Pfändertunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Pfandertunnel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pfändertunnel
A14 AT.svg
Blank.png
Kruist Pfänder
Lengte 6.718 meter
Openstelling 10-12-1980
Intensiteit 39.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Pfändertunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A14 bij de stad Bregenz. De tunnel is 6.718 meter lang.

Kenmerken

De Pfändertunnel is onderdeel van de A14 en loopt door de berg Pfänder. De tunnel vormt daarbij tevens een omleiding van de stad Bregenz in de staat Vorarlberg. Anders dan vaak gedacht wordt ligt de Pfändertunnel niet op de grens met Duitsland; het noordelijk tunnelportaal ligt op circa 1 kilometer afstand van de Duitse grens. De Pfändertunnel is tweebuizig en is 6,7 kilometer lang. Het zuidportaal is een knooppunt met de Citytunnel die parallel aan de Pfändertunnel begint en afbuigt naar het centrum van Bregenz.

Geschiedenis

De aanleg van de Pfändertunnel begon in 1974, toen een plan om de A14 dwars door Bregenz aan te leggen werd afgeblazen ten faveure van een lange tunnel langs de oostkant van Bregenz. Op 10 december 1980 werd de tunnel opengesteld voor het verkeer, 3 maanden na de opening van de langere Gotthardtunnel in Zwitserland. De Pfändertunnel was oorspronkelijk al als een tweebuizige tunnel gepland, maar vanwege de hoge kosten werd voorlopig één buis aangelegd. Destijds was wel ruimte gereserveerd voor een tweede buis.

Tussen 2008 en 2012 is aan de westkant van de oorspronkelijke tunnelbuis een tweede tunnelbuis aangelegd. De Pfändertunnel was de drukste enkelbuizige tunnel in de Alpen en verwerkt gemiddeld 70% meer verkeer dan de beruchte Gotthardtunnel, met in 2012 gemiddeld 29.000 voertuigen per dag. Op 28 april 2006 begon de formele aanleg van de tweede buis met de bouw van een korte brug bij het zuidportaal. De daadwerkelijke bouw van de tunnel werd een jaar vertraagd vanwege een heraanbesteding, waarbij het mogelijk werd gemaakt om de tunnel ook met een tunnelboormachine (TBM) aan te leggen in plaats van met de klassieke methode met explosieven. Op 8 september 2008 begon de bouw van de TBM en op 4 november 2009 volgde de doorslag. Op 25 juni 2012 is de tweede tunnelbuis geopend,[1] waarna de oude buis is dichtgegaan voor renovatie. Sinds 4 juli 2013 is de volledige capaciteit van 2x2 rijstroken beschikbaar.[2]

Tol

De Pfändertunnel is de enige tunnel in Oostenrijk waarvoor geen Autobahnvignet benodigd is.

Oorspronkelijk was de enkelbuizige Pfändertunnel onderdeel van het Autobahnvignet van Oostenrijk. Vanwege de relatief hoge kosten was er veel sluipverkeer dat door Bregenz reed. Daarom is op 1 september 2008 een corridorvignet (Korridorvignette) ingevoerd op het traject van de Duitse grens naar de aansluiting Hohenems, zodat verkeer van Duitsland naar Zwitserland tegen gereduceerd tarief van de Pfändertunnel gebruik kon maken. Nadat de Pfändertunnel tweebuizig is gemaakt, werd het corridorvignet weer afgeschaft en gold de reguliere vignetplicht. Omdat hier het sluipverkeer door Bregenz niet mee werd opgelost, is besloten om de A14 tussen de Duitse grens en de aansluiting Hohenems helemaal tolvrij te maken. Dit was vanaf 15 december 2019 een feit.[3]

Verkeersintensiteiten

De Pfändertunnel was de drukste enkelbuizige wegtunnel van de Alpen met in 2010 gemiddeld 27.500 voertuigen per dag. De drukste dag was vrijdag met gemiddeld 33.000 voertuigen per etmaal. Gemiddeld reden 3.600 vrachtwagens per dag door de Pfändertunnel.[4] Na verdubbeling reden gemiddeld 33.000 voertuigen door de tunnel, met pieken tot 48.000 voertuigen per dag op vakantieuittochten. De dubbelbuizige tunnel kan deze hoeveelheden verkeer echter goed verwerken. In 2017 reden gemiddeld 39.000 voertuigen per dag door de Pfändertunnel.

Congestie

De Pfändertunnel was een filegevoelige tunnel, met name in de spits en de winterperiode. Files konden op alle dagen voorkomen, maar waren op reguliere werkdagen vrij beperkt. De grootschalige vertragingen deden zich voornamelijk in de winterweekeinden voor, wanneer wintersporters uit Nederland en Duitsland naar Vorarlberg afreisden. De wachttijd kon dan gemakkelijk oplopen tot een uur of meer. In de zomerperiode was de vertraging minder groot omdat de Pfändertunnel geen belangrijke transitroute is voor vakantieverkeer. De tunnel wordt voornamelijk gebruikt door vakantieverkeer richting Vorarlberg of Oost-Zwitserland.

Alternatieven

Het is mogelijk de Pfändertunnel te omzeilen door de transitroute door Bregenz te nemen. Voor vrachtwagens geldt een verbod op de transitroute door Bregenz. Deze moeten altijd door de Pfändertunnel. De route door Bregenz is tijdrovend; zelfs als er geen wachttijden voor de Pfändertunnel zijn kan de transitroute vanaf de Duitse A96 tot de Zwitserse A13 snel meer dan 30 minuten extra kosten vergeleken met de Pfändertunnel. Men moet namelijk dwars door het centrum van de stad. Wanneer men tijdens files voor de Pfändertunnel massaal gaat uitwijken naar de route door Bregenz is er vaak helemaal geen doorkomen meer aan. Er zijn lokale wegen door het grensgebied zoals de L2 van Bregenz naar de Duitse grens, en verder via het lokale wegennet naar Duitsland, maar deze sluiten slecht aan op het hoofdwegennet. Vanwege de nabijheid van de Bodensee zijn er geen alternatieven die Bregenz op korte afstand omzeilen.

De files zijn vanaf de zomer van 2013 verdwenen met de opening van de tweede tunnelbuis. Ook is het aantal ongevallen sterk verminderd.

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel