Pentele-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pentele híd
M8.svg
M8 Pentele Bridge.JPG
Overspant Duna
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.682 meter
Hoofdoverspanning 308 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 23-07-2007
Verkeersintensiteit 15.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pentele-brug (Hongaars: Pentele híd) is een boogbrug in Hongarije, gelegen over de Donau bij Dunaújváros.

Kenmerken

De Pentele-brug is een stalen boogbrug. De totale bruglengte bedraagt 1.682 meter, de hoofdoverspanning bedraagt 308 meter en is daarmee de langste overspanning in Hongarije. Aan de westzijde bevindt zich een 1.067 meter lange aanbrug over de uiterwaarden van de Donau. De hoofdbrug is 41 meter breed, alhoewel de aanbruggen wat smaller zijn. De boogbrug is maximaal 50 meter hoog. De brug heeft een fietspad aan de noordzijde.

Over de brug verloopt de M8 met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. De brug ligt even ten zuiden van de industriestad Dunaújváros, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Budapest. De stad Dunaújváros ligt op de westoever van de Donau, het dorp Dunavecse op de oostoever.

Geschiedenis

De Pentele-brug was één van de eerste delen van de M8 die zijn aangelegd. De brug zelf is tussen 2004 en 2007 aangelegd. De bouw begon op 17 september 2004 en was destijds gepland om op 30 november 2006 opengesteld te worden. De bouw liep echter wat vertraging op en de brug is uiteindelijk op 23 juli 2007 geopend.[1][2] De brug was één van de duurste bruggen die tot dan toe in Hongarije was aangelegd en kostte indertijd 43 miljard HUF. De brug werd echter relatief weinig benut omdat de bouw van de M8 stagneerde in de 15 jaar na opening.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Pantaleon van Nicomedia (275-303), een heilige in de Rooms-Katholieke kerk. In het Hongaars wordt hij Szent Pantaleon genoemd. Het voormalige dorp Dunapentele lag nabij de brug, waar in de jaren '50 een grote staalfabriek is gebouwd. Dit groeide uit tot de stad Dunaújváros. In Dunapentele stond een klooster dat naar Pantaleon was vernoemd (Szent Pantaleon-apátság).

Andere namen die gebruikt worden zijn de Dunaúvjáros-brug (Hongaars: Dunaújvárosi híd) of de M8-Donaubrug (Hongaars: M8 Duna-híd).

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 15.000 voertuigen van de brug gebruik.[3]

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug