Passo Pordoi

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Italy.svg
Jouf de Pordoi

Passo Pordoi

Passo Pordoi.jpg
Hoogte 2.239 m
Weg SS48.svg
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1905
Kaart kaart

De Passo Pordoi (Duits: Pordoijoch, Ladinisch: Jou de Pordou) is een bergpas in Italië, gelegen in de Dolomieten. De 2.239 meter hoge pas is de op één na hoogste pasroute van de Dolomieten en onderdeel van de SS48.

Kenmerken

De Passo Pordoi is een oost-west georiënteerde bergpas die het Val di Fassa in het westen met het Fodom in het oosten verbindt. De pasroute verloopt vanaf Canazei naar Arabba en ligt op de grens van de provincies Belluno en Trentino, en daarmee ook op de grens van de regio's Veneto en Trentino-Südtirol.

De pasroute begint in Canazei in het Val di Fassa op 1450 meter hoogte en stijgt dan door de bossen via een serie haarspeldbochten naar een kruispunt op 1800 meter hoogte, waar de SS242 naar de Passo Sella rechtdoor gaat. De SS48 slaat af naar de Passo Pordoi, de weg kent hier een continue steile stijging, geleidelijk tot boven de boomgrens. Ook dit deel kent haarspeldbochten. Naar het noorden heeft men uitzicht op de Sella-groep, naar het zuiden liggen skiliften en een wat lagere bergrug. Men bereikt dan vrij snel de pashoogte.

Op de pashoogte zijn restaurants, kiosks en een kabelbaan naar Sass Pordoi, een plateau op 2950 meter. Vanaf het noorden torent de Sella-groep boven de bergpas uit, naar het zuiden liggen wat minder markante bergruggen. Richting westen heeft men uitzicht over het diepe Val di Fassa, richting het oosten op het wat minder steil aflopende Fodom-vallei. De Passo Pordoi ligt boven de boomgrens.

Aan de oostzijde volgt een afdaling met 33 scherpe bochten, waaronder een groot aantal haarspeldbochte. De weg daalt hier af naar het op 1600 meter hoogte gelegen dorp Arabba. Er zijn diverse skiliften nabij de weg. In het dorp Arabba volgt de aansluiting op de SS244 die naar de Passo Campolongo voert. Richting oosten gaat de SS48 verder door de vallei Fodom die verder geen grotere plaatsen kent.

Geschiedenis

De SS48 over de Passo Pordoi.

De Passo Pordoi is onderdeel van de strada statale 48 delle Dolomiti, in het Duits bekend als de Große Dolomitenstraße. Deze weg verloopt van Bolzano naar Cortina d'Ampezzo en is aangelegd als toeristenweg in het begin van de 20e eeuw. Het traject over de Passo Pordoi is tussen 1901 en 1905 aangelegd. Het gebied rond de Pordoipass lag in de Eerste Wereldoorlog in de frontlinie tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije. Na de oorlog kwam de pasroute in 1919 geheel in Italië te liggen met de annexatie van Südtirol. De pasroute was onaangetast tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf de jaren '60 begon het toerisme op de Passo Pordoi toe te nemen door de ontwikkeling van skiliften en de kabelbaan naar Sass Pordoi. Samen met drie andere passen vormt de Passo Pordoi een route rond de Sella-groep, ook wel de Sellaronde genoemd. De Sellaronde wordt vooral gezien in de context van een circuit van skiliften, maar ook voor wielrenners die in één dag alle vier de passen berijden. De Giro d'Italia gaat regelmatig over de Passo Pordoi, de pashoogte was ook enkele malen de finish.

Namen

De Passo Pordoi ligt voornamelijk in het Ladinisch taalgebied. In het Ladinisch zijn er twee namen, de Jouf de Pordoi en Jou de Pordou. De eerste wordt ter plaatse aangegeven en is de variant die men in de Val di Fassa spreekt. De Duitse naam is het Pordoijoch, maar omdat dit deel van de Dolomieten niet Duitstalig is wordt deze naam niet aangegeven.

Zie ook

Referenties