Beijing

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Peking)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Beijing
Grootste stad Beijing
Oppervlakte 16.801 km²
Inwonertal 21.893.000
Lengte snelwegennet 1.174 km[1][2]
Eerste snelweg ?
Afkorting 北京
De skyline van het Central Business District (CBD).

Beijing (Chinees: 北京 Běijīng) is de hoofdstad van China en telt 21,9 miljoen inwoners. Het stedelijk gebied van Beijing strekt zich ook uit tot in de omliggende provincie Hebei en het hele stedelijke gebied omvat ook de regio Tianjin. De gehele agglomeratie heet ook wel Jing-Jin-Ji en telt 36 miljoen inwoners.

Inleiding

De stad Beijing ligt in de gemeente Beijing, die 22 miljoen inwoners telt en een oppervlakte heeft van 16.800 km². Het wordt soms beschouwd als een provincie-equivalent, omdat de gemeente Beijing niet onder een aparte provincie valt. Beijing grenst grotendeels aan de provincie Hebei en in het oosten aan Tianjin. Een exclave van Hebei ligt tussen Beijing en Tianjin ingeklemd. De steden Beijing en Tianjin liggen circa 110 kilometer van elkaar en groeien langzaam naar elkaar toe. De afstand tot de kust bedraagt circa 150 kilometer. De stad zelf ligt tussen 20 en 100 meter boven zeeniveau. Het grootste deel van de agglomeratie en gemeente is vlak, met uitzondering van het westen en noorden, waar bergen tot 2.300 meter liggen. Deze delen zijn ook vrijwel onbevolkt, een tegenstelling tot de stedelijkheid van de vlakkere delen van Beijing. De gemeente meet circa 180 kilometer van noord naar zuid en 170 kilometer van oost naar west.

Naamgeving

Beijing betekent letterlijk 'noordelijke hoofdstad'. In vergelijking, Nanjing betekent 'zuidelijke hoofdstad'. De verouderde naam 'Peking' komt uit het 17e eeuwse Kantonees dat in Zuid-China gesproken wordt rond Kanton (tegenwoordig beter bekend als Guangzhou). Gedurende de 19e eeuw is de klank in het Mandarijn veranderd van 'k' naar 'j', zodat de uitspraak en transliteratie 'Peking' eigenlijk al meer dan 100 jaar niet meer gebruikt wordt. Tussen 1911 en 1949 stond de stad ook bekend onder de naam Beiping (Chinees: 北平), wat 'noordelijke vrede' betekent.

Wegennet

De wegenstructuur van Beijing.

Beijing heeft een zeer omvangrijk wegennet, waarbij het verkeer in de stad via expressways en hoofdwegen wordt afgewikkeld. Beijing heeft de grootste ringstructuur ter wereld, met 5 snelwegringen die genummerd zijn van 2nd tot 6th Ring Road. Daarnaast zijn er diverse radiale snelwegen, waarvan 6 tot buiten de gemeentegrenzen reiken. Diverse andere snelwegen hebben een regionale functie binnen Beijing, met name rond de luchthaven waar nog eens vier snelwegen liggen. De Badaling Expressway is de voornaamste invalsweg vanuit het noordwesten, de Jingcheng Expressway naar het noordoosten, en de belangrijke Jingshen Expressway naar Shenyang in het oosten. Dit is de langste radiale snelweg van Beijing met een lengte van meer dan 650 kilometer. Er lopen twee snelwegen tussen Beijing en Tianjin, de Jingjin Expressway en de oudere Jingjintang Expressway, die parallel aan elkaar lopen. Tot slot voert de Jingshi Expressway naar het zuiden van China via Shijazhuang. De Jingping Expressway vormt een regionale link tussen Beijing en Pinggu en is de enige regionale snelweg met doorgaand belang die niet de gemeentegrenzen overschrijdt.

De snelwegen in Beijing zijn extreem druk, met name dichter bij het centrum. De meeste snelwegen tellen 2x3 of 2x4 rijstroken, meer of minder is relatief zeldzaam. 2x2 rijstroken komt enkel in de periferie of op onbelangrijke snelwegen voor. 2x5 rijstroken komt nergens voor als doorgaande rijstroken, maar wel incidenteel tussen aansluitingen. Over het algemeen gesproken zijn vooral de 2nd Ring Road, 3rd Ring Road en de 4th Ring Road erg druk met enorme filevorming, met name aan de oostzijde van Beijing waar het zakencentrum ligt. De 5th Ring Road is aanzienlijk minder druk en de 6th Ring Road is het minst druk. Die laatste is tevens een tolweg, de enige tolring van Beijing. De radiale snelwegen hebben vooral aansluitingen met de ringwegen en relatief weinig aansluitingen naar het onderliggend wegennet, behalve buiten de 4th Ring Road, omdat de afstand tussen de ringwegen hier groter is. De 2nd, 3rd en 4th Ring Roads liggen op slechts enkele kilometers van elkaar.

Expressways in Beijing

National expressways:

Jingha Expressway (G1) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Jingshi Expressway (G4) • Jingwu Expressway (G0424) • Badaling Expressway (G6) • Daguang Expressway (G45)


Municipal expressways

Jingcheng Expressway (S11) • Airport Expressway (S12) • Airport North Expressway (S28) • Airport South Expressway (S32) • 2nd Airport Expressway (S51) • Jingjin Expressway (S30) • Jingping Expressway (S32) • Jingtong Expressway (G103) • Daxing Airport North Line Expressway (S3300) • Beijing Daxing International Airport Expressway (S3501) • Jingwei Expressway (S3701) • Jingli Expressway (S3801)


Ring Roads:

2nd Ring Road3rd Ring Road4th Ring Road5th Ring Road (S50) • 6th Ring Road (G4501) • Capital Area Expressway (G95)


Naamgeving

De snelwegen rond Beijing behoren tot de oudste van China, en verliepen oorspronkelijk alleen naar andere steden in de regio. Ze stonden daarom oorspronkelijk onder een andere naam bekend dan tegenwoordig. Bijvoorbeeld de Jingshi Expressway stond oorspronkelijk voor Beijing - Shijiazhuang, maar is later onderdeel van de Jinggang'ao Expressway (G4) geworden, wat staat voor Beijing - Hong Kong - Macau. De oudere namen komt men soms nog tegen in de media.

De ringwegen hebben veelal alleen een naam, alleen de 5th (S50), 6th (G4501) en 7th (G95) Ring Roads hebben ook een nummer. De wegnummers worden bewegwijzerd maar minder in de spreektaal gebruikt.

Tol

Zie ook tolwegen in China.

De meeste radiale snelwegen zijn tolwegen net zoals de snelwegen rond de luchthaven. De binnenste 4 ringwegen zijn tolvrij evenals de radiale wegen binnen de 4th Ring Road. Daarbuiten ligt een cordon van tolstations. Niet alle tolwegen beschikken over een gesloten tolsysteem, maar kennen periodiek tolpoorten, alhoewel het aantal tolstations op de hoofdrijbaan teruggeschroefd is. Met name de Jingshen Expressway (thans Jingha Expressway) was berucht vanwege het grote aantal tolpoorten. De tol bedraagt doorgaans 0,5 yuan per kilometer, met soms een minimum van 5 yuan.

Geschiedenis

De snelwegen rond Beijing zijn de oudste van China, de aanleg ervan begon vanaf 1986. De eerste snelwegen openden vanaf 1989, maar tot halverwege de jaren 90 waren er slechts een paar snelwegtrajecten. Daarna ging het snel. Een eerste golf van snelwegen werd eind jaren 90 opengesteld, met name de belangrijkste radiale snelwegen, zoals de Jingshi Expressway en de Jingshen Expressway en de eerste 2 ringwegen. Gedurende de eerste helft van de jaren 2000 werden weer 2 ringwegen opengesteld en in 2007 volgde de 5e ringweg. Tevens werden voor de Olympische Spelen diverse snelwegen aangelegd, met name rond het Beijing International Airport. In 2010 nam het aantal voertuigen in Beijing met 15.500 per week toe.[3] Na 2010 zijn betrekkelijk weinig nieuwe autosnelwegen geopend. Wel is in die periode gebouwd aan de Capital Area Expressway (G95) die een grote regionale ring ruim buiten Beijing vormt.

Milieuzone

Beijing heeft sinds 2003 een milieuzone. Dit werd voorheen de 'Yellow Car' of 'Yellow Label' (黄标车) genoemd. De Yellow Car had een gele milieusticker en waren benzine-voertuigen die niet voldeden aan de Euro I of 'China I' en dieselvoertuigen die niet voldeden aan Euro III of 'China III' emissie-eisen. Oorspronkelijk was deze milieuzone alleen in het centrum, voertuigen met een gele sticker mochten vanaf dat moment niet meer binnen de 2nd Ring Road komen. De 2nd Ring Road verloopt rond het centrum van Beijing. In 2008 is de milieuzone significant vergroot voor de Olympische Spelen en omvatte toen alles binnen de 5th Ring Road. In 2009 is de milieuzone verder vergroot en omvat de gehele stad binnen de 6th Ring Road, wat in de praktijk neerkomt op de gehele stad en een deel van het voorstedelijk gebied. Oorspronkelijk gold dit alleen voor voertuigen met een kenteken in Beijing, sinds 2015 geldt het voor alle voertuigen in China.

De overheid van China heeft nadien een beleid gevoerd om nagenoeg alle auto's die onder de Yellow Label vielen te slopen. Tussen 2015 en 2019 is 97% van alle Yellow Label voertuigen in China afgevoerd en gesloopt.[4] Hiermee kwam het begrip 'Yellow Car' feitelijk ten einde.

Lijst van expressways in Beijing

# Naam No. Van Naar Lengte
S11 Jingcheng Expressway Beijing Chengde 21 km
S12 Airport Expressway Beijing Beijing Airport 21 km
S15 Jingjin Expressway Beijing Tianjin 134 km
S28 Airport North Expressway Beijing Beijing Airport 11 km
S32 Airport South Expressway Beijing Beijing Airport 17 km
S32 Jingping Expressway Beijing Pinggu 52 km
S51 2nd Airport Expressway Beijing Beijing Airport 12 km
G103 Jingtong Expressway Beijing Tongzhou 14 km
2nd Ring Road Beijing Beijing 33 km
3rd Ring Road Beijing Beijing 48 km
4th Ring Road Beijing Beijing 65 km
S50 5th Ring Road Beijing Beijing 99 km
S3300 Daxing Airport North Line Expressway Langfang Beijing Daxing Airport 26 km
S3501 Beijing Daxing International Airport Expressway Beijing Beijing Daxing Airport 28 km
S3701 Jingwei Expressway Beijing Yuxian 184 km
S3801 Jingli Expressway Beijing Chongli 154 km

Referenties

China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau