Penza

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Penzenskaya oblast
Пензенская область
Flag of Penza oblast.png
Penza oblast.png
Hoofdstad Penza
Grootste stad Penza
Oppervlakte 43.200 km²
Inwonertal 1.386.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting PNZ

Het oblast Penza (Russisch: Пензенская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast telt ruim 1,3 miljoen inwoners en is ongeveer even groot als Nederland. De hoofdstad is het gelijknamige Penza.

Inleiding

Het oblast Penza grenst kloksgewijs aan de republiek Mordovia en de oblasten Ulyanovsk, Saratov, Tambov en Ryazan. De hoofdstad Penza telt 520.000 inwoners en ligt centraal in het oblast. Veel andere grotere plaatsen zijn er echter niet, maar wel een aantal kleine stadjes verspreid in het oblast. Het westen van het oblast bestaat voornamelijk uit gematigde steppe en het oosten uit bossen. Er lopen wat kleine rivieren door het oblast, waaronder de Khopyor. Het oblast Penza is enigszins achtergebleven in economische ontwikkeling en kent een dalend inwonertal.

Wegennet

Het oblast Penza heeft geen heel uitgebreid wegennet. De belangrijke M5 doorkruist het oblast en doet de hoofdstad Penza aan. In de regio Penza is de M5 ook vierstrooks. De R158 is de primaire noord-zuidroute en vormt de westelijke bypass van Penza. De R209 vormt de zuidwestelijke invalsweg en telt ook deels 2x2 rijstroken. Verder is het wegennet van het oblast niet erg uitgebreid. Het oblast grenst kortstondig aan Ryazan in het noordwesten, hier zijn geen doorgaande verbindingen.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Penza

M5R158R179R208R209