Pas de Morgins

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Pas de Morgins
Gray.png
Hoogte 1.369 m
Weg H201 / D22
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1870
Kaart kaart

De Pas de Morgins is een bergpas op de grens van Zwitserland en Frankrijk. De pashoogte verbindt het Zwitserse kanton Wallis met het Franse departement Haute-Savoie. Tezamen met de Col de la Forclaz is het één van de twee Alpenpassen op de grens van Zwitserland en Frankrijk. Over de pas loopt de Zwitserse Hauptstrasse 201 die bij de grens overgaat in de Franse Route Départementale 22.

Kenmerken

De weg naar de Pas de Morgins begint in het Rhônedal bij de aansluiting Saint-Triphon aan de A9. Vanaf hier begint een rondweg om het stadje Monthey met onder andere een tunnel van ruim een kilometer lengte. Na Monthey stijgt de weg gelijk behoorlijk en volgt de weg, omgeven door bebouwing, grofweg de rivier de Vièze. Bij het dorp Troistorrents komen de eerste haarspeldbochten en stijgt de weg, nog steeds omgeven door bebouwing, flink. De weg gaat door een bos heen en wordt weer minder bochtig. In westelijke richting gaat het richting het skidorp Morgins. In het dorp maakt de weg een scherpe bocht naar het noorden en loopt de weg langs een klein meer, het Lac de Morgins, naar de pashoogte op 1.369 meter boven zeeniveau. Na de pashoogte gaat de Franse D22 verder en al gauw wordt het dorp Châtel bereikt. De weg volgt daarna de rivier La Dranse door de Vallée d'Abondance naar Bonnevaux.

Geschiedenis

Ondanks dat de pas niet heel hoog ligt, is pas in 1870 het pad over de Pas de Morgins uitgebouwd tot een weg. De pas is niet van groot doorgaand belang, hemelsbreed 16 kilometer noordelijker loopt de Zwitserse H21 over de oever van het Meer van Genève richting Frankrijk en hemelsbreed 23 kilometer zuidelijker is de Col de la Forclaz op de weg van Martigny naar Chamonix-Mont-Blanc.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass