Park Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Texas Park Road 2.svg
Park Road 49 en Ranch Road 1 op het Lyndon B. Johnson State Park and Historic Site.

Een Park Road (afkorting: PR) is een wegclassificatie in de Amerikaanse staat Texas. Park Roads geven toegang tot state parks in Texas en worden beheer door TxDOT. Park Roads hebben in Texas een eigen wegnummering.

Geschiedenis

Midden jaren '30 kwam de ontwikkeling van het wegennet in Texas steeds meer op gang, en daarmee ook het toerisme. Er werd onderzocht of toegangswegen naar state parks in het beheer kon komen van de staat Texas. Hiervoor werd in 1937 het systeem van Park Roads gecreëerd. Oorspronkelijk waren er 8 routes. In de loop der jaren werd het systeem uitgebreid naar tientallen routes, vanaf de jaren '70 kwamen er nog amper nieuwe routes bij.

Wegnummering

Het systeem is globaal gezien sequentieel genummerd, grotendeels van 1 t/m 99, waarbij 76 het hoogste nummer is. Er zijn echter drie uitzonderingen, de PR 100, PR 138 en PR 1836. De PR 1836 geeft toegang tot het San Jacinto Battleground State Historic Site, waar in het jaar 1836 het leger van Texas de Mexicanen versloeg en Texas onafhankelijk werd.

De Park Roads zijn veelal slechts enkele kilometers lang, sommige routes zijn korter dan 1 kilometer. De langste bestaande Park Road is de PR 33 naar het Possum Kingdom State Park met een lengte van 28 kilometer. De kortste is de 0,17 kilometer lange PR 1D naar de Bastrop State Park dining hall, onderdeel van een serie aftakkingen van de Park Road 1.

Referenties


Wegtypen in Texas

Interstate HighwayUS HighwayState HighwayLoopSpurBeltwayFarm to Market RoadRanch to Market RoadPark RoadRecreational Road