Pater Sangersbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Sangersbrug
NLN296.svg
Blank.png
Overspant Maas
Rijstroken 1x2
Totale lengte ~150 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1952
Verkeersintensiteit 12.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pater Sangersbrug is een stalen kokerliggerbrug op de grens tussen België en Nederland in Maaseik, en overspant de Maas. De brug heeft een totale lengte van ongeveer 150 meter. Over de brug loopt de N761, die aan de Nederlandse zijde overgaat in de N296.

Naamgeving

Oorspronkelijk werd de brug Maasbrug genoemd. Vermoedelijk eind jaren 90 is de brug vernoemd naar Pater Willem Sangers, die streed voor verbondenheid tussen Belgisch en Nederlands Limburg.[1]

Kenmerken

De brug bestaat uit drie overspanningen en heeft een lengte van ruim 150 meter en overspant de Maas. De grens loopt in het midden van de rivier de Maas. De brug is volledig in Belgisch beheer. Over de brug loopt de N761 met 1x2 rijstroken met fietspaden aan beide zijden.

Geschiedenis

Sinds 1888 is er al sprake van een vaste oeververbinding over de Maas bij Maaseik. De brug werd in de Tweede Wereldoorlog twee keer opgeblazen. In 1940 door de Belgische troepen en later in 1944 door de Duitse troepen. Na de oorlog kwam er een pontonbrug als tijdelijke verbinding. In 1952 opende een nieuwe brug op de plek van de oude. Tot de opening van de Scharbergbrug bij Stein, in 1973, was het de enige brug tussen Nederlands en Belgisch Limburg. Sindsdien wordt de brug enkel door regionaal en lokaal verkeer gebruikt.

Toekomst

Regelmatig duiken berichten op dat de brug vervangen zou moeten worden voor een nieuwe, omdat de huidige brug in steeds slechtere staat verkeert. Erg concreet zijn de plannen voor een nieuwe brug vooralsnog niet.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden er dagelijks ruim 12.000 voertuigen over de Pater Sangersbrug.[2]

Referenties

Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)