Piauí

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Piaui)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Teresina
Grootste stad Teresina
Oppervlakte 251.529 km²
Inwonertal 3.119.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting PI

Piauí is een staat in Brazilië, in het noorden van het land. De staat heeft een oppervlakte van ruim 250.000 km² en telt 3,1 miljoen inwoners, waarvan er 900.000 in Teresina wonen.

Inleiding

Piauí wordt wel beschouwd als de oostelijke noordelijke staat of de westelijkste noordoostelijke staat van Brazilië, en heeft een korte kustlijn aan de Atlantische Oceaan. Het grenst in het oosten aan Ceará en Pernambuco, in het zuiden aan Bahia en een klein stukje aan Tocantins en in het westen aan Maranhão. Piauí heeft een laaggelegen en moerassige kuststreek, hier is ook maar één stadje. De staat stijgt zuidwaarts naar een plateau, die grotendeels onbebost is. Het zuiden van de staat is bergachtiger. Piauí is dunbevolkt, alleen de stad Teresina is nog vrij groot, maar de overige plaatsen zijn niet meer dan regiostadjes.

Wegennet

Het wegennet van Piauí is dun, met name in het zuiden van de staat. Het regionale wegennet is beperkt, afgezien van een aantal hoofdassen is het wegennet niet bijzonder ontwikkeld. De BR-343 vormt de prominenste noord-zuidroute van de staat. De BR-230 doorkruist het midden van de staat als oost-westroute en de BR-020 voert door het zuidoosten maar doet geen grotere steden aan. De BR-135 en BR-324 verlopen in het zuidwesten van de staat. Er zijn geen snelwegen in Piauí. Alleen rond Teresina verlopen een aantal wegen met gescheiden rijbanen, maar deze hebben geen ongelijkvloerse kruisingen.

Referenties


Staten van Brazilië

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins