Phra Nang Klao Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
สะพานพระนั่งเกล้า
Thailand 302.png
Phra Nang Klao Bridge.jpg
Overspant Chao Phraya
Rijstroken 2x3
Totale lengte 799 meter
Hoofdoverspanning 229 meter
Hoogte brugdek 16,4 meter
Openstelling 23-07-1985 / 12-11-2008
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Phra Nang Klao Bridge (Thai: สะพานพระนั่งเกล้า) is een set van twee kokerbruggen in Thailand, gelegen over de Chao Phraya in het noorden van Bangkok.

Kenmerken

De Phra Nang Klao Bridge zijn twee betonnen kokerbruggen. Beide bruggen liggen deels boven elkaar maar, de hoge brug buigt ter hoogte van de hoofdoverspanning uit en ligt daar naast de lagere brug.

De lage brug is een betonnen kokerbrug van 545 meter lengte, waarbij de hoofdbrug 329,1 meter lang is en heeft drie hoofdoverspanningen, van circa 72 m + 84 m + 72 m (bij benadering). Deze brug is 21,8 meter breed, met 2x2 rijstroken. De brug ligt 7,4 meter boven het water van de Chao Phraya.

De hogere brug is een grotere betonnen kokerbrug die in een S-bocht is en daardoor civieltechnisch bijzonder. Deze brug is 799 meter lang, waarvan de hoofdbrug 489 meter lang is. Deze heeft een veel grotere centrale overspanning van 229 meter en zijoverspanningen van elk 130 meter. Deze brug is 25 meter breed met 2x3 rijstroken. Deze brug ligt 16,4 meter boven de Chao Phraya.

De hogere brug is onderdeel van een stadsautoweg die Ratanathibet Road (Highway 302) heet en die oost-west door Bangkok voert en de Ring Road ten westen van de stad met de Sirat Expressway verbindt. Bijna direct naast de verkeersbruggen ligt ook nog een metrobrug van de MRT Purple line. Deze metrolijn ligt ten westen en oosten van de verkeersbruggen op een viaduct boven de stadsautoweg.

Geschiedenis

De eerste, lagere kokerbrug is tussen 1983 en 1985 aangelegd en op 23 juli 1985 geopend voor het verkeer. Deze is door een Japans bouwbedrijf aangelegd. Het was indertijd min of meer de noordelijkste stadsbrug van Bangkok. Vanwege de enorme groei van Bangkok was een capaciteitsuitbreiding noodzakelijk, en werd de stadsweg ongelijkvloers gemaakt. Hiertoe is een tweede, hogere brug tussen 2006 en 2008 aangelegd. Dit is gebouwd als een cantilever vrije voorbouwbrug die op 12 november 2008 is geopend. Dit was indertijd de langste voorgespannen kokerbrug in Thailand. De tweede brug is gebouwd door het Thaise bouwbedrijf Unique Engineering and Construction Public Company Limited.

In 2016 werd de brug van de MRT Purple Line kort naast de Phra Nang Klao Bridge in gebruik genomen, zodat er sindsdien drie bruggen over de Chao Phraya zijn op dit punt.

Referenties


Bruggen over de Chao Phraya in Bangkok

Kanchanaphisek Bridge (Motorway 9) • Bhumibol BridgeRama IX BridgeSecond Rama IX BridgeKrungthep BridgeRama III BridgeTaksin BridgePhra Pok Klao BridgeMemorial BridgePhra Pinklao BridgeRama VIII BridgeKrung Thon BridgePrachim Ratthaya Expressway BridgeRama VII BridgeRama V BridgeMaha Chesadabodindranusorn BridgePhra Nang Klao Bridge (Hwy 302) • Rama IV BridgeNonthaburi Bridge (Hwy 307) • Pathum Thani 2 Bridge (Hwy 345) • Pathum Thani Bridge (Hwy 346) • Chiang Rak Bridge (Motorway 9)