Pará

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Para)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Para.svg
Para.png
Hoofdstad Belém
Grootste stad Belém
Oppervlakte 1.247.690 km²
Inwonertal 7.588.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting PA

Pará is een staat in Brazilië, gelegen in het noorden van het land. Het is met ruim 1,2 miljoen km² de op één na grootste staat van het land, en telt ruim 7,5 miljoen inwoners, waarvan er 2,2 miljoen in en rond de hoofdstad Belém wonen.

Inleiding

Pará is een uitgestrekte staat met een fikse kustlijn aan de Atlantische Oceaan. De monding van de rivier de Amazone ligt in de staat Pará. De staat grenst in het oosten aan de staat Maranhão en Tocantins, in het zuiden aan Mato Grosso, in het westen aan Amazonas en Roraima en in het noorden aan Guyana, Suriname en de staat Amapá. De machtige rivier de Amazone stroomt door het noorden van de staat, evenals een aantal grote zijrivieren. Een groot deel van de staat is vlak en laaggelegen, en grote delen zijn bedekt met ondoordringbaar tropisch regenwoud. Alleen de oostelijke kwart van de staat is niet dichtbebost. De hoofdstad Belém ligt in het noordoosten van de staat en heeft een stedelijk gebied van 2,2 miljoen inwoners. Daarnaast is de stad Santarém, gelegen aan de Amazone, van belang. Overige steden zijn vooral regionaal in karakter.

Wegennet

Het wegennet van Pará is zeer dun, er zijn maar een paar geasfalteerde wegen. De belangrijkste wegen zijn de BR-010, BR-163 en BR-230. Een onderliggend wegennet is nauwelijks aanwezig, alleen in het noordoosten zijn onderliggende schakels. De BR-010 vormt de noord-zuidroute vanaf Belém naar het zuiden en loopt relatief kort door Pará, en is geheel verhard. De BR-163 vormt tevens een noord-zuidroute, naar Santarém. Een groot deel van deze route is onverhard en onbegaanbaar in het regenseizoen. De omgeving van de BR-163 is deels ontbost. Ook bruggen over kleinere rivieren ontbreken soms. De BR-230 is de belangrijke oost-westroute en heet de Rodovia Transamazônica. Deze weg was oorspronkelijk alleen in het oosten van Pará verhard, maar recenter wordt de route tot Itaituba geleidelijk verhard. De weg is tijdens het regenseizoen vaak onbegaanbaar. Ook langs de BR-230 is sprake van ontbossing. Milieuactivisten vrezen dat het verharden van de BR-230 en de bouw van andere wegen de ontbossing zal versnellen, vanwege het gebrek aan landregulatie en toezicht. De stad Santarém is niet over verharde wegen bereikbaar. Ten noorden van de Amazone zijn op papier de BR-163 en BR-210, maar zijn onverhard en vrijwel onberijdbaar door het gebrek aan bruggen. Ook zijn er geen steden of dorpen in dit gebied, enkel ondoordringbare jungle. Er zijn geen wegen naar de grenzen met Guyana en Suriname. Er zijn ook geen snelwegen in Pará. Rondom Belém zijn een aantal wegen met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar deze kunnen niet als snelweg beschouwd worden.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins