met Argentinië, hier zijn geen bruggen over de rivier in de nabijheid van Asunción. Het verkeer in Asunción is daarom vooral gericht op verbindingen binnen het stedelijk gebied, en doorgaand verkeer heeft meestal een bestemming of herkomst in de stad.

Rutas Nacionales

De Rutas Nacionales in Paraguay.
 • Ruta 1: Asunción - Encarnación 370 km
 • Ruta 2: Asunción - Coronel Oviedo 132 km
 • Ruta 3: Asunción - Bella Vista 522 km
 • Ruta 4: San Ignacio - Paso de Patria 197 km
 • Ruta 5: Pozo Colorado - Pedro Juan Caballero 408 km
 • Ruta 6: Encarnación - Minga Guazú 247 km
 • Ruta 7: Coronel Oviedo - Ciudad del Este 193 km
 • Ruta 8: Coronel Bogado - San Estanislao 320 km
 • Ruta 9: Asunción - Guaraní 835 km
 • Ruta 10: Villa del Rosario - Salto del Guairá 326 km
 • Ruta 11: San Pedro - Capitan Bado 228 km
 • Ruta 12: Asunción - Campo Alegre 185 km
Flag of Paraguay.svg Rutas nacionales in Paraguay Flag of Paraguay.svg

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12


Tol

Op diverse plekken in Paraguay zijn tolstations op de rutas nacionales. Bij alle tolstations geldt hetzelfde toltarief.[1]

Wegnummering

In het wegnummersysteem van Paraguay zit niet één duidelijk systeem. Er is een radiaal systeem vanuit de hoofdstad Asunción, maar dit is maar deels opeenvolgend genummerd, zoals de Rutas 1 t/m 4 en Ruta 9. De rest van de nummers lopen elders in het land. Het hoogste nummer is Ruta Nacional 12 die parallel aan de Argentijnse grens loopt. De wegnummers lijken vrijwel nergens aangegeven te worden, behalve op kaarten.[2]

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Paraguay is eenvoudig en gelijk wat men elders in Zuid-Amerika aantreft. Het zijn groene borden met witte letters, met een variërend ontwerp. De wegnummerschildjes worden in de praktijk niet aangegeven, maar zijn wel ontworpen in het bordenboek van Paraguay.[3]

Verkeersborden

In Paraguay wordt een mix van Amerikaanse en Europese verkeersborden gebruikt, zowel de geel-zwarte borden als de wit-rode borden komen voor. Voor specifieke verboden en aanwijzingen worden de Europese verkeersborden gebruikt, voor de overige, zoals waarschuwingen voor bochten en kruispunten worden de Amerikaanse verkeersborden gebruikt.

Referenties

Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela