Penang Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Penang Tunnel
Blank.png
Blank.png
Kruist Selatan Strait
Lengte 6.500 meter
Openstelling ?
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Penang Tunnel was een geplande dubbeldeks tunnel en onderzeetunnel in Maleisië. De tunnel zou George Town op het eiland Penang met het vasteland verbinden. De tunnel had een geplande lengte van 6,5 kilometer.

Kenmerken

De Penang Tunnel zou George Town met Butterworth verbinden en daarbij de noordelijkste van drie verbindingen tussen Penang en het vasteland worden. De tunnel was gepland als een dubbeldekstunnel, bestaande uit een boortunnel met 2 dekken. De doorrijhoogte zou gering zijn, de tunnel was alleen voor personenauto's bedoeld. Vrachtverkeer kan de Penang Bridge benutten. De tunnel zou de afstand tussen George Town (740.000 inw.) en de regio Seberang Perai (818.000 inw.) en Butterworth (108.000 inw.) reduceren.

Geschiedenis

Op 7 oktober 2013 werd een contract ter waarde van € 1,45 miljard gesloten om de tunnel aan te leggen. De tunnel zou mogelijk een E-weg worden, maar dat was nog niet zeker. De aanleg was gepland om in 2016 te moeten beginnen,[1] maar het project is later geschrapt. In oktober 2018 werd gesteld dat er toch een verkenning is uitgevoerd naar de haalbaarheid van de tunnel.[2]

Referenties