Parley's Summit

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-80.svg
Parleys Summit.jpg
I-80
Hoogte (ft) 7,120 ft
Hoogte (m) 2.170 m
Gebergte Wasatch Mountains
Verkeersintensiteit 44.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

Parley's Summit is een bergpas in de Amerikaanse staat Utah. Over de 2.170 meter hoge bergpas loopt de Interstate 80 in Utah ten oosten van Salt Lake City.

Kenmerken

Parley's Summit is een oost-west georiënteerde bergpas van 2.170 meter hoogte. De Interstate 80 in Utah van Salt Lake City naar Park City loopt er overheen. De bergpas begint in Salt Lake City op 1.500 meter hoogte en stijgt vrij steil door Parley's Canyon naar de pashoogte. De bergpas geldt als één van de mooiere van een Interstate Highway in de Verenigde Staten. Het gebied aan de oostzijde van Parley's Summit is vlakker, een plateau op 1.900 meter hoogte. Hier bevinden zich veel skigebieden. Parley's Summit is één van de belangrijkste bergpassen op de transcontinentale Interstate 80, maar niet de hoogste.

Geschiedenis

De bergpas en de canyon is vernoemd naar Parley P. Pratt (1807-1857) die de canyon en bergpas in kaart bracht en er vervolgens tussen 1848 en 1850 een tolweg heeft aangelegd, die gemakkelijker was te berijden voor wagons dan de traditionele route die de Mormon Trail nam via de Big Mountain Pass. Het werd de primaire toegangsroute naar de Salt Lake Valley en Salt Lake City. Er waren plannen om een spoorlijn over de bergpas aan te leggen, maar deze werd te steil bevonden. De Interstate 80 in Utah is in de jaren '60 of '70 door Parleys Canyon en over Parley's Summit aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden ruim 44.000 voertuigen over de Interstate 80. Hiermee is het veruit de drukste bergpas in Utah, en tevens de drukste van de Rocky Mountains.

Referenties