Pacific Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New South Wales alphanumeric route A1.png
Pacific Highway map.png
A1
Begin Brisbane
Einde Sydney
Lengte 825 km
Route

Centrum.svg Brisbane

Pacific Motorway


grens met New South Wales


Afslagsymbool.svg Tweed Heads

Afslagsymbool.svg Tweed Heads South

Afslagsymbool.svg Kingscliff

Afslagsymbool.svg Murwillumbah

Afslagsymbool.svg Clothiers Creek

Afslagsymbool.svg Pottsville

Afslagsymbool.svg Billinudgel

Afslagsymbool.svg Brunswick Heads

Afslagsymbool.svg Mullumbimby

Afslagsymbool.svg Byron Bay

Afslagsymbool.svg Bangalow

Afslagsymbool.svg Lennox Head

Afslagsymbool.svg Ballina (North)

Afslagsymbool.svg Ballina (West)

Afslagsymbool.svg Alstonville

Afslagsymbool.svg Pimlico

Afslagsymbool.svg Broadwater

Afslagsymbool.svg Woodburn

Afslagsymbool.svg Mororo

Afslagsymbool.svg Iluka

Afslagsymbool.svg Harwood

Afslagsymbool.svg Yamba

Afslagsymbool.svg Maclean

Afslagsymbool.svg Grafton (north)

Afslagsymbool.svg Grafton (south)


Centrum.svg Coffs Harbour


freeway

Afslagsymbool.svg Toormina

Afslagsymbool.svg Sawtell

Afslagsymbool.svg Bonville

Afslagsymbool.svg Repton

Afslagsymbool.svg Raleigh / Urunga

Afslagsymbool.svg Urunga

Afslagsymbool.svg Nambucca Heads

Afslagsymbool.svg Macksville-North

Afslagsymbool.svg Macksville-South

Afslagsymbool.svg Eungai

Afslagsymbool.svg Stuarts Point

Afslagsymbool.svg Frederickton

Afslagsymbool.svg Kempsey

Afslagsymbool.svg Kundabung

Afslagsymbool.svg Telegraph Point

Afslagsymbool.svg Blackmans Point

Afslagsymbool.svg Sancrox

Afslagsymbool.svg Port Macquarie / Oxley Highway

Centrum.svg Taree

Centrum.svg Bulahdelah

Centrum.svg Raymond Terrace

Centrum.svg Newcastle

Centrum.svg Belmont

Centrum.svg Swansea

Centrum.svg Wyong

Centrum.svg Gosford

Centrum.svg Hornsby

Centrum.svg Sydney

Niet te verwarren met de Pacific Coast Highway in California.

De Pacific Highway is een highway in Queensland en New South Wales, Australië. De weg vormt de kustweg van Brisbane naar Sydney. De weg is deels vervangen door snelwegen, zoals de Pacific Motorway in Queensland en de Sydney-Newcastle Freeway tussen die twee steden. Daarnaast is een deel van de Pacific Highway zelf uitgebouwd als autosnelweg. De weg is in totaal 825 kilometer lang, waarvan 100 kilometer als de Pacific Motorway en 547 kilometer langs de kust van New South Wales tussen Tweed Heads en Newcastle. De Pacific Highway is een onderdeel van de National Highway 1.

Routebeschrijving

Queensland

zie Pacific Motorway.

In Queensland wordt de route uitgevoerd door de Pacific Motorway, die bij het centrum van Brisbane begint en zuidoostwaarts langs de Gold Coast van Queensland verloopt, een verstedelijkte regio langs de kust ten zuiden van Brisbane. Tussen Brisbane en de Gold Coast telt de snelweg over een lang stuk 2x3 tot 2x4 rijstroken. Zuidelijk van Robina telt de Pacific Motorway 2x2 rijstroken tot aan de grens met New South Wales.

New South Wales

De Pacific Highway bij Bulahdelah.
De Pacific Highway ten noorden van Newcastle.

In New South Wales bestaat de Pacific Highway uit drie verschillende delen, namelijk de upgrade tot freeway tussen de grens met Queensland en Port Macquarie, een 2x2 divided highway met veelal gelijkvloerse kruispunten tussen Port Macquarie en Newcastle en de Pacific Motorway tussen Newcastle en Sydney.

Tweeds Heads - Port Macquarie

Het uiterste noordoosten van New South Wales is een verstedelijkt gebied rond Tweed Heads, dit is een verlenging van de Gold Coast in Queensland. Naast de autosnelweg ligt het Gold Coast Airport, dat half in Queensland en half in New South Wales ligt. Men steekt hier de Tweed River over. De snelweg voert dan parallel aan de kust zuidwaarts, waarbij de bevolkingsdichtheid snel daalt. Het landschap bestaat uit vlakke rivierdelta's met lage heuvelruggen, waarbij de Pacific Highway enkele korte tunnels kent. De hogere heuvels liggen verder landinwaarts. In deze regio liggen enkele kleine regiostadjes zoals Byron Bay en Ballina. Zuidelijk van Ballina steekt men de Richmond River over. Tussen Ballina en Grafton voert de snelweg door een afwisseling van agrarisch laagland en bebost heuvelland. Noordelijk van Grafton steekt men de Clarence River over, waarna de Pacific Highway de stad Grafton op enige afstand bypasst. De oude Pacific Highway gaat dwars door dit stadje en geeft aansluiting op de Gwydir Highway.

Zuidelijk van Grafton voert de Pacific Highway door een bebost gebied met lage heuvels. Men bereikt de kust weer vanaf Corindi Beach, hierna voert de Pacific Highway door een serie badplaatsen die een kleine stedelijke regio vormen, zoals Woolgoolga, Moonee Beach, Coffs Harbour en Sawtell. Dit is het meest substandaard deel van de Pacific Highway, met name de passage door het centrum van Coffs Harbour. Bij Urunga steekt men de Bellinger River over. De snelweg voert langs de kustplaats Nambucca Heads en steekt bij Macksville de Nambucca River over. Ook in deze regio worden korte kustvlaktes afgewisseld met bebost heuvelland. De snelweg passeert op enige afstand van het kustplaatsje South West Rocks en steekt bij Kempsey de Macleay River over. Daarna voert de snelweg weer door een bebost heuvelland, waarna men de grotere stad Port Macquarie bereikt. Hier steekt men de Hastings River over en is een aansluiting op de Oxley Highway.

Port Macquarie - Newcastle

Zuidelijk van Port Macquarie is de Pacific Highway een 2x2 divided highway maar geen freeway omdat er frequent gelijkvloerse kruispunten zijn. De weg voert iets landindwaarts langs de voet van hogere heuvels naar het westen. Men kruist hier weer de typische korte kustvlaktes met brede rivieren gevolgd door bebost heuvelland. Bij Taree steekt men de Manning River over. Zuidelijker verloopt de Pacific Highway wat verder landinwaarts en voert op vrij grote afstand van de dubbele kustplaatsen Forster en Tuncurry langs. Deze regio kent ook wat steilere heuvelruggen. Noordelijk van Newcastle verloopt de Pacific Highway langs Port Stephens, een grote natuurlijke haven waarvan met name de zuidoever enigszins verstedelijkt is, dit is echter juist het gebied waar de Pacific Highway niet langs loopt. Men bereikt dan de agglomeratie van Newcastle, waar ook een kruising met de New England Highway is.

Newcastle - Sydney

Zie ook de Pacific Motorway (Sydney-Newcastle).

Zuidelijk van Newcastle is de weg een motorway tot aan Sydney. Hier loopt de oude Pacific Highway parallel aan, terwijl het snelverkeer de motorway neemt. De kustregio is hier enigszins verstedelijkt met aan elkaar gegroeide plaatsen en kleine stadjes aan de kust. De Pacific Motorway is een landschappelijk mooie route met berghellingen en scherpe bochten. Aan weerszijden van de Hawkesbury River ligt de Pacific Highway ook op 200 meter boven zeeniveau, het hoogstgelegen deel van de gehele route tussen Brisbane en Sydney. Men bereikt dan de noordelijke suburbs van Sydney, waar de Pacific Motorway eindigt.

In Hornsby eindigt de Sydney-Newcastle Freeway en moet het doorgaande verkeer naar Sydney via de Pacific Highway, die een zesstrooks weg is door de noordelijke wijken en voorsteden en zeer druk is. Bij de wijk Chatswood kruist men de Gore Hill Freeway, waarna de Pacific Highway uiteindelijk bij de noordkant van de Sydney Harbour Bridge eindigt. De Cahill Expressway gaat dan verder naar het centrum van Sydney.

Autosnelwegen

De volgende trajecten van de Pacific Highway zijn uitgevoerd als motorway of freeway:

 • Brisbane - Coolangatta (Pacific Motorway): 100 km
 • Tweed Heads - Woodburn: 126 km
 • Devils Pulpit - Coffs Harbour: 135 km
 • Coffs Harbour - Port Macquarie: 145 km
 • Port Macquarie - Newcastle: 211 km (semi-ongelijkvloerse dual carriageway)
 • Newcastle - Sydney (Pacific Motorway): 127 km

Geschiedenis

Oorspronkelijk ging het meeste vervoer langs de kust van New South Wales per schip, over zee. De weg was slechts ten dele verhard en vereiste het gebruik van nogal wat veerdiensten. In 1928 werd de weg als North Coast Highway vernoemd en in 1931 als de Pacific Highway, zijn huidige naam. Het meeste vrachtverkeer gebruikte de landinwaarts gelegen New England Highway, daar die door gemakkelijker terrein voert. Het verkeer op de Pacific Highway nam vanaf de jaren 50 sterk toe vanwege de vele toeristenbestemmingen in Queensland. In 1958 werd het laatste deel van de Pacific Highway verhard bij Koorainghait, ten zuiden van Taree. In 1966 werd de laatste veerdienst vervangen door een brug over de Clarence River. Vanaf de jaren 80 werden er bypasses aangelegd, en al eerder opende de Sydney-Newcastle Freeway, die de route tussen Sydney en Newcastle verving.

De weg is tussen Port Macquarie en Newcastle een semi-ongelijkvloerse dual carriageway. De weg is op belangrijke kruispunten ongelijkvloers, maar er zijn nog gelijkvloerse kruispunten op tal van locatie's, evenals right in, right out-aansluitingen. Dit deel ging in 1993 in aanleg en is in tal van fases in de jaren '90 en jaren 2000 verbreed naar 2x2 rijstroken, waarbij de weg tussen de plaatsen deels op het bestaande tracé verdubbeld is, en bij de plaatsen een bypass is aangelegd. Het laatste project was de bypass van Bulahdelah die op 27 juni 2013 opende.

Op 29 november 2011 werd een 12 kilometer lang stuk snelweg rond Ballina geopend, op 27 juni 2013 opende de bypass van Bulahdelah[1] en op 23 november 2013 opende de 10 kilometer lange snelweg rond Woolgoogla.[2] Tussen september 2012 en december 2015 is 17 kilometer motorway aangelegd tussen Tintenbar en Ewingsdale in het noordoosten van New South Wales. Dit project kostte A$ 862 miljoen.[3][4] De snelweg opende op 18 december 2015.[5]

Op 16 mei 2016 opende 27 kilometer nieuw tracé met 2x2 rijstroken vanaf Eungai tot Frederickton. Dit deel kostte $ 675 miljoen en bypasst het deel van de oude Pacific Highway waar in 1989 het ernstigste verkeersongeluk in de Australische geschiedenis plaatsvond, vlak voor kerst botsten hier twee bussen op elkaar met 35 doden en 41 gewonden tot gevolg.[6][7] Op 22 juli 2016 opende 22 kilometer tussen Urunga en Nambucca Heads.[8][9]

Tussen 2014 en 2018 is een 37 kilometer lang deel tussen Kempsey en de Oxley Highway bij Port Macquarie aangelegd met 2x2 rijstroken, deels over een nieuw tracé. De werkzaamheden zijn in drie fases uitgevoerd tussen oktober 2014 en eind 2017 / begin 2018.[10] In november 2015 opende al het Sancrox Interchange en op 14 maart 2017 opende 4 kilometer met 2x2 rijstroken tussen Kundabung en Cooperabung.[11] Op 31 oktober 2017 opende 14 kilometer tussen Kempsey en Kundabung.[12] Op 17 november 2017 opende het resterende deel over 18 kilometer van Kundabung tot Port Macquarie,[13][14] gevolgd door het resterende deel bij Port Macquarie op 29 maart 2018.[15] Op 18 december 2017 opende 14 van de 20 kilometer van de nieuwe Pacific Highway tussen Nambucca Heads en Warrell Creek,[16] gevolgd door de 6 kilometer lange omlegging van Warrell Creek op 29 juni 2018.[17] Hiermee was de autosnelweg tussen Port Macquairie en Coffs Harbour voltooid.

Tussen 2015 en 2020 is het 155 kilometer lange deel tussen Ballina en Woolgoolga opgewaardeerd tot autosnelweg. Dit project kostte A$ 4,3 miljard.[18] De nieuwe snelweg passeert 17 kilometer ten oosten van Grafton, waardoor deze regiostad op grotere afstand gebypasst is, deze route is wel korter dan de oorspronkelijke Pacific Highway. Tot 14 november 2017 is voor $ 3 miljard aan contracten gegund om de snelweg tussen Ballina en Woolgoolga gegund.[19] Op 6 december 2019 opende hiervan de Harwood Bridge, een hogere vaste brug met 2x2 rijstroken over de Clarence River.[20][21] Op 27 april 2017 opende 6 kilometer rond Dirty Creek, onderdeel van de 14 kilometer lange upgrade tot Woolgoolga.[22][23] Op 1 april 2020 opende een 12 kilometer lang deel tussen Maclean en Tyndale.[24] Op 19 mei 2020 is 36 kilometer tussen Tyndale en Glenugie ter hoogte van Grafton geopend.[25] Daarna opende op 27 augustus 2020 15 kilometer tussen Devils Pulpit en Mororo.[26][27] Op 10 september 2020 opende het 34 kilometer lange traject van Ballina tot Woodburn,[28][29] dat grotendeels over een nieuw tracé is aangelegd.[30][31]

Openstellingsgeschiedenis

Tweed Heads - Ballina

Van Naar Lengte Datum
Tweed Heads Tweed Heads South 4,0 km 00-00-19??
Banora Point Chinderah 5,8 km 29-11-1996
Tyagarah Ewingsdale 4,3 km 16-10-1998
Ewingsdale 1,9 km 20-12-2000
Brunswick Heads Tyagarah 5,5 km 19-12-2001
Chinderah Yelgun 28,6 km 06-08-2002
Yelgun Brunswick Heads 8,6 km 11-07-2007
Queensland provincial border Tweed Heads 7,0 km 03-06-2008
Tintenbar Ballina (west) 12,0 km 28-04-2012
Tweed Heads South Banora Point 2,5 km 22-09-2012
Ewingsdale Tintenbar 17,0 km 18-12-2015

Ballina - Coffs Harbour

Van Naar Lengte Datum
Halfway Creek Grays Road 3,4 km 00-06-2004
Glenugie Calamia 6,5 km 09-02-2012
Devils Pulpit 7,3 km 20-03-2014
Woolgoolga Sapphire Beach 25,0 km 30-07-2014
Halfway Creek Dirty Creek 4,0 km 28-04-2017
Calamia Halfway Creek 12,0 km 00-09-2017
Harwood Bridge 3,0 km 06-12-2019
Maclean (Harwood Bridge) Tyndale 12,0 km 01-04-2020
Tyndale Glenugie 36,0 km 19-05-2020
Mororo Iluka 3,5 km 17-06-2020
Devils Pulpit Mororo 15,0 km 27-08-2020
Ballina Woodburn 34,0 km 10-09-2020

Coffs Harbour - Port Macquarie

Van Naar Lengte Datum
Repton Raleigh/Urunga 8,0 km 24-09-1998
Warrell Creek Eungai Creek 4,2 km 00-03-1999
Coffs Harbor (Stadium Drive) Boambee East (Lyons Road) 5,3 km 25-05-2001
Boambee East (Lyons Road) Repton 9,6 km 16-09-2008
Frederickton Kempsey 14,5 km 27-03-2013
Eungai Frederickton 26,5 km 16-05-2016
Raleigh/Urunga Nambucca Heads 22,0 km 22-07-2016
Kundabung Cooperabung 4,0 km 14-03-2017
Kempsey Kundabung 14,0 km 31-10-2017
Kundabung Port Macquarie 18,0 km 17-11-2017
Nambucca Heads Warrell Creek 14,0 km 18-12-2017
Port Macquarie Oxley Highway 5,0 km 29-03-2018
Warrell Creek Warrell Creek 6,0 km 29-06-2018

Port Macquarie - Newcastle

Van Naar Lengte Datum
Taree Possum Brush 17,0 km 00-05-1993
Port Macquarie Herons Creek 14,0 km 03-07-1998
Nabiac Wang Wauk River 4,8 km 10-12-1998
Raymond Terrace Bypass 7,6 km 17-12-1998
Coolongolook Bulahdelah 23,0 km 27-10-1999
Taree Bypass 14,5 km 12-04-2000
Karuah Raymond Terrace 18,0 km 01-12-2000
Wang Wauk River Coolongolook 11,7 km 29-07-2001
Karuah Bypass 9,8 km 22-09-2004
Coopernook Taree 7,5 km 04-08-2005
Coopernook 4,2 km 22-03-2006
Possum Brush Nabiac 9,7 km 04-11-2006
Tea Gardens Road Karuah 11,0 km 15-12-2006
Bulahdelah Tea Gardens Road 23,0 km 02-10-2009
Herons Creek Coopernook 33,0 km 23-07-2010
Bulahdelah Bypass 8,6 km 27-06-2013
Herons Creek 3,5 km 25-10-2013

Wegnummering

De Pacific Highway was oorspronkelijk als de National Route 1 genummerd, met diverse State Route nummers voor de secundaire routes die naar Sydney en Newcastle leidden. In 2013 is het deel in New South Wales omgenummerd naar de A1. De Pacific Highway volgt bij Sydney en Newcastle niet overal de doorgaande route en is hier afwijkend genummerd met diverse nummers over korte afstanden (A43, A49, B83). Het overgrote deel van de route is echter als de A1 genummerd.

Toekomst

In recente jaren is de Pacific Highway gefaseerd opgewaardeerd naar dual carriageway, waarbij de nieuwere delen als volwaardige motorway zijn uitgevoerd. Tussen 2016 en 2020 zijn grote delen van deze nieuwe autosnelweg opengesteld. In september 2020 moet het deel tussen Mororo en Maclean worden geopend. Eind 2020 moet de laatste 15 kilometer tussen tussen Woodburn en Devil's Pulpit worden geopend.[32][33]

Coffs Harbour heeft al een dual carriageway door de stad maar deze is van een lage uitbouwstandaard. Er is een 12 kilometer lange bypass van Coffs Harbour gepland, dit wordt veelal gezien als het sluitstuk van de Pacific Highway upgrade tussen Sydney en Brisbane.[34][35] Op 27 september 2018 is hiervoor het voorkeurontwerp ter inzage gelegd.[36]

Tussen Beresfield en Hexham sluit de Pacific Motorway vanuit Sydney omslachtig aan op de dubbelbaans Pacific Highway naar Port Macquarie. Mogelijk wordt hier een afsnijding aangelegd. Dit deel telt reeds 2x2 rijstroken en wordt daarom minder gezien als onderbreking van de dubbelbaans weg tussen Sydney en Brisbane.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks steken 43.000 voertuigen de grens met Queensland over, dalend naar 22.000 voertuigen voor Ballina en 12.000 voertuigen na Ballina. Bij Grafton rijden eveneens 12.000 voertuigen, stijgend naar 44.000 voertuigen in Coffs Harbour. In Kempsey rijden 22.000 voertuigen en 12.000 voertuigen langs Port Macquarie. Er rijden 20.000 voertuigen langs Taree en 14.000 voertuigen langs Bulahdelah. Dit stijgt naar 52.000 voertuigen in Newcastle en 34.000 voertuigen door Belmont. De parallelle route aan de Sydney-Newcastle Freeway telt nog zo'n 15.000 tot 48.000 voertuigen per dag.[37]

Referenties

 1. Bulahdelah bypass opens | abc.net.au
 2. Bypass section set to open | cofsscoastadvocate.com.au
 3. Bridge opening marks milestone in Pacific Highway upgrade | northernstar.com.au
 4. Tintenbar to Ewingsdale - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 5. T2E opening ‘progressively’ from tonight | echo.net.au
 6. Deadly stretch of Pacific Highway to be bypassed today, 27 years after bus crash | abc.net.au
 7. Frederickton to Eungai - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 8. Upgraded section of Pacific Highway between Nambucca Heads and Urunga opens to traffic | rms.nsw.gov.au
 9. Warrell Creek to Nambucca Heads - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 10. Oxley Highway to Kempsey - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 11. New lanes to open on Pacific Highway at Cooperabung | bellingencourier.com.au
 12. Pacific Highway achieves another milestone as double lane opens northbound between Kundabung and Kempsey | mcleayargus.com
 13. to navigate the new highway upgrade | portnews.com.au
 14. Kundabung to Port Macquarie | Pacific Highway upgrade officially opens | macleayargus.com.au
 15. The Oxley Highway to Kundabung section is fully duplicated and open to the public | Portnews.com.au
 16. Official opening of Macksville and Nambucca Heads bypasses | rms.nsw.gov.au
 17. Highway at Warrell Creek to open on Friday | nambuccaguardian.com.au
 18. Woolgoolga to Ballina - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 19. Almost $3 billion worth of contracts awarded on the Woolgoolga to Ballina section of the Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 20. HARWOOD BRIDGE OFFICIALLY OPEN TO TRAFFIC | nbnnews.com.au
 21. New bridge at Harwood opens to traffic | rms.nsw.gov.au
 22. New Pacific Highway section north of Coffs Harbour opens | bellingencourier.com.au
 23. New lanes open on Woolgoolga to Halfway Creek Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 24. Safer journeys between Tyndale and Maclean | infrastructure.gov.au
 25. Final section of Pacific Highway Upgrade nears finish line | rms.nsw.gov.au
 26. New section of Pacific Highway open to traffic | miragenews.com
 27. Pacific Highway upgrade opens new sections | rms.nsw.gov.au
 28. Pacific Highway on the road to completion | infrastructure.gov.au
 29. Pacific Highway on road to completion | miragenews.com
 30. Woodburn, Broadwater and Wardell next to be bypassed | rms.nsw.gov.au
 31. Broadwater to Ballina Bypass | pacifichighway.nsw.gov.au
 32. Maclean to Devils Pulpit | pacifichighway.nsw.gov.au
 33. Devils Pulpit to Broadwater | pacifichighway.nsw.gov.au
 34. Coffs Harbour Bypass | rms.nsw.gov.au
 35. Construction industry gears up to build Coffs Harbour | rms.nsw.gov.au
 36. Bypass design 'two tunnel arrangements and a cutting' | coffscoastadvocate.com.au
 37. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume FreewayHunter Expressway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway