Pacific Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1
Begin Brisbane
Einde Sydney
Lengte 825 km
Route

Brisbane

Pacific Motorway


grens met New South Wales


Tweed Heads

Tweed Heads South

Kingscliff

Murwillumbah

Clothiers Creek

Pottsville

Billinudgel

Brunswick Heads

Mullumbimby

Byron Bay

Bangalow

Lennox Head

Ballina (North)

Ballina (West)

Alstonville

Pimlico

Broadwater

Woodburn

Mororo

Iluka

Harwood

Yamba

Maclean

Grafton (north)

Grafton (south)


Coffs Harbour


freeway

Toormina

Sawtell

Bonville

Repton

Raleigh / Urunga

Urunga

Nambucca Heads

Macksville-North

Macksville-South

Eungai

Stuarts Point

Frederickton

Kempsey

Kundabung

Telegraph Point

Blackmans Point

Sancrox

Port Macquarie / Oxley Highway

Taree

Bulahdelah

Raymond Terrace

Newcastle

Belmont

Swansea

Wyong

Gosford

Hornsby

Sydney

Niet te verwarren met de Pacific Coast Highway in California.

De Pacific Highway is een highway in Queensland en New South Wales, Australië. De weg vormt de kustweg van Brisbane naar Sydney. De weg is deels vervangen door snelwegen, zoals de Pacific Motorway in Queensland en de Sydney-Newcastle Freeway tussen die twee steden. Daarnaast zijn de overige delen van de Pacific Highway zelf uitgebouwd als autosnelweg of dual carriageway. De weg is in totaal 825 kilometer lang, waarvan 100 kilometer als de Pacific Motorway en 547 kilometer langs de kust van New South Wales tussen Tweed Heads en Newcastle, dat sinds 2020 volledig 2x2 rijstroken telt. De Pacific Highway is een onderdeel van de National Highway 1.

Routebeschrijving

Queensland

zie Pacific Motorway.

In Queensland wordt de route uitgevoerd door de Pacific Motorway, die bij het centrum van Brisbane begint en zuidoostwaarts langs de Gold Coast van Queensland verloopt, een verstedelijkte regio langs de kust ten zuiden van Brisbane. Tussen Brisbane en de Gold Coast telt de snelweg over een lang stuk 2x3 tot 2x4 rijstroken. Zuidelijk van Robina telt de Pacific Motorway 2x2 rijstroken tot aan de grens met New South Wales.

New South Wales

De Pacific Highway bij Bulahdelah.
De Pacific Highway ten noorden van Newcastle.

In New South Wales bestaat de Pacific Highway uit drie verschillende delen, namelijk de upgrade tot freeway tussen de grens met Queensland en Port Macquarie, een 2x2 divided highway met veelal gelijkvloerse kruispunten tussen Port Macquarie en Newcastle en de Pacific Motorway tussen Newcastle en Sydney.

Tweeds Heads - Port Macquarie

Het uiterste noordoosten van New South Wales is een verstedelijkt gebied rond Tweed Heads, dit is een verlenging van de Gold Coast in Queensland. Naast de autosnelweg ligt het Gold Coast Airport, dat half in Queensland en half in New South Wales ligt. Men steekt hier de Tweed River over. De snelweg voert dan parallel aan de kust zuidwaarts, waarbij de bevolkingsdichtheid snel daalt. Het landschap bestaat uit vlakke rivierdelta's met lage heuvelruggen, waarbij de Pacific Highway enkele korte tunnels kent. De hogere heuvels liggen verder landinwaarts. In deze regio liggen enkele kleine regiostadjes zoals Byron Bay en Ballina. Zuidelijk van Ballina steekt men de Richmond River over. Tussen Ballina en Grafton voert de snelweg door een afwisseling van agrarisch laagland en bebost heuvelland. Noordelijk van Grafton steekt men de Clarence River over, waarna de Pacific Highway de stad Grafton op enige afstand bypasst. De oude Pacific Highway gaat dwars door dit stadje en geeft aansluiting op de Gwydir Highway.

Zuidelijk van Grafton voert de Pacific Highway door een bebost gebied met lage heuvels. Men bereikt de kust weer vanaf Corindi Beach, hierna voert de Pacific Highway door een serie badplaatsen die een kleine stedelijke regio vormen, zoals Woolgoolga, Moonee Beach, Coffs Harbour en Sawtell. Dit is het meest substandaard deel van de Pacific Highway, met name de passage door het centrum van Coffs Harbour. Bij Urunga steekt men de Bellinger River over. De snelweg voert langs de kustplaats Nambucca Heads en steekt bij Macksville de Nambucca River over. Ook in deze regio worden korte kustvlaktes afgewisseld met bebost heuvelland. De snelweg passeert op enige afstand van het kustplaatsje South West Rocks en steekt bij Kempsey de Macleay River over. Daarna voert de snelweg weer door een bebost heuvelland, waarna men de grotere stad Port Macquarie bereikt. Hier steekt men de Hastings River over en is een aansluiting op de Oxley Highway.

Port Macquarie - Newcastle

Zuidelijk van Port Macquarie is de Pacific Highway een 2x2 divided highway maar geen freeway omdat er frequent gelijkvloerse kruispunten zijn. De weg voert iets landindwaarts langs de voet van hogere heuvels naar het westen. Men kruist hier weer de typische korte kustvlaktes met brede rivieren gevolgd door bebost heuvelland. Bij Taree steekt men de Manning River over. Zuidelijker verloopt de Pacific Highway wat verder landinwaarts en voert op vrij grote afstand van de dubbele kustplaatsen Forster en Tuncurry langs. Deze regio kent ook wat steilere heuvelruggen. Noordelijk van Newcastle verloopt de Pacific Highway langs Port Stephens, een grote natuurlijke haven waarvan met name de zuidoever enigszins verstedelijkt is, dit is echter juist het gebied waar de Pacific Highway niet langs loopt. Men bereikt dan de agglomeratie van Newcastle, waar ook een kruising met de New England Highway is.

Newcastle - Sydney

Zie ook de Pacific Motorway (Sydney-Newcastle).

Zuidelijk van Newcastle is de weg een motorway tot aan Sydney. Hier loopt de oude Pacific Highway parallel aan, terwijl het snelverkeer de motorway neemt. De kustregio is hier enigszins verstedelijkt met aan elkaar gegroeide plaatsen en kleine stadjes aan de kust. De Pacific Motorway is een landschappelijk mooie route met berghellingen en scherpe bochten. Aan weerszijden van de Hawkesbury River ligt de Pacific Highway ook op 200 meter boven zeeniveau, het hoogstgelegen deel van de gehele route tussen Brisbane en Sydney. Men bereikt dan de noordelijke suburbs van Sydney, waar de Pacific Motorway eindigt.

In de noordelijke suburb Hornsby gaat de Pacific Motorway over in de NorthConnex tunnel, die toegang geeft tot het snelwegennet van Sydney, terwijl de oude Pacific Highway naar het zuidoosten afbuigt en een drukke vier- tot zesstrooks weg vormt door de noordelijke wijken en suburbs van Sydney. Uiteindelijk verloopt de Pacific Highway over de Sydney Harbour Bridge tot aan het centrum van de stad.

Autosnelwegen

De volgende trajecten van de Pacific Highway zijn uitgevoerd als motorway of freeway:

 • Brisbane - Coolangatta (Pacific Motorway): 100 km
 • Tweed Heads - Coffs Harbour: 276 km
 • Coffs Harbour - Port Macquarie: 145 km
 • Port Macquarie - Newcastle: 211 km (semi-ongelijkvloerse dual carriageway)
 • Newcastle - Sydney (Pacific Motorway): 127 km

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Tot begin 20e eeuw ging het meeste vervoer langs de kust van New South Wales per schip over zee. De kustroute was nauwelijks berijdbaar en zeer tijdrovend. Tot de jaren '20 van de 20e eeuw was het sneller om per schip te reizen tussen Sydney en Newcastle dan over de weg. Het meeste verkeer gebruikte in die tijd de landinwaarts gelegen New England Highway, omdat die door gemakkelijker terrein voert. De plaatsen langs het noordelijk deel van de kust van New South Wales waren geïsoleerd, dit waren lokale economieën, gebaseerd op hun locatie aan de monding van een rivier in zee. Deze kleine economieën produceerden hoofdzakelijk hout dat per schip naar Sydney werd vervoerd.

Ontwikkeling van de Pacific Highway

De Peats Ferry Bridge over de Hawkesbury River tussen Sydney en Newcastle. De rechter brug opende in 1945. De linker brug is aangelegd als onderdeel van de Sydney-Newcastle Freeway in 1973.

In 1928 werd de weg als The North Coast Road betiteld, wat in 1931 werd gewijzigd naar de Pacific Highway in New South Wales. Het deel in Queensland heette daarvoor al de Pacific Highway. In de jaren '30 was het reizen via de Pacific Highway nog steeds tijdrovend, een reis van Sydney naar Brisbane duurde ongeveer vier dagen. Op veel plekken waren nog geen bruggen over de rivieren aangelegd en moest het verkeer van veerdiensten gebruik maken. In de jaren '30 werd gestart om de weg te verbeteren en deels te verharden, een proces dat initieel gebruikt werd om de werkloosheid te bestrijden, maar later in de jaren '30 minder prioriteit kreeg. In deze periode zijn wel veel belangrijke bruggen aangelegd, zoals bij Macksville, Boyds Bay, Barneys Point, Raleigh, Mororo en Sharp Creek.

In de jaren '30 werd ook een geheel nieuwe wegverbinding tussen Sydney en Newcastle aangelegd, het laatste deel hiervan was de Peats Ferry Bridge, waarvan de bouw in 1938 startte maar werd vertraagd vanwege de Tweede Wereldoorlog en pas in 1945 gereed kwam. De oude route lag een stuk verder landinwaarts via Wisemans Ferry en Cessnock. De nieuwe route was ongeveer 50 kilometer korter.

Na de Tweede Wereldoorlog nam het verkeer sterk toe, mede vanwege de opkomst van het toerisme aan de kust. In de jaren '50 en begin jaren '60 werd de weg in het noorden van Sydney verbreed naar zes rijstroken. Buiten Sydney was de weg nog over grote trajecten een gravelweg, dit werd gedurende de jaren '50 geasfalteerd, in 1958 werd het laatste deel verhard ten zuiden van Taree. Hierna kreeg de upgrade van de weg echter weinig prioriteit meer. In 1966 werd de laatste veerdienst vervangen door een brug over de Clarence River.

Vanaf de jaren '60 werd de Pacific Motorway tussen Sydney en Newcastle aangelegd. In 1971 werden echter plannen geschrapt voor de bouw van een autosnelweg ten noorden van Newcastle, omdat de ontwikkeling van de New England Highway als transportroute naar het noorden prioriteit kreeg. Daardoor bleef de Pacific Highway relatief lang een enkelbaans weg. In de jaren '60 werd de Pacific Highway wel puntsgewijs verbeterd met klimstroken op hellingen.

Gedurende de jaren '70 werd duidelijk dat de reistijd op de Pacific Highway te lang was, verkeer moest door bijna alle plaatsen op de route en noordelijk van Newcastle was geen autosnelweg meer gepland. Daardoor kwam de bouw van bypasses meer in zicht. Een behoorlijk grote tracéwijziging vond tussen Coffs Harbour en Grafton plaats, waar de oude route meer landinwaarts verliep. De weg is hier verlegd via Dirty Creek, dat al een reistijdbesparing van 20 minuten opleverde.

De bouw van bypasses had in eerste instantie weinig steun in de plaatsen, omdat zij bang waren veel klandizie van passanten verliezen. In 1962 opende de bypass van Port Macquarie. Een probleem in die tijd was dat de bypasses soms snel weer volgebouwd werden met tankstations en andere voorzieningen voor passanten, waardoor de bypass zijn nut verloor. In sommige gevallen is twee keer een bypass aangelegd. Veel bruggen van de Pacific Highway waren stalen vakwerkbruggen, die vaak smal werden aangelegd en later niet te verbreden bleken. Tot in de jaren '60 zijn bruggen van dit type aangelegd in de Pacific Highway. In de jaren '70 werden nieuwe betonnen bruggen toegepast, zoals de kokerbrug bij Telegraph Point, even ten noorden van Port Macquarie.

In de jaren '60 was een trip van Sydney naar Coffs Harbour nog steeds een formidabele reis van 12 uur. De situatie verbeterde relatief langzaam. Gedurende de jaren '70 en '80 werden meer rondwegen aangelegd zodat doorgaand verkeer minder door bebouwde kommen hoefde. In december 1997 opende de bypass van Taree die de reistijd met circa 20 minuten verbeterde. Een ander belangrijk project eind jaren '90 was een tracéverlegging van circa 23 kilometer lengte ten noorden van Bulahdelah, die door bergachtig gebied loopt en een flinke verbetering van de reistijd en verkeersveiligheid betekende.[1]

Upgrade naar 2x2 rijstroken

In de loop der jaren is de Pacific Highway integraal verbreed naar 2x2 rijstroken, waarbij grote delen over een nieuw tracé zijn aangelegd. Niet alle delen zijn een volwaardige autosnelweg, op enkele trajecten zijn gelijkvloerse kruispunten die afgelegen boerderijen of bosgebieden ontsluiten. De directe aanleiding voor de verdubbeling waren twee ernstige busongelukken op de Pacific Highway in 1989. Op 20 oktober 1989 verongelukte een bus bij Grafton met 21 doden tot gevolg en op 22 december 1989 verongelukte een bus bij Kempsey met 35 doden tot gevolg.[2] Hiermee kwam de upgrade van de Pacific Highway hoog op de politieke agenda te staan. De bouw startte in 1993 maar in eerste instantie werden slechts kleine delen aangelegd. De bouw accelereerde na 2000 en vooral na 2010. De gehele verdubbeling was in 2020 voltooid, hiermee is de reistijd tussen Sydney en Brisbane met circa 2,5 uur verkort en is het aantal ernstige ongevallen sterk verminderd.[3]

Newcastle - Port Macquarie

De weg is tussen Newcastle en Port Macquarie verbreed naar een semi-ongelijkvloerse dual carriageway. De weg is op belangrijke kruispunten ongelijkvloers, maar er zijn nog gelijkvloerse kruispunten op tal van locaties, evenals right in, right out-aansluitingen. Dit traject ging in 1993 in aanleg en is in tal van fases in de jaren '90 en jaren 2000 verbreed naar 2x2 rijstroken, waarbij de weg tussen de plaatsen deels op het bestaande tracé verdubbeld is, en bij de plaatsen een bypass is aangelegd. Het laatste project was de bypass van Bulahdelah die op 27 juni 2013 opende.[4]

Port Macquairie - Coffs Harbour

De Pacific Highway is tussen Port Macquarie en Coffs Harbour aangelegd als een dual carriageway met 2x2 rijstroken, grote delen hiervan zijn over een nieuw tracé aangelegd en de weg kent grotendeels ongelijkvloerse kruisingen.

Op 16 mei 2016 opende 27 kilometer nieuw tracé met 2x2 rijstroken vanaf Eungai tot Frederickton. Dit deel kostte $ 675 miljoen en bypasst het deel van de oude Pacific Highway waar in 1989 het ernstigste verkeersongeluk in de Australische geschiedenis plaatsvond, vlak voor kerst botsten hier twee bussen op elkaar met 35 doden en 41 gewonden tot gevolg.[5][6] Op 22 juli 2016 opende 22 kilometer tussen Urunga en Nambucca Heads.[7][8]

Tussen 2014 en 2018 is een 37 kilometer lang deel tussen Kempsey en de Oxley Highway bij Port Macquarie aangelegd met 2x2 rijstroken, deels over een nieuw tracé. De werkzaamheden zijn in drie fases uitgevoerd tussen oktober 2014 en eind 2017 / begin 2018.[9] In november 2015 opende al het Sancrox Interchange en op 14 maart 2017 opende 4 kilometer met 2x2 rijstroken tussen Kundabung en Cooperabung.[10] Op 31 oktober 2017 opende 14 kilometer tussen Kempsey en Kundabung.[11] Op 17 november 2017 opende het resterende deel over 18 kilometer van Kundabung tot Port Macquarie,[12][13] gevolgd door het resterende deel bij Port Macquarie op 29 maart 2018.[14]

Op 18 december 2017 opende 14 van de 20 kilometer van de nieuwe Pacific Highway tussen Nambucca Heads en Warrell Creek,[15] gevolgd door de 6 kilometer lange omlegging van Warrell Creek op 29 juni 2018.[16] Hiermee was de autosnelweg tussen Port Macquairie en Coffs Harbour voltooid.

Coffs Harbour

Coffs Harbour is één van de grotere steden aan de kust van noordelijk New South Wales. De Pacific Highway is hier grotendeels op het bestaande tracé verdubbeld naar 2x2 rijstroken, waarbij er aan de noord- en zuidkant van Coffs Harbour een motorway ligt, maar de passage door de stad zelf is nog een stadsweg met verkeerslichten en rotonde. Tussen 1995 en 2008 is in twee fases de zuidelijke invalsweg opgewaardeerd tot motorway, bestaande uit de omlegging van Raleigh, opengesteld op 24 september 1998, en de upgrade langs Bonville, opengesteld op 16 september 2008.

Ten noorden van Coffs Harbour is de weg opgewaardeerd tot Woolgoolga, de grootste upgrade hiervan was een 25 kilometer lang traject tussen Sapphire en Woolgoolga, waarvan de bypass van Woolgoolga op 16 december 2013 opende en de rest op 30 juli 2014.

Woolgoolga - Ballina

Een megaproject was de bouw van een nieuwe dubbelbaans weg van 155 kilometer lengte tussen Woolgoolga en Ballina bij de grens met Queensland. Op een groot deel van de route is de Pacific Highway hier als volledig nieuwe weg met 2x2 rijstroken aangelegd, waarbij grote delen als autosnelweg zijn uitgevoerd, enkele andere trajecten hebben nog gelijkvloerse kruispunten en U-turns naar afgelegen bosgebieden. Dit project kostte A$ 4,3 miljard.[17] De nieuwe snelweg passeert 17 kilometer ten oosten van Grafton, waardoor deze regiostad op grotere afstand gebypasst is, deze route is wel korter dan de oorspronkelijke Pacific Highway. Tot 14 november 2017 is voor $ 3 miljard aan contracten gegund om de snelweg tussen Ballina en Woolgoolga gegund.[18]

Op 29 november 2011 werd een 12 kilometer lang stuk snelweg rond Ballina geopend en op 23 november 2013 opende de 10 kilometer lange snelweg rond Woolgoogla.[19] Tussen september 2012 en december 2015 is 17 kilometer motorway aangelegd tussen Tintenbar en Ewingsdale in het noordoosten van New South Wales. Dit project kostte A$ 862 miljoen.[20][21] De snelweg opende op 18 december 2015.[22]

Op 6 december 2019 opende de Harwood Bridge, een hogere vaste brug met 2x2 rijstroken over de Clarence River.[23][24] Op 27 april 2017 opende 6 kilometer rond Dirty Creek, onderdeel van de 14 kilometer lange upgrade tot Woolgoolga.[25][26] Op 1 april 2020 opende een 12 kilometer lang deel tussen Maclean en Tyndale.[27] Op 19 mei 2020 is 36 kilometer tussen Tyndale en Glenugie ter hoogte van Grafton geopend.[28] Daarna opende op 27 augustus 2020 15 kilometer tussen Devils Pulpit en Mororo.[29][30] Op 10 september 2020 opende het 34 kilometer lange traject van Ballina tot Woodburn,[31][32] dat grotendeels over een nieuw tracé is aangelegd.[33][34] Op 11 december 2020 opende de laatste 15 kilometer tussen Woodburn en Devils Pulpit.[35] Hiermee was de complete verdubbeling van de Pacific Highway in New South Wales voltooid.[36]

Openstellingsgeschiedenis

Tweed Heads - Ballina

Van Naar Lengte Datum
Tweed Heads Tweed Heads South 4,0 km 00-00-19??
Banora Point Chinderah 5,8 km 29-11-1996
Tyagarah Ewingsdale 4,3 km 16-10-1998
Ewingsdale 1,9 km 20-12-2000
Brunswick Heads Tyagarah 5,5 km 19-12-2001
Chinderah Yelgun 28,6 km 06-08-2002
Yelgun Brunswick Heads 8,6 km 11-07-2007
Queensland provincial border Tweed Heads 7,0 km 03-06-2008
Tintenbar Ballina (west) 12,0 km 28-04-2012
Tweed Heads South Banora Point 2,5 km 22-09-2012
Ewingsdale Tintenbar 17,0 km 18-12-2015

Ballina - Coffs Harbour

Van Naar Lengte Datum
Halfway Creek Grays Road 3,4 km 00-06-2004
Glenugie Calamia (1e rb) 6,5 km 09-02-2012
Devils Pulpit 7,3 km 20-03-2014
Woolgoolga Sapphire Beach 25,0 km 30-07-2014
Halfway Creek Dirty Creek 4,0 km 28-04-2017
Calamia Halfway Creek 12,0 km 00-09-2017
Harwood Bridge 3,0 km 06-12-2019
Maclean (Harwood Bridge) Tyndale 12,0 km 01-04-2020
Tyndale Glenugie 36,0 km 19-05-2020
Mororo Iluka 3,5 km 17-06-2020
Devils Pulpit Mororo 15,0 km 27-08-2020
Ballina Woodburn 34,0 km 10-09-2020
Iluka Maclean (Harwood Bridge) 9,0 km 22-09-2020
Glenugie Wells Crossing (2e rb) 8,0 km 26-11-2020
Woodburn Devils Pulpit 15,0 km 11-12-2020

Coffs Harbour - Port Macquarie

Van Naar Lengte Datum
Repton Raleigh/Urunga 8,0 km 24-09-1998
Warrell Creek Eungai Creek 4,2 km 00-03-1999
Coffs Harbor (Stadium Drive) Boambee East (Lyons Road) 5,3 km 25-05-2001
Boambee East (Lyons Road) Repton 9,6 km 16-09-2008
Frederickton Kempsey 14,5 km 27-03-2013
Eungai Frederickton 26,5 km 16-05-2016
Raleigh/Urunga Nambucca Heads 22,0 km 22-07-2016
Kundabung Cooperabung 4,0 km 14-03-2017
Kempsey Kundabung 14,0 km 31-10-2017
Kundabung Port Macquarie 18,0 km 17-11-2017
Nambucca Heads Warrell Creek 14,0 km 18-12-2017
Port Macquarie Oxley Highway 5,0 km 29-03-2018
Warrell Creek Warrell Creek 6,0 km 29-06-2018

Port Macquarie - Newcastle

Van Naar Lengte Datum
Taree Possum Brush 17,0 km 00-05-1993
Port Macquarie Herons Creek 14,0 km 03-07-1998
Nabiac Wang Wauk River 4,8 km 10-12-1998
Raymond Terrace Bypass 7,6 km 17-12-1998
Coolongolook Bulahdelah 23,0 km 27-10-1999
Taree Bypass 14,5 km 12-04-2000
Karuah Raymond Terrace 18,0 km 01-12-2000
Wang Wauk River Coolongolook 11,7 km 29-07-2001
Karuah Bypass 9,8 km 22-09-2004
Coopernook Taree 7,5 km 04-08-2005
Coopernook 4,2 km 22-03-2006
Possum Brush Nabiac 9,7 km 04-11-2006
Tea Gardens Road Karuah 11,0 km 15-12-2006
Bulahdelah Tea Gardens Road 23,0 km 02-10-2009
Herons Creek Coopernook 33,0 km 23-07-2010
Bulahdelah Bypass 8,6 km 27-06-2013
Herons Creek 3,5 km 25-10-2013

Wegnummering

De Pacific Highway was oorspronkelijk als de National Route 1 genummerd, met diverse State Route nummers voor de secundaire routes die naar Sydney en Newcastle leidden. In 2013 is het deel in New South Wales omgenummerd naar de A1. De Pacific Highway volgt bij Sydney en Newcastle niet overal de doorgaande route en is hier afwijkend genummerd met diverse nummers over korte afstanden (A43, A49, B83). Het overgrote deel van de route is echter als de A1 genummerd.

Toekomst

Coffs Harbour heeft al een dual carriageway door de stad maar deze is van een lage uitbouwstandaard. Er is een 14 kilometer lange bypass van Coffs Harbour gepland, dit wordt veelal gezien als het sluitstuk van de Pacific Highway upgrade tussen Sydney en Brisbane.[37][38] Op 27 september 2018 is hiervoor het voorkeurontwerp ter inzage gelegd.[39] Op 8 december 2020 werd het project goedgekeurd door de federale regering.[40] De bypass van Coffs Harbour moet eind 2026 worden geopend.[41]

Tussen Beresfield en Hexham sluit de Pacific Motorway vanuit Sydney omslachtig aan op de dubbelbaans Pacific Highway naar Port Macquarie. Hier wordt een afsnijding aangelegd.[42] In 2020 begonnen de eerste publieke consultaties voor dit project.[43] Op 22 december 2022 werd een contract gegund voor de bouw van dit 15 kilometer lange traject.[44] De kosten liggen op A$ 2,1 miljard.[45] De bouw van dit deel begon op 16 januari 2024.[46] Het project een verlenging van 15 kilometer van de Pacific Motorway, inclusief een 2,6 kilometer lang viaduct over de Hunter River. De verlenging moet medio 2028 worden geopend.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks steken 43.000 voertuigen de grens met Queensland over, dalend naar 22.000 voertuigen voor Ballina en 12.000 voertuigen na Ballina. Bij Grafton rijden eveneens 12.000 voertuigen, stijgend naar 44.000 voertuigen in Coffs Harbour. In Kempsey rijden 22.000 voertuigen en 12.000 voertuigen langs Port Macquarie. Er rijden 20.000 voertuigen langs Taree en 14.000 voertuigen langs Bulahdelah. Dit stijgt naar 52.000 voertuigen in Newcastle en 34.000 voertuigen door Belmont. De parallelle route aan de Sydney-Newcastle Freeway telt nog zo'n 15.000 tot 48.000 voertuigen per dag.[47]

Referenties

 1. Development of the Pacific Highway and Sydney-Newcastle Freeway (May 1999) | transport.nsw.gov.au
 2. Grafton and Kempsey bus crashes remembered 30 years after the tragedies | abc.net.au
 3. Pacific Highway Upgrade | pacifichighway.nsw.gov.au
 4. Bulahdelah bypass opens | abc.net.au
 5. Deadly stretch of Pacific Highway to be bypassed today, 27 years after bus crash | abc.net.au
 6. Frederickton to Eungai - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 7. Upgraded section of Pacific Highway between Nambucca Heads and Urunga opens to traffic | rms.nsw.gov.au
 8. Warrell Creek to Nambucca Heads - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 9. Oxley Highway to Kempsey - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 10. New lanes to open on Pacific Highway at Cooperabung | bellingencourier.com.au
 11. Pacific Highway achieves another milestone as double lane opens northbound between Kundabung and Kempsey | mcleayargus.com
 12. to navigate the new highway upgrade | portnews.com.au
 13. Kundabung to Port Macquarie | Pacific Highway upgrade officially opens | macleayargus.com.au
 14. The Oxley Highway to Kundabung section is fully duplicated and open to the public | Portnews.com.au
 15. Official opening of Macksville and Nambucca Heads bypasses | rms.nsw.gov.au
 16. Highway at Warrell Creek to open on Friday | nambuccaguardian.com.au
 17. Woolgoolga to Ballina - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 18. Almost $3 billion worth of contracts awarded on the Woolgoolga to Ballina section of the Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 19. Bypass section set to open | cofsscoastadvocate.com.au
 20. Bridge opening marks milestone in Pacific Highway upgrade | northernstar.com.au
 21. Tintenbar to Ewingsdale - Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 22. T2E opening ‘progressively’ from tonight | echo.net.au
 23. HARWOOD BRIDGE OFFICIALLY OPEN TO TRAFFIC | nbnnews.com.au
 24. New bridge at Harwood opens to traffic | rms.nsw.gov.au
 25. New Pacific Highway section north of Coffs Harbour opens | bellingencourier.com.au
 26. New lanes open on Woolgoolga to Halfway Creek Pacific Highway upgrade | rms.nsw.gov.au
 27. Safer journeys between Tyndale and Maclean | infrastructure.gov.au
 28. Final section of Pacific Highway Upgrade nears finish line | rms.nsw.gov.au
 29. New section of Pacific Highway open to traffic | miragenews.com
 30. Pacific Highway upgrade opens new sections | rms.nsw.gov.au
 31. Pacific Highway on the road to completion | infrastructure.gov.au
 32. Pacific Highway on road to completion | miragenews.com
 33. Woodburn, Broadwater and Wardell next to be bypassed | rms.nsw.gov.au
 34. Broadwater to Ballina Bypass | pacifichighway.nsw.gov.au
 35. FINAL SECTION OF PACIFIC HIGHWAY UPGRADE OPENS THIS WEEKEND | nbnnews.com.au
 36. Historic Pacific Highway upgrade hits the finish line | rms.nsw.gov.au
 37. Coffs Harbour Bypass | rms.nsw.gov.au
 38. Construction industry gears up to build Coffs Harbour | rms.nsw.gov.au
 39. Bypass design 'two tunnel arrangements and a cutting' | coffscoastadvocate.com.au
 40. Coffs Harbour bypass planning approval | rms.nsw.gov.au
 41. Full steam ahead on Coffs Harbour bypass | infrastructure.gov.au
 42. Pacific Highway improvements at Hexham (Hexham Straight) | rms.nsw.gov.au
 43. Have your say on the Pacific Hwy at Hexham | rms.nsw.gov.au
 44. M1 Extension to Raymond Terrace Gains Momentum with Contractors Signed | miragenews.com
 45. Green light for M1 Pacific Motorway extension to Raymond Terrace | infrastructure.gov.au
 46. Construction underway on M1 Pacific Motorway extension to Raymond Terrace | pm.gov.au
 47. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayIllawarra HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOlympic HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway