Perth

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perth.jpg

Perth is de hoofdstad en grootste stad van de staat Western Australia in Australië. De stad telt 2 miljoen inwoners en is de vierde stad van het land.

Inleiding

Perth ligt in het westen van Western Australia aan de Swan River, vlakbij de Indische Oceaan. Het stedelijk gebied is sterk in de noord-zuidrichting langs de kust gegroeid, met voorsteden als Fremantle, Rockingham, Maroondah en Joondalup. Het stedelijk gebied meet 110 kilometer van noord naar zuid en maximaal 20 kilometer van oost naar west, alhoewel verder buiten de stad de verstedelijkte kuststrook niet veel breder dan enkele kilometers is. De Swan River lijkt groter dan hij is, omdat een groot deel op zeeniveau ligt. De setting van het centrum van Perth is daarom landschappelijk erg mooi. Ten oosten van Perth ligt een bebost heuvelland, wat de groei van de stad naar het oosten toe beperkt. Naar het noorden is het gebied vlakker, maar dichtbebost. Perth heeft een subtropisch mediterraan klimaat, met nog redelijk veel neerslag, met name in de winter in juli en augustus. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 18 °C in juli tot 31 °C in februari. De stad Perth is één van de meest geïsoleerde miljoenensteden ter wereld. De dichtstbijzijnde grote stad is Adelaide, meer dan 2.000 kilometer oostelijker. De stad ligt dichter bij Jakarta dan bij Sydney.

De regio werd het eerst in 1697 door Nederlanders gespot. Tot begin 19e eeuw werd het gebied bezocht, maar een nederzetting werd niet gebouwd omdat het gebied niet bewoonbaar leek. Na geruchten dat het westelijke deel wellicht door Frankrijk van Nederland werd geannexeerd, werd in 1826 snel een stad gebouwd door de Britten. In 1856 kreeg Perth stadsstatus van koningin Victoria. In 1901 werd Western Australia een onderdeel van Australië, waarna de stad snel groeide, met name in de jaren 60. Het achterland van Perth werd snel ontwikkeld in een agrarisch gebied, één van de grootste van Australië. Rond 1910 overschreed de stad de 100.000 inwoners en midden jaren 60 werd de 500.000 overschreden. Omstreeks 1990 overschreed de stad de 1 miljoen inwoners en de 1,5 miljoen omstreeks 2007 doorbroken. In 2017 telde de stad 2.022.000 inwoners.

Wegennet

Het snelwegennet van Perth.
De Kwinana Freeway bij het centrum van Perth.
De Mitchell Freeway bij Karrinyup Road.

Perth heeft een vrij groot netwerk van brede stadswegen, maar het snelwegennet is niet heel erg uitgebreid, wat mede komt doordat de stad voornamelijk in de noord-zuidrichting is gebouwd. De Kwinana Freeway bedient de zuidelijke voorsteden en de Mitchell Freeway bedient de noordelijke voorsteden. De snelwegen zijn adequaat uitgebouwd, met 2x4 rijstroken op het breedste punt. Opvallend aan beide snelwegen is de spoorlijn in de middenberm, een voorstedelijke forenzenlijn. Een derde snelweg is de Graham Farmer Freeway, die een noordelijke bypass van het centrum vormt en tevens de enige snelwegtunnel van Western Australia omvat. Er is geen volledige ongelijkvloerse ringweg, alhoewel de Roe Highway vrij ver komt. De noordoostelijke invalsweg van Perth wordt gevormd door de Swan Valley Bypass, die overgaat in de Tonkin Highway langs de luchthaven. Een duidelijke ontbrekende schakel is een noordelijke ongelijkvloerse ringweg en een snelweg vanaf de haven van Fremantle naar de Kwinana Freeway. Het centrum wordt wel goed ontsloten, met hoogwaardige wegen. De stadswegen zijn vaak vrij breed opgezet, met 3 rijstroken per richting met verkeerslichten. Anders dan in veel andere Australische metropolen zijn er in Perth geen tolwegen. Alle autosnelwegen zijn tolvrij.

Verkeersintensiteiten

Sommige stadswegen verwerken meer dan 50.000 voertuigen per etmaal. De snelwegen zijn echter beduidend drukker. De Narrows Bridge is met 169.000 voertuigen de drukste brug van Perth. De Mitchell Freeway en de Kwinana Freeway tellen tussen 100.000 en 180.000 voertuigen per etmaal, naar het noorden en zuiden toe aflopend naar lagere waarden rond 30.000 voertuigen aan de rand van het stedelijk gebied. Druk is de Graham Farmer Freeway, de Northbridge Tunnel is met 90.000 voertuigen op 2x2 rijstroken overbelast.

Geschiedenis

De oorsprong van het snelwegennet van Perth is terug te vinden in het Plan for the Metropolitan Region, Perth and Fremantle in 1955, dat opgesteld werd door Hepburn en Stephenson. Dit ruimtelijke ontwikkelingsplan is te vergelijken met plannen uit die tijd van andere Australische steden en hielden rekening met een forse groei van het wegverkeer. In 1963 werd het plan van kracht, die in 1970 en 1990 geupdate zijn. Niet alle snelwegen zijn uitgevoerd van dit plan.

De eerste snelweg die opengesteld werd, was de Kwinana Freeway ter hoogte van de Narrows Bridge in 1959. Dit was één van de eerste snelwegen in Australië. Pas in de jaren 70 werden er substantiële vorderingen gemaakt met het snelwegennet van Perth, en werden de Kwinana Freeway en de Mitchell Freeway in respectievelijk zuidelijke en noordelijke richting verlengd. De verlenging van deze snelweg is gedurende de decennia erna telkens doorgevoerd, wanneer de stedelijke ontwikkeling hierom vroeg. In 2009 opende de laatste verlenging van de Kwinana Freeway, die nu tot Mandurah reikt. Begin jaren 90 zijn de twee snelwegen ten noorden en zuiden van het centrum van Perth verbreed, en in 2000 opende de Graham Farmer Freeway ten noorden van het centrum, zodat doorgaand verkeer niet meer door het centrum hoeft te rijden.

Tussen 2013 en 2016 is het Gateway WA project uitgevoerd, dat het wegennet rond de luchthaven van Perth heeft verbeterd. Het belangrijkste component hiervan is het omvormen van de Tonkin Highway tot freeway in het oosten van Perth.[1]

In 2016 startte het grote project 'NorthLink WA', waarbij het noordelijk deel van de Tonkin Highway ongelijkvloers is gemaakt en een nieuwe snelweg die de Swan Valley Bypass heet is aangelegd tot Muchea, waar deze aansluit op de Great Northern Highway. Dit project is in 2020 opgeleverd.

Toekomst

De verwachting is niet dat de Kwinana Freeway in de nabije toekomst nog verder verlengd zal worden, omdat het eindpunt nu al bijna 80 kilometer ten zuiden van het centrum van Perth ligt. De ruimtelijke ontwikkelingen zijn tegenwoordig vooral ten noorden van Perth om de forensafstanden acceptabel te houden. De planning is om de Mitchell Freeway noordwaarts te verlengen tot Two Rocks, circa 60 kilometer ten noorden van Perth.

Andere plannen komen traag van de grond, zoals een snelweg naar Fremantle, die de haven moet verbinden met het hoofdwegennet van Perth. Het tracé hiervoor was al sinds de jaren 60 vrijgehouden, maar is in 2001 ter waarde van A$ 17 miljoen verkocht aan ontwikkelaars. Het plan is in 2014 herleefd. Tevens is een snelweg gepland tussen de Graham Farmer Freeway en de luchthaven van Perth, via Orrong Road.[2] Andere snelwegplannen zijn er niet, mede doordat de groei van de metropool vooral langs en in het verlengde van bestaande snelwegen plaatsvindt. Wel worden de snelwegen geleidelijk verbreed.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Western Australia

Autosnelwegen: Bunbury Outer Ring RoadGraham Farmer FreewayKwinana FreewayMitchell FreewayReid HighwayRoe HighwaySwan Valley BypassTonkin Highway

Hoofdwegen: Albany HighwayBrand HighwayCoolgardie-Esperance HighwayEyre HighwayGoldfields HighwayGreat Eastern HighwayGreat Northern HighwayNorth West Coastal HighwaySouth Coast HighwaySouth Western HighwayVictoria Highway