Panama

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Panama.svg
Panamá
Panama.png
Hoofdstad Panamá
Oppervlakte 75.517 km²
Inwonertal 3.662.000
Lengte wegennet 11.258 km
Lengte snelwegennet 111 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode PA

Panama is een land in Noord-Amerika. Het land vormt het zuidelijkste land van dit continent en telt 3,6 miljoen inwoners. Het land is 2 keer zo groot als Nederland en de hoofdstad is Panamá, ook wel Panama City genoemd.

Inleiding

Panama vormt de overbrugging tussen Noord- en Zuid-Amerika. Het ligt op het smalste punt tussen de Caribische Zee en de Pacifische Oceaan, met het Panamakanaal door het midden van het land. Panama grenst in het westen aan Costa Rica en in het oosten aan Colombia. De hoofdstad wordt in het Engels vaak aangeduid als Panama City om het te scheiden van het land Panama. De stad heet in het Spaans gewoon Panamá en telt 813.000 inwoners. Inclusief agglomeratie zo'n 1,2 miljoen, meer dan een derde van het totale inwonertal van Panama. Naast de hoofdstad Panamá zijn de steden Colón en David van belang. Panama is grotendeels bergachtig, met de Volcán Barú met 3.475 meter als hoogste punt. De grens met Colombia wordt gevormd door ondoordringbare jungles. Panama heeft een tropisch klimaat met doorlopend hoge temperaturen.

Panama is een relatief ontwikkeld land met een inkomen van circa $ 11.000 per inwoner. Het land heeft een belangrijke strategische positie vanwege het Panamakanaal. Het is het snelstgroeiende Centraal-Amerikaanse land. De officiële munt in Panama is de Balboa, maar in het dagelijks leven wordt uitsluitend met Amerikaanse dollars betaald. In Panama spreekt men bijna universeel Spaans, maar ook Engels is wijdverspreid door de internationale handel.

Wegennet

Het wegennet van Panama is niet bijzonder uitgebreid, met drie hoofdassen, de weg van Panamá naar de grens met Costa Rica, de weg van Panamá naar de noordelijke havenstad Colón en de weg van Panamá naar Yaviza. Vanwege de ondoordringbare jungles van de Darién Gap zijn er geen verbindingen met Colombia en is de Pan-American Highway hier ook onderbroken. In recente jaren is het autosnelwegennet van Panama uitgebreid, dat nu uit 4 autosnelwegen bestaat, een snelweg van Panama naar La Chorrera, een snelweg door het centrum van Panama naar de luchthaven, een noordelijke bypass van Panama en een nieuwe snelweg van Panama naar Colón. Het snelwegennet is in totaal 111 kilometer lang. Het onderliggend wegennet is niet erg uitgebreid buiten de regio Panamá. Alleen op het zuidelijke schiereiland Azuero bestaat een groter wegennet, maar de overige wegen zijn aftakkingen van de Pan-American Highway.

De autosnelwegen zijn tolwegen en veelal in beton uitgevoerd, en van goede kwaliteit. De kwaliteit van de overige wegen wil wel eens te wensen over laten, met name de oude weg van Panamá naar Colón die nu vervangen is door een autosnelweg. Langs de noordkust zijn amper wegen. Ten oosten van de hoofdstad Panamá is er slechts één hoofdweg, die een kilometer of 40 voor de Colombiaanse grens eindigt in Yaviza.

Autopistas de Panama

Autopista Panamá-ColónCorredor NorteCorredor SurVia CentenarioCarretera Panamericana


Wegnummering

Het genummerde wegennet is beperkt. De Ruta 1 vormt de belangrijkste oost-westverbinding door Panama, en de Rutas 2 en 3 zijn minder belangrijk. De overige wegennummers hebben 2 cijfers, en hebben geen belangrijke functie. Ook in Panama bevindt zich de Centraal-Amerikaanse wegnummering met de prefix "CA". De CA 1 loopt door Panama, samenvallend met de Ruta Nacional 1. Autosnelwegen zijn niet apart genummerd en staan doorgaans beter bekend onder hun naam.

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Panama is vergelijkbaar met wat men elders in Latijns-Amerika aantreft, met groene borden en witte letters.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten