Penser Joch

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Italy.svg
Penser Joch

Passo di Pennes

Penser Joch.jpg
Hoogte 2.211 m
Weg SS508.svg
Hellingspercentage 13%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting november - april
Opengesteld 1938
Kaart kaart

Het Penser Joch of Penserjoch (Italiaans: Passo di Pennes) is een bergpas in Italië, gelegen in Südtirol. De 2211 meter hoge bergpas vormt de verbinding tussen Bolzano en Sterzing en is onderdeel van de SS508.

Kenmerken

Het Penser Joch is een noord-zuid georiënteerde bergpas die het Sarntal vanuit Bolzano met het Wipptal vanuit Sterzing met elkaar verbindt. De pasroute overbrugt bijna 2000 meter hoogteverschil vanuit Bolzano, het is één van de grootste hoogteverschillen in de Alpen die niet via meerdere valleien verloopt. De SS508 begint op 250 meter hoogte in de stad Bolzano en slingert via een eindeloze serie korte tunnels naar een hoger deel van het Sarntal op 800 meter hoogte. Vanaf hier verloopt de route door de open lucht, een lang traject dat geleidelijk stijgt naar ongeveer 1400 meter hoogte aan de voet van de pas. Het Sarntal kent beboste hellingen maar de SS508 voert veelal door open gebied, met uitzicht op de bergen rondom.

Na het dorp Pens begint de eigenlijke stijging naar de pashoogte, die met slechts een klein aantal scherpe bochten bereikt wordt. Een groot deel van de pasroute ligt boven de boomgrens. Bovenop de pas ligt een hospice met parkeergelegenheid, maar er zijn geen verdere voorzieningen. De pashoogte ligt op een bergkam waar vaak een harde wind staat. In de directe nabijheid zijn de bergen niet veel hoger dan de pashoogte, naar het zuiden ligt de 2708 meter hoge Tagewaldhorn en naar het westen de 2705 meter hoge Penser Weißhorn. Men heeft uitzicht over het Sarntal naar het zuiden en het Wipptal naar het noorden, met hogere bergen op wat grotere afstand.

Aan de noordzijde volgt een vrij steile afdaling tot in het Wipptal, men bereikt vrij snel de boomgrens. De SS508 kent ook aan deze kant slechts een paar scherpe bochten, de gehele route kent slechts 8 haarspeldbochten waarvan er slechts enkele echt scherp zijn. Aan de noordzijde komt men tijdelijk in meer open gebied waar men uitzicht heeft op de vallei waarin de A22 is gelegen. De pasroute eindigt in Sterzing op 950 meter hoogte, waar ook de pasroute vanaf de Jaufenpass eindigt, en de route naar de Brennerpass begint.

Een panorama van het Penser Joch (noordzijde).

Geschiedenis

De weg door het Sarntal is al vanaf de 15e eeuw aangelegd. De oorspronkelijke weg raakte telkens beschadigd bij overstromingen in het voorjaar, omdat deze via het diepste punt in een nauw dal verloopt. De huidige route direct ten noorden van Bolzano tot aan het bredere deel van het Sarntal is tussen 1893 en 1901 aangelegd over een nooit voltooide spoorlijn, wat het grote aantal tunnels op dit deel van de route verklaart.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Südtirol in Italië te liggen. Men wilde de Brennerpass beter kunnen verdedigen met alternatieve toegangsroutes dan alleen door de valleien. Daartoe werd de weg over het Penser Joch aangelegd tussen 1932 en 1938. Sinds 1966 heeft de route de status van een strada statale (staatsstraße). Vanaf de jaren '80 is de route aan de kant van Bolzano geleidelijk gemoderniseerd met betere tunnels en veiliger hellingen, wat in 2016 voltooid was.

Winterafsluiting en restricties

Het Penser Joch is veelal van begin november tot eind april gesloten voor het verkeer. Dit is afhankelijk van de actuele sneeuwsituatie en kan per jaar verschillen.[1] Het Penser Joch is verboden voor voertuigen langer dan 12 meter. De route wordt slechts licht bereden, het meeste autoverkeer tussen Bolzano en Sterzing kiest voor de A22 en tussen Merano en Sterzing kiest men vooral de Jaufenpass.

Referenties