Parkeerroute-informatiesysteem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een parkeerroute-informatiesysteem - afgekort ook wel PRIS - informeert het verkeer over de parkeermogelijkheden in of rond een stad, dorp of object. Het doel van een PRIS is het voorkomen van onnodig zoekverkeer of wachtrijen voor een parkeerlocatie terwijl een nabijgelegen locatie nog wel vrije plaatsen heeft.

In Nederland wordt hiervoor in veel steden aparte informatieborden en bewegwijzering geplaatst, enkele gemeenten integreren de parkeerinformatie in de normale bewegwijzering.

Enkele kenmerken van een PRIS kunnen zijn: - Vol/vrij of gesloten-aanduiding van een parkeerlocatie; - Aanduiding van het aantal vrije plaatsen van een parkeerlocatie; - Verwijzen van een route (of ring) waarlangs parkeerlocaties gelegen zijn; - Het aanbieden van een alternatieve route bij drukte; - Het aanbieden van een alternatieve parkeerlocatie bij een volle locatie.

Niet alle systemen zijn voorzien van al deze kenmerken.

Aandachtspunten bij een PRIS: - Naarmate de afstand van een dynamische informatiepaneel tot de parkeerlocatie groter wordt dient de weergave afgestemd te worden op de toekomstige situatie. Het systeem dient dus een voorspelling te doen van het toekomstige aantal beschikbare plaatsen en hierop de informatie aan te passen.

Een andere term voor PRIS is Parkeergeleidingssysteem (PaGe).