Pen-y-Clip Tunnels

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pen-y-Clip Tunnels
A55 UK.png
Pen-y-Clip Tunnels.jpg
Kruist Pen-y-Clip Headland
Lengte 930 meter
Openstelling 1935 / 1994
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Pen-y-Clip Tunnels zijn drie tunnels in Wales in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de A55 bij de plaats Penmaenmawr. Twee tunnels bevinden zich in de noordelijke rijbaan en zijn een tiental meters lang. De derde tunnel bevindt zich in de zuidelijke rijbaan en is 930 meter lang.

Kenmerken

De twee korte tunnels in de noordelijke rijbaan bestaan elk uit één buis met twee rijstroken en aan de linkerzijde een voet/fietspad. Deze tunnels worden gebruikt door het verkeer in oostelijke richting. Het tracé van de noordelijke rijbaan rondom de tunnels is vrij bochtig. Pal ten noorden van de tunnels lig nog een tunnel voor de spoorlijn tussen Holyhead en Birmingham. Deze ligt pal langs de kust van de Ierse Zee. De derde tunnel is onderdeel van de zuidelijke rijbaan en bestaat uit één buis met twee rijstroken. Deze tunnel heeft een lengte van 930 meter. De zuidelijke rijbaan wordt gebruikt voor het verkeer in westelijke richting en heeft een flauwe bocht.

Geschiedenis

De eerste twee tunnels openden in 1935 als onderdeel van een weg tussen London en Holyhead. Op den duur bleek de tunnel niet afdoende voor het toenemende verkeer. Met name het bochtige tracé zorgde in de zomermaanden regelmatig voor vertraging. In 1994 opende de tweede tunnel voor het verkeer. Deze tunnel ligt iets ten zuiden van de oudere tunnel en is veel langer dan de twee oudere tunnels. In 2009 openden twee voetgangers- en fietserbruggen. Deze werden echter bekritiseerd wegens de uitstraling en het feit dat deze niet geschikt zijn voor paarden.

Verkeersintensiteiten

Referenties