Paraná

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Parana.svg
Parana.png
Hoofdstad Curitiba
Grootste stad Curitiba
Oppervlakte 199.315 km²
Inwonertal 10.440.000
Lengte snelwegennet 370 km
Eerste snelweg 1961
Afkorting PR

Paraná is een staat in Brazilië, gelegen in het zuiden van het land. De staat telt ruim 10 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van bijna 200.000 km² en is daarmee ruim 5 maal zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Curitiba.

Inleiding

Paraná ligt in het zuiden van Brazilië, aan de Atlantische Oceaan. Het ligt ingeklemd tussen de staten Mato Grosso do Sul en São Paulo in het noorden en Santa Catarina in het zuiden. Het heeft internationale grenzen met Paraguay en Argentinië. De hoofdstad is Curitiba, die een stedelijk gebied van 3,1 miljoen inwoners heeft, en de staat domineert, een derde van alle inwoners in Paraná woont in en om Curitiba. Andere regionale steden zijn Londrina en Maringá in het noorden, Cascavel en Foz da Iguaçu in het westen, Guarapuava in het zuiden en Paranaguá in het oosten. Paraná heeft een bergachtige en dichtbeboste kuststreek, gedomineerd door de Serra do Mar, het kustgebergte. Hierachter ligt het Braziliaans hoogland waarin ook de stad Curitiba is gelegen. Dit hoogland loopt naar het westen en noorden toe af in vlakkere landbouwgebieden. In het westen stroomt de grote rivier de Paraná. Stuwmeren vormen deels de grenzen met Paraguay, Mato Grosso do Sul en São Paulo. Bos vindt men vooral in het zuiden en oosten van de staat. De beroemde Iguaçu Falls, één van de grootste watervallen ter wereld, zijn te vinden op de grens met Argentinië.

Wegennet

Het wegennet van Paraná is vrij uitgebreid, omdat er in het binnenland veel landbouwgebieden zijn, beschikt de staat over een vrij dicht wegennet van hoofdwegen. Bovendien is het de belangrijkste doorvoerroute voor (vracht)verkeer naar Paraguay. Wegverbindingen naar Argentinië zijn er amper. Er zijn twee hoofdroutes in de staat te onderscheiden, de noord-zuidas, gevormd door de BR-101, en de oost-westas, gevormd door de BR-277. De BR-116 is ook van belang, maar is grotendeels met de BR-101 dubbelgenummerd. Ook van belang is de BR-376, die het noordwesten van de staat ontsluit. Interessant is dat er geen vaste verbindingen met de buurstaat Mato Grosso do Sul is, de Paraná is zo breed dat er geen bruggen overheen gebouwd zijn.

Paraná heeft een bescheiden snelwegennet van ongeveer 370 kilometer lengte. De stad Curitiba is duidelijk het belangrijkste knooppunt hiervan. De BR-101/BR-116 vormt de noord-zuidsnelweg vanaf de grens met São Paulo via Curitiba naar de grens met Santa Catarina. De BR-277 is de oost-westsnelweg die ook rond Curitiba loopt. De BR-376 is tussen Ponta Grossa en Campo Largo als snelweg uitgebouwd. Curitiba heeft een ringweg die voor driekwart als snelweg is uitgebouwd. De belangrijke BR-wegen verlopen over deze ringweg.

Geschiedenis

De eerste snelweg was de BR-116 tussen Curitiba en São Paulo die in 1961 werd opengesteld. Dit was de eerste staatsgrensoverschrijdende snelweg van Brazilië. Later is de snelweg zuidwaarts verlengd, waardoor het een tweede staatsgrensoverschrijdende snelweg werd. Openingsdata van de snelwegen in Paraná zijn nauwelijks bekend. In 2000 opende de snelweg tussen Curitiba en Paranaguá voor het verkeer. In 2014 is de PR-445 omgevormd tot snelweg.

Referenties


Snelwegen in de Braziliaanse staat Paraná

BR-101BR-116BR-277BR-376PR-445PR-986

Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins