Panamericana Norte

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peru 1N.svg
Panamericana Norte map.png
PE-1
Begin Lima
Einde Aguas Verdes (EC)
Lengte 1.141 km
Route

Panamericana Sur

Knooppuntsymbool.svg Javier Prado Este

Afslagsymbool.svg Nicolas Ayllon

Knooppuntsymbool.svg Ramiro Prialé

Afslagsymbool.svg JC Marlategul

Afslagsymbool.svg Huánuco

Afslagsymbool.svg Abancay

Afslagsymbool.svg Tacna

Afslagsymbool.svg Avenida Alfonso Ugarte

Afslagsymbool.svg Habich

Afslagsymbool.svg Tomas Valle

Afslagsymbool.svg Angelica Gamarra

Afslagsymbool.svg Carlos Alberto Izaguirre

Afslagsymbool.svg Los Alisos

Afslagsymbool.svg Naranjal

Afslagsymbool.svg Unversitaria

Afslagsymbool.svg Autopista Chilon Trapiche

Afslagsymbool.svg Nestor Gambetta

Afslagsymbool.svg Avenida Los Arquitechtos

Afslagsymbool.svg Villa Ancón

Afslagsymbool.svg Huaral


Centrum.svg Chancay

Centrum.svg Huacho

Centrum.svg Barranca

Centrum.svg Casma

Centrum.svg Chimbote

Centrum.svg Santa

Centrum.svg Trujillo

Centrum.svg Chocope

Centrum.svg Chepén

Centrum.svg Chiclayo

Centrum.svg Piura

Centrum.svg Sullana

Centrum.svg Aguas Verdes

Flag of Ecuador.png Panamericana

De Panamericana Norte, ook wel bekend als de Autopista del Norte, is een hoofdweg en gedeeltelijke autopista in Peru. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Lima noordwaarts via Chimbote, Trujillo en Piura naar de grens met Ecuador. De weg is een onderdeel van de Pan-American Highway en de Panamericana Norte is 1.141 kilometer lang. Het snelwegdeel in de regio Lima is 76 kilometer lang.

Routebeschrijving

Autopista

De Javier Prado Este vormt de scheidslijn tussen de Panamericana Norte en Sur. De weg vormt vanaf dit punt de oostelijke rondweg van de hoofdstad Lima, en is uitgerust met 2x3 rijstroken. Er zijn drie kruispunten met verkeerslichten op dit traject, maar de rest is ongelijkvloers door het noorden van Lima. De Ramiro Prialé geeft toegang naar de oostelijke voorsteden van Lima, waarna de snelweg naar het westen afbuigt en door het noorden van Lima komt. Er zijn diverse aansluitingen naar het onderliggend wegennet. In het noorden van Lima buigt de snelweg naar het noorden af, en verloopt dan deels over viaducten door de noordelijke voorsteden. Noordelijker wordt de snelweg meer substandaard met soms zijwegen die op de weg uitkomen, alhoewel belangrijke kruisende wegen wel ongelijkvloers zijn. Buiten Lima kan het amper nog een snelweg genoemd worden, met erfaansluitingen en bebouwing naast de vluchtstrook. De snelweg eindigt formeel even ten zuiden van Huaral.

Carretera Nacional

De weg wordt dan enkelbaans en voert noordwaarts door het woeste landschap van de Peruaanse kust, bestaande uit rotsen, woestijn en soms wat groenere gebieden op plekken waar rivieren vanuit de Andes naar de Pacifische Oceaan stromen. Langs een aantal grotere plaatsen liggen rondwegen, maar niet overal. De kuststreek is lang niet overal vlak, en de weg slingert soms flink. De eerste grote stad na Lima is Chimbote, circa 400 kilometer ten noorden van Lima. Hier is geen rondweg, men moet dwars door de stad.

Ongeveer 130 kilometer noordelijker volgt de grote stad Trujillo, waar wel een ringenstructuur is, maar geen rondweg die het verkeer buiten de stad langs leidt. Noordelijker is de kuststrook wat breder, en is de weg vlakker, alhoewel de weg afwisselend door landbouwgebieden en woestijn voert. De laatste grote stad op de route in Peru is Piura, waar ook geen rondweg is. Tussen Piura en Sullana is de weg een autopista met 2x2 rijstroken. In Sullana splitst de weg in een alternatieve route die naar het binnenland van Ecuador voert, of de kustroute, die pas bij Aguas Verdes de grens met Ecuador oversteekt. De grensovergang ligt in stedelijk gebied en is erg eenvoudig.

Geschiedenis

Het nummer Carretera 1 is sinds 1932 in gebruik voor de huidige route. Het snelwegdeel is feitelijk een provisorisch ongelijkvloers gemaakte stadsboulevard. Dit proces is al in de jaren 90 of eerder begonnen, maar nog steeds zijn niet alle kruispunten in Lima ongelijkvloers.

Op 2 april 2013 opende een 29 kilometer lange autopista tussen Piura en Sullana.[1] In mei 2013 opende 65 kilometer tweede rijbaan tussen Huarmey en Casma. Op 5 december 2014 opende 76 kilometer tweede rijbaan van de autopista tussen Pativilca en Huarmey.[2] Op 26 januari 2018 opende 10 kilometer tweede rijbaan van de bypass van Piura.[3]

Referenties

Autopistas & carreteras nacionales in Peru

Panamericana NortePanamericana SurVía de EvitamientoVía Expresa Línea AmarillaPaseo de la RepúblicaCircuito de PlayasAutopista Ramiro PrialéAvenida Javier Prado EsteVia expresa GrauVia expresa Elmer Faucett

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN8RN10RN12RN14RN16RN18RN20RN22RN24RN26RN28RN30RN32RN34RN36RN38RN40