San Bernardinopass

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Passo di San Bernardino)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Bernardinopass

Passo del San Bernardino

Hoogte 2.065 m
Weg
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting december - april
Opengesteld 1823
Kaart kaart

De San Bernardinopass (Italiaans: Passo del San Bernardino) is een bergpas in Zwitserland en vormt een verbinding vanuit Chur richting Ticino. De bergpas is 2.065 meter hoog. Over de bergpas loopt de Hauptstrasse 13; onder de bergpas loopt de Autostrasse A13 door de enkelbuizige San Bernardinotunnel.

Kenmerken

Bij het dorp Hinterrhein in Graubünden slaat de pas van de Autostrasse A13 af. De weg loopt hier op zo'n 1.600 meter boven zeeniveau. Meteen begint een fikse stijging met talloze haarspeldbochten. Het eerste deel ligt onder de boomgrens. Meer naar boven bereikt men een plateau en stijgt de weg verder via nog wat haarspeldbochten naar de pashoogte. Bovenop is de pas vrij vlak en staat een hospiz naast een meertje. Het uitzicht rondom is niet zo overweldigend als op andere bergpassen. Naar het westen kijkt men uit op de 3.152 meter hoge Zapporthorn en naar het oosten op de 2.983 meter hoge Piz de la Lumbreida. Het mooiste uitzicht is naar het zuiden, het diepe dal in richting Ticino. Vervolgens daalt men met vele bochten weer af naar het dorp San Bernardino. De pasweg is vrij smal. Bij San Bernardino bereikt men het zuidelijke tunnelportaal van de San Bernardinotunnel, wederom op circa 1.600 meter hoogte. Daarna volgt de stevige afdaling naar Mesocco via de autoweg A13, maar dit deel is breed uitgevoerd. Men daalt over hemelsbreed 10 kilometer afstand ruim 1.000 meter.

Geschiedenis

De pashoogte werd al eeuwen gebruikt, vanaf de Romeinse tijd. Alhoewel de stijging lang is, is de pas relatief gemakkelijk te doorkruisen. Vanaf de 15e eeuw werd de handelsroute Viamala beter uitgebouwd en rond 1770 werd de weg verder uitgebouwd door de dorpen in de omgeving. Vanaf 1818 werd de weg gemoderniseerd met nieuwe bruggen. In 1823 was de San Bernardinopass voltooid. De San Bernardinopass moest concurreren met de parallel lopende Splügenpass, maar uiteindelijk ging het belang in de grotere regio naar de Gotthardpass. In 1967 werd de San Bernardinotunnel geopend, de eerste grotere wegtunnel onder de Alpen binnen Zwitserland. Vanaf 1980 kreeg de tunnel gezelschap van de Gotthardtunnel. Sindsdien is de San Bernardinotunnel de op één na belangrijkste van de Zwitserse Alpen. Tussen 1991 en 2006 is de San Bernardinotunnel gemoderniseerd. Op piekdagen kan de wachttijd voor de San Bernardinotunnel flink oplopen; 1 tot 2 uur vertraging kan op de drukste zaterdagen in het jaar voorkomen.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass