Passo Sella

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Italy.svg
Jouf de Sela

Passo Sella

Passo Sella.jpg
Hoogte 2.240 m
Weg SS242.svg
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1872
Kaart kaart

De Passo Sella (Duits: Sellajoch, Ladinisch: Jouf de Sela) is een bergpas in Italië, gelegen in de Dolomieten. Het is één van de vier bergpassen rond de Sella-groep en onderdeel van de SS242. De pas is 2.240 meter hoog.

Kenmerken

De provinciegrens op de Passo Sella.

De Passo Sella is een noord-zuid georiënteerde bergpas die het Val Gardena met het Val di Fasso verbindt. Over de bergpas verloopt de SS242 van Sëlva naar Canazei. De pashoogte ligt op de grens van de provincies Bolzano en Trentino, geheel in de regio Südtirol-Trentino, in een Ladinisch-sprekend gebied.

Vanaf Canazei stijgt de SS48 eerst van 1450 naar 1800 meter hoogte, waarna de SS48 afslaat naar de Passo Pordoi. De SS242 gaat dan rechtdoor naar de Passo Sella. De weg stijgt door een schitterend dal, omgeven door steile rotswanden van de Sella-groep. Het grootste deel van de route ligt hier beneden de boomgrens, desondanks heeft men wel goed uitzicht op de bergen rondom. Vanaf de hoger gelegen delen heeft men ook uitzicht op de haarspeldbochten van de SS48 naar de Passo Pordoi. De SS242 zelf kent tal van haarspeldbochten en stijgt vlak voor de pashoogte boven de boomgrens uit.

Op de pashoogte zijn een aantal restaurants, winkeltjes en kiosks. De pashoogte bevindt zich tussen de Sella-groep, met de 3.152 meter hoge Piz Boè als hoogste punt naar het oosten en de 3.181 meter hoge Langkofel naar het westen. Dit is een zeer steile berg bestaande uit rotswanden die bijna verticaal oplopen. Westelijk van de pashoogte bevinden zich een aantal skiliften. Gedurende het hele jaar kan men per gondelbaan naar de Rifugio Toni Demetz in de Langkofelgroep.

Aan de noordzijde volgt een wat minder steile afdaling, door een spectaculair landschap met hoge rotspartijen rondom. De weg daalt hier af naar het Val Gardena, al vrij snel slaat de SS243 af naar de Passo Gardena. De SS242 daalt dan verder naar het op 1550 meter hoogte gelegen dorp Sëlva, ook bekend als Selva di Val Gardena in het Italiaans of Wolkenstein in Gröden in het Duits.

Geschiedenis

De Passo Sella was de eerste bergpas van de vier beroemde bergpassen rond de Sellagroep die werd aangelegd. De pasroute werd in 1872 in gebruik genomen. De regio behoorde indertijd tot Oostenrijk-Hongarije en de Passo Sella was geen grensovergang. In 1919 werd het gebied door Italië geannexeerd, waardoor de pas geheel in Italië kwam te liggen. De omgeving heeft echter een Ladinische identiteit behouden. In de jaren '50 werden skifliten rond de Sella-groep aangelegd, waarmee het toerisme in het gebied sterk toenam.

Namen

De regio is ter plaatse voornamelijk Ladinisch-sprekend, de naam van de pas staat ter plaatse alleen in het Ladinisch en Italiaans aangegeven. De aangegeven Ladinische naam is de Jouf de Sela, een alternatieve schrijfwijze is Jëuf de Sela. In het Italiaans spreekt men van Passo Sella. De Duitstalige naam is het Sellajoch, een naam die elders in Südtirol het meest bekend is, maar ter plaatse niet aangegeven staat.

De Passo Sella aan de kant van Canazei.

Zie ook

Referenties