Passo Gardena

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Italy.svg
Jëuf de Frea

Grödner Joch

Passo Gardena

Passo Gardena-1.jpg
Hoogte 2.121 m
Weg SS243.svg
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1915
Kaart kaart

De Passo Gardena (Duits: Grödner Joch, Ladinisch: Jëuf de Frea) is een bergpas in Italië, gelegen in de Dolomieten. De 2.121 meter hoge bergpas is gelegen aan de noordzijde van de Sella-groep en onderdeel van de SS243.

Kenmerken

De Passo Gardena is een oost-west georiënteerde bergpas. De pasroute verloopt vanaf Sëlva in het Val Gardena tot Corvara in het Badertal. Het is de enige van de 4 passen rond de Sella-groep die niet op een provinciegrens ligt. De Passo Gardena ligt in Ladinisch-sprekend gebied.

De pasroute begint even ten zuidoosten van Sëlva, op een kruispunt met de SS242, die zuidwaarts naar de Passo Sella verloopt. De SS243 verloopt oostwaarts en kent in eerste instantie een stijging van 1900 tot 2000 meter via een aantal haarspeldbochten, daarna volgt een wat vlakker deel langs de rotshellingen van de Sella-groep. Steile rotswanden rijzen hier honderden meters boven de weg uit. Verderop volgen nog een aantal haarspeldbochten en volgt de pashoogte.

Op de pashoogte heeft men voornamelijk uitzicht op de steile rotspartijen van de Sellagroep. Naar het noorden liggen ook steile bergruggen, met vooral goed uitzicht op het noordoosten richting het Badertal, en naar het westen richting Val Gardena. De markante Langkofel is ook prominent zichtbaar. Op de pashoogte is een restaurant en een aantal skiliften.

Aan de oostzijde volgt een steile afdaling met veel haarspeldbochten naar Corvara, de weg daalt hier over korte afstand al 400 meter, Corvara ligt op 1500 meter hoogte. In Corvara eindigt de SS243 op de SS244, die naar Bruneck in het noorden en de Passo Campolongo in het zuiden gaat.

De Passo Gardena met zicht op het Badertal.

Geschiedenis

In 1915 werd tijdens de Eerste Wereldoorlog de eerste moderne weg over de Passo Gardena aangelegd door Oostenrijk. Het gebied werd na de Eerste Wereldoorlog in 1919 door Italië geannexeerd. Het is de enige van de vier passen rond de Sella-groep die niet op een provinciegrens ligt. De weg werd eind jaren '50 verder uitgebouwd voor het toerisme. Er werd een serie skiliften gebouwd die het mogelijk maakte om helemaal rond de Sella-groep te skiën. Over de weg kan dit via de vier pasroutes, die geliefd zijn onder wielrenners en motorrijders.

Namen

De bergpas is de enige van de Sellagroep die ter plekke drietalig wordt aangeduid, in de volgorde van het Ladinisch, Duits en Italiaans. Het is de enige van de vier passen waar de Duitse naam aangegeven staat. De naam Grödnerjoch is in Südtirol met afstand de meest bekende naam, omdat het Ladinisch buiten de vijf omliggende valleien nagenoeg niet gesproken wordt. De Italiaanse naam heeft daardoor buiten de directe regio wat meer betekenis dan de Ladinische naam, mede door de bekendheid van de naam Val Gardena als skigebied.

De Passo Gardena met zicht op de Sella-groep, Langkofel en Val Gardena.

Zie ook

Referenties