Paraguay

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Paraguay.svg
Paraguay
Paraguay.png
Hoofdstad Asunción
Oppervlakte 406.752 km²
Inwonertal 6.800.000
Lengte wegennet 30.000 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg 2016
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode PY

Paraguay is een land in Zuid-Amerika. Het lant telt 6,8 miljoen inwoners en is circa 10 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Asunción.

Inleiding

Paraguay is een binnengesloten land, het grenst niet aan zee. Het land grenst in het noorden aan Bolivia, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden aan Argentinië. De hoofdstad Asunción telt circa 680.000 inwoners en ligt in het zuiden van het land. Het land meet maximaal 900 kilometer van noord naar zuid en circa 700 kilometer van oost naar west. Veruit het grootste deel van de bevolking woont in het glooiende oosten van het land, ten oosten van de rivier de Paraguay. Ten westen van deze rivier ligt de Gran Chaco, een uitgestrekt en dunbevolkt savannegebied. De Cerro Peró is het hoogste punt, gelegen in het zuiden van het land met 842 meter hoogte. Het grootste deel van Paraguay is echter veel vlakker.

Paraguay heeft een geschiedenis van een instabiele politieke situatie en de dictatuur van Stroessner, waaronder Paraguay wel enigszins moderniseerde. Sinds begin jaren 90 geldt Paraguay als een democratie. Paraguay geldt als één van de armere landen van Zuid-Amerika, met een inkomen van circa $ 4.000 per inwoner, vergelijkbaar met Guyana of Suriname. Het land heeft een markteconomie, die gedomineerd wordt door agrarische producten: het heeft weinig grondstoffen.

Wegennet

Het wegennet van Paraguay is niet heel erg uitgebreid, en de lengte van het wegennet wordt geschat op 30.000 tot 60.000 kilometer, afhankelijk van wat als "weg" gedefinieerd wordt. Circa 15.000 kilometer weg is verhard, met name in het oosten van het land. In het westen wonen weinig mensen en zijn weinig wegen verhard. Het land heeft internationale verbindingen met alle buurlanden, alleen de route naar Bolivia (Ruta Nacional 9) is niet verhard aan de Paraguayaanse zijde. De eerste volwaardige autosnelweg van Paraguay is de Autopista Ñu Guasu, waarvan op 24 januari 2016 het eerste deel is opengesteld. Dit was de eerste autosnelweg van Paraguay. Geasfalteerde hoofdwegen verbinden alle grotere steden.

Rutas Nacionales

De Rutas Nacionales in Paraguay.
 • Ruta 1: Asunción - Encarnación 370 km
 • Ruta 2: Asunción - Coronel Oviedo 132 km
 • Ruta 3: Asunción - Bella Vista 522 km
 • Ruta 4: San Ignacio - Paso de Patria 197 km
 • Ruta 5: Pozo Colorado - Pedro Juan Caballero 408 km
 • Ruta 6: Encarnación - Minga Guazú 247 km
 • Ruta 7: Coronel Oviedo - Ciudad del Este 193 km
 • Ruta 8: Coronel Bogado - San Estanislao 320 km
 • Ruta 9: Asunción - Guaraní 835 km
 • Ruta 10: Villa del Rosario - Salto del Guairá 326 km
 • Ruta 11: San Pedro - Capitan Bado 228 km
 • Ruta 12: Asunción - Campo Alegre 185 km
Flag of Paraguay.svg Rutas nacionales in Paraguay Flag of Paraguay.svg

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN7RN8RN9RN10RN11RN12


Tol

Op diverse plekken in Paraguay zijn tolstations op de rutas nacionales. Bij alle tolstations geldt hetzelfde toltarief.[1]

Wegnummering

In het wegnummersysteem van Paraguay zit niet één duidelijk systeem. Er is een radiaal systeem vanuit de hoofdstad Asunción, maar dit is maar deels opeenvolgend genummerd, zoals de Rutas 1 t/m 4 en Ruta 9. De rest van de nummers lopen elders in het land. Het hoogste nummer is Ruta Nacional 12 die parallel aan de Argentijnse grens loopt. De wegnummers lijken vrijwel nergens aangegeven te worden, behalve op kaarten.[2]

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Paraguay is eenvoudig en gelijk wat men elders in Zuid-Amerika aantreft. Het zijn groene borden met witte letters, met een variërend ontwerp. De wegnummerschildjes worden in de praktijk niet aangegeven, maar zijn wel ontworpen in het bordenboek van Paraguay.[3]

Verkeersborden

In Paraguay wordt een mix van Amerikaanse en Europese verkeersborden gebruikt, zowel de geel-zwarte borden als de wit-rode borden komen voor. Voor specifieke verboden en aanwijzingen worden de Europese verkeersborden gebruikt, voor de overige, zoals waarschuwingen voor bochten en kruispunten worden de Amerikaanse verkeersborden gebruikt.

Referenties

Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela