Pančevo Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Панчевачки мост
E70.svg
Pancevo Bridge.jpg
Overspant Donau
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.526 meter
Hoofdoverspanning 162 meter
Hoogte brugdek 18 meter
Openstelling 07-11-1946
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Pančevo Bridge (Servisch: Панчевачки мост / Pančevački most) is een vakwerkbrug in Servië, gelegen bij de hoofdstad Beograd (Belgrado) en overspant de rivier de Donau.

Kenmerken

De Pančevo Bridge is een 1.526 meter lange gecombineerde weg/spoorbrug, uitgevoerd als vakwerkbrug met aan beide zijden een brugdek voor 2 rijstroken voor wegverkeer. De hoofdoverspanning over de Donau bedraagt 162 meter en de brug ligt 18 meter boven het water. Over de brug loopt de E70 met 2x2 rijstroken die Beograd met de nabijgelegen stad Pančevo verbindt. De brug is tevens het grootste kunstwerk in de verbinding van Beograd naar Timişoara in Roemenië. De brug is één van de meest filegevoelige punten van Servië.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de voorstad Pančevo. In de volksmond wordt hij de Pančevac genoemd.

De officiële naam stamt nog uit de communistische tijd, namelijk Most Crvene Armije (brug van het Rode Leger). Deze naam is officieel nooit gewijzigd, hoewel hij niet meer in de praktijk gebruikt wordt.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie werd tussen 1933 en 1935 aangelegd en opende op 27 oktober 1935 voor het verkeer en heette toen Most kralja Petra Drugog Karađorđevića. Deze brug werd in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. De Duitsers hebben de brug gerepareerd, maar de brug werd in 1944 bij geallieerde bombardementen op Beograd beschadigd. Vervolgens blies in oktober 1944 het terugtrekkende Duitse leger de brug op.

De herbouw van de brug begon in 1945, waarbij de oorspronkelijke brugpijlers uit 1935 werden hergebruikt. Stalin wilde een provisorische brug, maar Tito wist hem te overtuigen om een permanente brug te bouwen, die vervolgens op 7 november 1946 werd opengesteld. De brug is in 1965 gerenoveerd en was in 1999 de enige brug over de Donau die tijdens de bombardementen van de NAVO die niet beschadigd werd.

Toekomst

De Pančevo Bridge is overbelast en in slechte conditie door gebrek aan onderhoud en overbelasting. Een vervanging lijkt op termijn noodzakelijk.

Wegnummer

De brug heeft sinds december 2015 het wegnummer IB-47.[1]

Referenties