Pernambuco

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Pernambuco.svg
Pernambuco.png
Hoofdstad Recife
Grootste stad Recife
Oppervlakte 98.312 km²
Inwonertal 8.796.000
Lengte snelwegennet 115 km
Eerste snelweg ?
Afkorting PE

Pernambuco is een staat in Brazilië, gelegen in het noordoosten van het land. Het is één van de grotere noordoostelijke staten met een oppervlakte van bijna 100.000 km². De staat telt bijna 9 miljoen inwoners, waarvan er 4,1 miljoen in de metropool Recife wonen, de op vier na grootste stad van Brazilië.

Inleiding

Pernambuco ligt aan de Atlantische Oceaan en strekt ruim 700 kilometer landinwaarts, alhoewel de staat noord-zuid maximaal 150 tot 200 kilometer meet. De staat grenst aan vrij veel andere staten, in het zuiden aan Alagoas en Bahia, in het westen aan Piaui, in het noorden aan Ceara en Paraiba. Tussen 1630 en 1654 was Pernambuco gekoloniseerd door Nederlanders, als onderdeel van Nederlands Brazilië, dat een groot deel van noordoost-Brazilië omvatte. De staat heeft een smalle kuststreek en een heuvelachtige streek in het eerste deel van het binnenland. Van de ooit dichte regenwouden is niet zo veel meer over. Het binnenland van Pernambuco is droog en steppe-achtig. Het verdere binnenland is droog en licht bergachtig en niet erg dichtbevolkt.

Wegennet

Het wegennet van Pernambuco is vrij dicht in het oosten, maar dun in het midden en westen van de staat, verder landinwaarts. Een aantal belangrijke assen voeren door Pernambuco, zoals de federale hoofdweg BR-101, de belangrijkste noord-zuidas van Pernamubuco die langs de kust loopt en de metropool Recife aandoet. De BR-104 verloopt wat verder landinwaarts als noord-zuidroute. De BR-110, BR-116 en BR-122 vormen nog drie noord-zuidassen in het binnenland van Pernambuco. De BR-232 is de belangrijkste oost-westroute van Pernambuco. De BR-316 verloopt door het zuidwesten van de staat.

De regio Recife heeft een snelwegennet dat ongeveer 115 kilometer beslaat, en deels substandaard is. De BR-101 is de belangrijkste snelweg, maar ook een deel van de BR-232 is als snelweg uitgebouwd vanaf Recife naar het westen. De PE-060 vormt een korte snelweg rond Cabo de Santo Agostinho en de PE-015 voert vanaf Recife noordwaarts naar de BR-101 bij Paulista. De meeste snelwegen verlopen langs de rand van Recife, de stad zelf wordt niet zo goed ontsloten.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins