Palau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palau - Belau
Hoofdstad Ngerulmud
Oppervlakte 459 km²
Inwonertal 18.000
Lengte wegennet 140 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode PAL

Palau (Palaus: Belau) is een eilandnatie in het westen van de Pacifische Oceaan, met 18.000 inwoners en een oppervlakte ter grootte van enkele Nederlandse gemeenten. De hoofdstad is Ngerulmud.

Inleiding

De Koror-Babeldaob Bridge, de grootste brug van het land en voltooid in 2002.

Geografie

Palau bestaat uit een aantal kleine eilanden en het hoofdeiland Palau dat circa 45 kilometer lang is en 10 kilometer breed. Palau ligt 900 kilometer ten oosten van de Filippijnen en 900 kilometer ten noorden van Indonesië. Naar het oosten ligt Micronesië, naar het noorden ligt op grote afstand Japan. De hoofdstad is Ngerulmud, vroeger Koror. Koror is nog steeds de grootste plaats, met 14.000 inwoners, circa 70% van de bevolking van het gehele land. Ngerulmud is vooral de locatie van het parlement en niet een echte plaats. Het hoofdeiland is heuvelachtig, het hoogste punt is de 242 meter hoge Mount Ngerchelchauus.

Palau heeft een tropisch klimaat met zeer veel neerslag. De maximumtemperatuur ligt het hele jaar rond 31°C. Er valt meer dan 3.700 mm regen per jaar, in veel maanden valt meer dan 300 mm. Tyfoons die Palau aandoen zijn vrij zeldzaam.

Demografie

Het inwonertal van Palau piekte rond 2005 op circa 20.000 inwoners en is sindsdien licht gekrompen. De bevolking bestaat voor driekwart uit Palauers die van Melanesische en Austronesische afkomst zijn. Er zijn ook relatief veel mensen van Filipijnse, Chinese en Koreaanse afkomst.

De officiële talen zijn het Palaus en het Engels. De moedertaal is het Palaus en de taal voor formele settings is het Engels.

Het land is bestuurlijk opgedeeld in 16 staten, voorheen gemeenten genoemd. Alleen de staat Koror telt mer dan 10.000 inwoners, sommige staten tellen minder dan 300 inwoners.

Economie

De economie van Palau is voornamelijk gebaseerd op visserij, toerisme en landbouw. De landbouw voorziet vooral in de eigen voedselvoorziening. Palau heeft wat meer landoppervlak dan de meeste eilandgroepen die uit atollen bestaan, daardoor is het wat beter in staat in de eigen voedselvoorziening. De levensstandaard in Palau ligt daardoor ook wat hoger dan elders in de regio Micronesië.

Geschiedenis

Palau werd al tussen het 2e en 3e millennium BC bevolkt, door mensen die vanuit Indonesië en de Filipijnen waren gemigreerd. Al in 1522 werd het eiland gezien door Spaanse ontdekkingsreizigers. Een tweede bezoek door Europeanen volgde echter pas in 1697. In de 18e eeuw kwamen Britsen handelaren in toenemende mate in Palau aan. Het stond daarna onder Spaanse invloed vanuit de Filipijnen. In 1899 werd Palau door Spanje aan Duitsland verkocht als onderdeel van de Duitse kolonie Deutsch-Neuguinea.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de eilanden in 1914 door Japan veroverd. Het werd daarna door de volkerenbond aan Japan toegekend, die Palau gebruikten om in de Tweede Wereldoorlog een invasie in de Filipijnen uit te voeren. In 1944 veroverden de Amerikanen het eiland. Na de Tweede Wereldoorlog werd Palau als onderdeel van de Filipijnen bestuurd door de Verenigde Staten. In 1946 werden de Filipijnen onafhankelijk en werd Palau formeel een Amerikaans territorium. Het was toen onderdeel van de 'Trust Territory of the Pacific Islands'.

In 1979 besloten vier van de trust territories om samen te gaan als de Federated States of Micronesia. Palau koos er echter voor om een zelfstandig land te worden, het werd in 1981 een republiek. Het koos vervolgens om in 1994 onderdeel te worden van de Compact of Free Association met de Verenigde Staten.

Wegennet

Palau beschikte in 2021 over ongeveer 200 kilometer weg, waarvan 140 kilometer is verhard.[1] Het verharde wegennet werd op dat moment gekwalificeerd als zijnde in uitstekende staat.

Er lopen twee noord-zuidroutes over het hoofdeiland Babeldaob. De grootste plaats Koror ligt op het gelijknamige eiland dat met een brug met het grootste eiland Babeldaob is verbonden. De hoofdstad Ngerulmud is geen echte plaats, maar een verzameling overheidsgebouwen in landelijk gebied aan de oostkust van Palau.

Er zijn geen autosnelwegen in Palau, de belangrijkste weg is de hoofdstraat van Koror, die enkelbaans is. Op het eiland Peleliu is een wat langere weg. Op de andere eilanden liggen geen of slechts enkele onverharde wegen. Het verkeer rijdt rechts. Er zijn geen veerdiensten tussen de eilanden. De eilanden rond Koror zijn met elkaar verbonden met bruggen.

Geschiedenis

Het wegennet van Palau werd door de U.S. Navy Officer in Charge of Construction tussen 1978 en 1988 ontwikkeld als de 'Palau Roads Project', dat bestond uit vier fases in die periode. In die tijd is 36 kilometer verharde weg op Palau aangelegd. In 1977 is ook al een brug tussen de eilanden Koror en Babeldaob aangelegd. Na het opheffen van de Navy OICC in 1991 werd de Republiek Palau verantwoordelijk voor het wegbeheer.

In de tweede helft van de jaren '90 werd een wegenplan opgesteld om het bestaande netwerk te moderniseren en 70 kilometer nieuwe verharde weg aan te leggen. Deze wegen werden aangelegd over tracés die al tijdens de Japanse periode tot en met de Tweede Wereldoorlog waren aangelegd als onverharde weg.[2] Een cruciaal onderdeel was de bouw van de Koror-Babeldaob Bridge, een brug die het meestbevolkte eiland Koror met het veel grotere eiland Babeldaob verbond. Hiermee kon de economische potentie van Palau beter benut en verspreid worden. De brug opende in 2002. Deze verving de brug uit 1977, die in 1996 was ingestort.[3]

In 2017-2018 is de primaire rondweg over het eiland Babeldaob gerenoveerd.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Palau.

Bewegwijzering

De bewegwijzering op Palau is naar Amerikaans model.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op Palau bedraagt 25 mph (40 km/h), dit is vergelijkbaar met andere Micronesische eilanden die een Compact of Free Association met de Verenigde Staten hebben. De maximumsnelheid is echter laag aangezien Palau behoorlijk wat kilometers moderne verharde weg in dunbevolkt gebied op het eiland Babeldaob heeft.

Referenties

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsTongaTuvaluVanuatu

Amerikaans SamoaGuamHawaiiNorthern Mariana Islands, Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëWallis en Futuna, Cook IslandsNiuePitcairn IslandsTokelau