Passo Campolongo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Passo Campolongo

Jou de Ciaulonch

Hoogte 1.875 m
Weg
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1901
Kaart kaart

De Passo Campolongo (Ladinisch: Jou de Ciaulonch) is een bergpas in Italië, gelegen in de Dolomieten. De bergpas is de oostelijkste en laagste van de 4 bergpassen rond de Sella-groep, met een hoogte van 1.875 meter.

Kenmerken

De Passo Campolongo is een noord-zuid georiënteerde bergpas en verbindt het Gadertal in het noorden met het Fodom in het zuiden. De bergpas ligt aan de oostzijde van de Sella-groep, een markant berggebied in de Dolomieten. De pasweg verloopt van Corvara naar Arabba. De SS244 verloopt over de Passo Campolongo. De pashoogte ligt op de grens van de provincies Bolzano en Belluno, en tevens op de regiogrens Trentino-Südtirol en Veneto.

Vanuit het noorden vormt het Gadertal een noord-zuid gerichte vallei, een zijdal van het grotere Pustertal in Südtirol. In Badia splitst de SS244 uit Bruneck zich in de route naar de Sella-groep en de Passo di Falzarego. Enkele kilometers verderop in het plaatsje Corvara volgt een tweede splitsing, naar de Passo Gardena in het westen en de Passo Campolongo in het zuiden. De SS244 begint hier aan de eigenlijke pasroute. Corvara ligt op 1500 meter hoogte, direct volgen een serie scherpe bochten waarbij men naar 1700 meter hoogte stijgt, met rondom uitzicht op de rotswanden van de Dolomieten. Daarna volgt een rechter stuk met een geleidelijke stijging tot de pashoogte op 1875 meter.

Bij de pashoogte zijn skiliften en een aantal restaurants. Het uitzicht is vanaf de pashoogte relatief beperkt doordat de pashoogte omgeven is door steile hellingen die het zicht op de hogere bergen wat ontnemen. De pashoogte ligt ook niet boven de boomgrens, alhoewel de begroeiing niet erg dicht is.

Naar het zuiden daalt de pasroute eerst geleidelijk, daarna steiler tot in het dal Fodom. De weg daalt hier af naar het op 1600 meter hoogte gelegen dorp Arabba. Vanaf hier kan men verder het dal volgen naar het zuidoosten, of naar het westen over de Passo Pordoi.

Geschiedenis

De pasroute is tussen 1898 en 1901 aangelegd. Het belang van de pas was relatief beperkt doordat er naar het zuiden geen grotere plaatsen in de regio liggen. Bruneck is van oudsher het eindpunt van veel noord-zuidverkeer door het Gadertal. In de provincie Belluno ligt een netwerk van kronkelige wegen maar geen plaatsen van enig belang, Bruneck en Belluno liggen daardoor op te grote reistijd van elkaar om een grote verkeersvraag te creëren. De pashoogte had ook weinig toeristisch belang tot na de Tweede Wereldoorlog. In de tweede helft van de 20e eeuw werden skiliften aangelegd en werd de Passo Campolongo een meer geïntegreerd onderdeel van de zogenaamde 'Sellaronde', een circuit van skiliften rond de Sella-groep, een route die ook onder wielrenners populair werd omdat er vier bergpassen rond het Sella-massief liggen. De Passo Campolongo is hiervan de laagste.

Naam

De Passo Campolongo is de Italiaanse en primaire naam van de bergpas. De regionale streektaal Ladinisch gebruikt de naam Jou de Ciaulonch. Beide namen worden ter plaatse aangegeven. In tegenstelling tot veel andere bergpassen in de regio heeft de Passo Campolongo geen Duitse naam die veel gebruikt wordt.

De Passo Campolongo aan de kant van Corvara.

Zie ook

Referenties