Palau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palau - Belau
Hoofdstad Ngerulmud
Oppervlakte 459 km²
Inwonertal 18.000
Lengte wegennet 36 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode PAL

Palau (Palaus: Belau) is een eilandnatie in het westen van de Pacifische Oceaan, met 18.000 inwoners en een oppervlakte ter grootte van enkele Nederlandse gemeenten. De hoofdstad is Ngerulmud.

Inleiding

De Koror-Babeldaob Bridge, de grootste brug van het land en voltooid in 2002.

Palau bestaat uit een aantal kleine eilanden en het hoofdeiland Palau dat circa 45 kilometer lang is en 10 kilometer breed. Palau ligt 900 kilometer ten oosten van de Filippijnen en 900 kilometer ten noorden van Indonesië. Naar het oosten ligt Micronesië, naar het noorden ligt op grote afstand Japan. De hoofdstad is Ngerulmud, vroeger Koror. Koror is nog steeds de grootste plaats, met 14.000 inwoners, circa 70% van de bevolking van het gehele land. Ngerulmud is vooral de locatie van het parlement en niet een echte plaats. Het hoofdeiland is heuvelachtig, het hoogste punt is de 242 meter hoge Mount Ngerchelchauus.

Palau behoorde tussen 1899 en 1914 tot Duitsland en werd in het begin van de Eerste Wereldoorlog veroverd door Japan. In 1944 werden de eilanden door de geallieerden veroverd. Het kwam daarna onder het beheer van de Verenigde Staten en werd in 1994 uiteindelijk onafhankelijk. Het land is een democratie en is relatief ontwikkeld met een nominaal BBP van $ 17.400 per inwoner. Toerisme en visserij zijn de belangrijkste economische sectors van Palau.

Wegennet

De meeste wegen liggen op het hoofdeiland Palau, maar er is slechts 36 kilometer verhard. Er lopen twee noord-zuidroutes over dit eiland, dat buiten de grootste stad Koror weinig andere plaatsen van belang kent. Er zijn geen autosnelwegen in Palau, de belangrijkste weg is de hoofdstraat van Koror, die enkelbaans is. Op het eiland Peleliu is een wat langere weg. Op de andere eilanden liggen geen of slechts enkele onverharde wegen. Het verkeer rijdt rechts in Palau en de maximumsnelheid is 40 km/uur. Er zijn geen veerdiensten tussen de eilanden. De eilanden rond Koror zijn met elkaar verbonden met bruggen.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Palau.

Bewegwijzering

De bewegwijzering op Palau is naar Amerikaans model.

Referenties


Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu