Passo del Tonale

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Italy.svg
Passo del Tonale
Passo del Tonale.jpg
Hoogte 1.884 m
Weg SS42.svg
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting nee
Opengesteld 1856
Kaart kaart

De Passo del Tonale is een 1.884 meter hoge bergpas in Italië, onderdeel van de SS42 in de Alpen.

Kenmerken

De Passo del Tonale is een oost-west georiënteerde bergpas die de vallei van de Oglio met de vallei van Noce met elkaar verbindt. De bergpas ligt op de grens van Lombardia (Lombardije) en Südtirol. Over de bergpas verloopt de SS42.

De pasroute begint in het westen in Edolo, waar de SS39 en SS42 samenkomen. Edolo ligt op 700 meter hoogte, de weg stijgt dan door een vrij nauw dal naar Ponte di Legno, wat op 1.200 meter hoogte ligt. Het dal is dichtbebost, met maar beperkte landbouw. Aan weerszijden liggen bergen met toppen tussen 3000 en 3300 meter. Bij Ponte di Legno splitst de weg naar de Passo di Gavia af. Hierna volgen een aantal haarspeldbochten en stijgt de SS42 naar de pashoogte.

De pashoogte is een klein dorp. De bergpas ligt net boven de boomgrens, waardoor men een mooi uitzicht heeft op de bergen rondom. Naar het noorden ligt het Ortlergebergte, naar het zuiden de Adamello-Presanella-Alpen. Beiden zijn met sneeuw bedekt, het hoogste punt in de nabijheid is de 3.558 meter hoge Presanella. Op de pashoogte bevindt zich een monument met ossuarium voor de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog.

Aan de oostzijde daalt de SS42 geleidelijk af naar het op 1.200 meter hoogte gelegen Fraviano. Dit een zeer bochtig traject maar heeft geen haarspeldbochten. Het exacte eindpunt van de pasroute is variabel, uiteindelijk komt de weg in de vallei van de Adige in de provincie Trento uit.

Geschiedenis

De Passo del Tonale was al van historisch belang, als afsnijding tussen de vallei van de Adige en het laagland van Lombardije rond het Lago d'Iseo. De Passo del Tonale was daarmee beter bereikbaar dan de veel hogere Passo dello Stelvio, die in de winter vaak onbegaanbaar was. De Passo del Tonale was het hele jaar door goed bereikbaar. Tussen 1854 en 1856 werd het ruiterpad over de bergpas uitgebouwd tot een modernere weg. De weg had enig militair belang en was vroeger gelegen op de grens van Lombardije en Tirol. Het was tot 1918 de grens tussen Italië en Oostenrijk. De pas werd in het verleden in het Duits als de Tunölpass aangeduid.

Referenties