Pacific Motorway (Sydney-Newcastle)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M1
Begin Beresfield
Einde Hornsby
Lengte 127 km
Route

Black Hill

Newcastle

West Wallsend

Awaba

Freemans Waterhole

Morisset

Wallarah Creek

Warnervale

Tuggerah

Ourimbah

Somersby

Kariong

Calga

Mount White

Hawkesbury River

Berowra

Windybanks

Mount Colah

Wahroonga

Zie ook: Pacific Motorway voor de snelweg in het zuidoosten van Queensland en het noordoosten van New South Wales.

De Pacific Motorway, voorheen de Sydney-Newcastle Freeway is een motorway in New South Wales, Australië, die vanaf Sydney naar Newcastle loopt. De snelweg stond vroeger ook wel bekend als de National Route 1 of de F3, en het is voorgesteld om er de M1 van te maken. De snelweg is 127 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg ter hoogte van de Mooney-Mooney Bridge.

De snelweg begint in het noorden van het stedelijk gebied van Sydney, bij Wahroonga aan de Cumberland Highway, die de snelweg met de Hills Motorway en Westlink verbindt. De snelweg telt 2x3 rijstroken en loopt noordwaarts, nog kortstondig door stedelijk gebied. De snelweg versmalt al vanaf Mount Colah naar 2x2 rijstroken en loopt door heuvelachtig gebied met mediterrane vegetatie. Vanaf Berowra zijn weer 2x3 rijstroken beschikbaar, en steekt men de Hawkesbury River over, feitelijk een baai van de Pacifische Oceaan. De snelweg slingert door het beboste platteland, en versmalt vanaf Gosford naar 2x2 rijstroken. Het gebied blijft heuvelachtig, met iets meer open gebieden. Men komt langs een enigszins verstedelijkte kuststrook rondom Wyong en The Entrance. De snelweg heeft een vrij brede middenberm, en loopt continu door bebost gebied. De middenberm kent ook vaak begroeiing. De snelweg passeert op enige afstand ten westen van Newcastle langs, een grotere stad aan de kust. Bij Beresfield eindigt de snelweg op een rotonde. Hierna kan men via de New England Highway en de Pacific Highway verder richting Brisbane.

Geschiedenis

De planning van de snelweg begon in 1952, om de in 1928 gebouwde parallelle Pacific Highway te vervangen, die overbelast raakte en niet geschikt was voor grotere hoeveelheden verkeer. De orginele plannen voorzagen een directe route naar de centra van Sydney en Newcastle, maar omdat veel stedelijke snelwegen niet gebouwd werden, kwam de snelweg verder buiten de steden te eindigen. De snelweg werd vanaf het begin de Sydney-Newcastle Freeway genoemd.

De aanleg van de autosnelweg begon in april 1963 tussen de Hawkesbury River en Mount White. Dit deel opende als een tolweg in juni 1965. In december 1967 opende een tweede fase tussen Berowra tot aan de Hawkesbury River. Het duurde echter tot april 1979 voordat de zesstrooks brug over de Hawkesbury River werd opengesteld. Naast deze brug liep reeds een oudere brug van de Pacific Highway. Gedurende de jaren '80 werd het zuidelijke deel van de snelweg in fases opengesteld. Begin jaren '90 werd het noordelijk deel opengesteld, waarbij het laatste deel tussen Minmi en Beresfield in december 1998 werd opengesteld.

Het middelste deel rondom de Hawkesbury River was oorspronkelijk een tolweg, tot 1990, toen de Australische overheid besloot dat alle National Highways tolvrij zouden moeten zijn. In de jaren '70 werd een wegnummersysteem ingevoerd om de freeway in en rond Sydney te onderscheiden. In 1973 werd het nummer F3 toegekend aan de Sydney-Newcastle Freeway. Alhoewel het nummer nooit op de bewegwijzering verscheen, werd deze administratief wel zo genummerd. Het nummeringssysteem van F-wegen werd eind jaren '80 opgeheven, maar de snelweg stond lange tijd nog wel als de F3 bekend.

Sinds augustus 2013 staat de snelweg bekend als de Pacific Motorway. Er is ook een Pacific Motorway vanaf Brisbane naar het zuiden, wellicht sluiten beide motorways ooit op elkaar aan. Tevens is bij de hernummering van wegen in New South Wales het nummer gewijzigd van de National Highway 1 naar de M1.

Verbredingen

In december 2004 kwam de eerste verbreding naar 2x3 rijstroken tussen de Hawkesbury River en Calga gereed. Tussen september 2008 en november 2009 kwam de verbreding van de snelweg tussen Wahroonga en de Hawkesbury River gereed, evenals een klein stukje tussen Calga en Kariong. Hiermee had 43 kilometer van de Pacific Motorway 2x3 rijstroken vanaf Sydney naar het noorden. Wanneer het deel tussen Somersby en Tuggerah naar 2x3 rijstroken is verbreed is onduidelijk, maar al voor 2005. In juni 2020 kwam de verbreding tussen Kariong en Somersby gereed. Op 13 juni 2020 kwam de verbreding tussen Tuggerah en Doyalson gereed.[1] Hiermee had 75 kilometer van de Pacific Motorway vanuit Sydney 2x3 rijstroken.

NorthConnex

De Pacific Motorway begon in de noordelijke suburbs van Sydney en sloot niet direct aan op de rest van het snelwegennet van Sydney. Het verkeer moest door 22 verkeerslichten over Pennant Hills Road. Om dit te verbeteren is het megaproject NorthConnex uitgevoerd, dat bestond uit een 9 kilometer lange tunnel die de Pacific Motorway met de Hills Motorway verbindt. De tunnel is op 31 oktober 2020 opengesteld voor het verkeer.[2][3]

Toekomst

Er zijn plannen voor een noordwaartse verlenging vanaf Beresfield tot de bestaande bypass van Raymond Terrace. Dit is een bypass van Newcastle. Met name in de zomer komen hier lange files vanwege vakantieverkeer voor.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten nemen naar het noorden toe geleidelijk af. Dagelijks rijden 89.000 voertuigen bij het zuidelijk einde in de noordelijke suburbs van Sydney, iets dalend naar 82.000 voertuigen op de brug over de Hawkesbury River en 76.000 voertuigen bij Mount White. Na Kariong dalen de intensiteiten naar 63.000 voertuigen en 71.000 voertuigen bij Wyong. Bij Wyee rijden nog 47.000 voertuigen en 36.000 voertuigen voor Newcastle.[4]

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway