Piet Heintunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Heintunnel
S114.svg
Piet Heintunnel.png
Blank.png
Kruist Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte 1.490 meter
Openstelling 1997
Intensiteit 24.200 mvt/dag
Tunnelcategorie D
Locatie kaart

De Piet Heintunnel is een tunnel in Nederland, gelegen in de s114 in Amsterdam. De tunnel loopt onder de wijk Zeeburg en het Amsterdam-Rijnkanaal door. De Piet Heintunnel is de langste van de regio Amsterdam met een lengte van 1.490 meter.

Kenmerken

De Piet Heintunnel loopt onder het oostelijk havengebied en het Amsterdam-Rijnkanaal door, het drukstbevaren kanaal ter wereld. De tunnel verbindt het centrum van Amsterdam met de nieuwe wijk IJburg en de ringweg A10. Bij het westelijke tunnelportaal komt de Piet Heintunnel op de s100 uit, bij het oostelijke portaal kruist men de Zuiderzeeweg, die bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJ heeft. De Piet Heintunnel vervangt het zuidelijk deel van de Zuiderzeeweg min of meer. De tunnel telt twee buizen met elk twee rijstroken. Daarnaast ligt ten zuiden van de Piet Heintunnel een tweesporige tramtunnel direct naast de wegtunnel.

Geschiedenis

Met de ontwikkeling van de wijk IJburg in het IJmeer ten oosten van Amsterdam bleek de 1x2 rijstroken tellende Zuiderzeeweg niet meer te voldoen. Om ook een tramverbinding naar IJburg te kunnen bouwen werd een gecombineerde weg/tramtunnel gebouwd. Deze tunnel werd volgens de afzinkmethode gebouwd. De segmenten zijn in Antwerpen gebouwd omdat het gebruikelijke dok in Barendrecht bezet was. De segmenten zijn over open zee getransporteerd, dit was slechts één maal eerder gebeurd bij de bouw van de Wijkertunnel. De segmenten zijn elk 158 meter lang, 31,6 meter breed en een binnenhoogte van 4,5 meter. In 1997 is de Piet Heintunnel voor het wegverkeer in gebruik genomen. In 2005 werd ook de naastgelegen tramtunnel opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 24.200 voertuigen van de Piet Heintunnel gebruik.[1] Van de nabijgelegen Zuiderzeeweg maken nog eens 20.000 voertuigen gebruik.

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Amsterdam

AmsterdamsebrugCoentunnelGaasperdammertunnelIJtunnelKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugTweede MuiderbrugPiet HeintunnelRozenoordbrugSpaarndammertunnel

BetlembrugMuiderbrugSchellingwouderbrugSchinkelbrugSchipholtunnelUyllanderbrugVelsertunnelWaterwolftunnelWeesperbrugWijkertunnelZeeburgerbrugZeeburgertunnelTunnel Zuidas