Passo del Monte Ceneri

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Passo del Monte Ceneri
Gray.png
Hoogte 554 m
Weg Hauptstrasse 2.svg
Hellingspercentage 5,3%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1811
Kaart kaart

De Passo del Monte Ceneri is een lage bergpas in Zwitserland. De pashoogte verbindt de twee delen van Ticino, Sopraceneri en Sottoceneri, letterlijk vertaald boven de Ceneri en onder de Ceneri. De Passo del Monte Ceneri is de enige verbinding binnen Zwitserland tussen deze twee delen van Ticino. Over de pas loopt de Hauptstrasse 2. Onder de pas loopt de snelweg A2 door de Galleria Monte Ceneri.

Kenmerken

De weg naar de Passo del Monte Ceneri begint in Cadenazzo, vlak bij de aansluiting Bellinzona-Sud van de A2. Bellinzona ligt op de zogenoemde Magadinovlakte op ongeveer 200 meter boven zeeniveau en vanaf Bellinzona loopt de weg kaarsrecht naar Cadenazzo. Vanuit Cadenazzo gaat de weg in één keer omhoog. Gelijk na Cadenazzo volgt een dubbele haarspeldbocht en wordt de weg een stuk breder. Hier ligt een oud wegdek van betonplaten uit de tijd dat dit de hoofdverbinding richting Lugano was. De weg kent twee brede rijstroken waar in de praktijk auto's elkaar op de eigen rijstrook kunnen inhalen. Door de langere rechte stukken en het vrij geringe stijgingspecentage ligt de snelheid tamelijk hoog voor een bergpas. Er volgen twee haarspeldbochten en er is zo nu en dan een mooi uitzicht op het Lago Maggiore, de weg loopt hier in westelijke richting. Vlak voor de pashoogte buigt de weg scherp af naar het zuiden en wordt de pashoogte bereikt. Op de pashoogte zijn een tankstation, een kleine eetgelegenheid en een camperplaats. Ook is er een legerkazerne. Na de pashoogte daalt de weg weer af richting Lugano en al gauw volgt de aansluiting Rivera van de A2. De weg daalt verder af door het Vedeggiodal, parallel aan de A2, tot aan Lugano.

Geschiedenis

De pashoogte van de Passo del Monte Ceneri ligt op 554 meter boven zeeniveau vrij laag voor een Alpenpas. Doordat het van oudsher de enige route tussen Bellinzona en Lugano was had de pas al vroeg belang voor het verkeer. Tot 1983 was de pas de enige wegverbinding via de Monte Ceneri. De pasweg dateert van 1811, al zijn er eerder al wegen over de pas aangelegd.[1]

De Galleria Monte Ceneri waarbij de A2 onder de pas door gaat is op 15 juni 1983 geopend. Op dat moment verloor de pas zijn belang voor het doorgaande verkeer. De pasroute blijft een alternatief als de tunnel gesloten is. Ten opzichte van de tunnel is de pasroute slechts zo'n 4 kilometer langer, wat ongeveer 7 minuten extra kost.

Referenties

Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass