Pikes Peak Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Pikes Peak Highway.jpg
-
Hoogte (ft) 14,115 ft
Hoogte (m) 4.302 m
Gebergte Pikes Peak
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pikes Peak Highway is een tolweg, National Scenic Byway en toeristenweg in de Amerikaanse staat Colorado en de op één na hoogste weg van de Verenigde Staten. De route naar de 4.302 meter hoge Pikes Peak is technisch gezien geen bergpas omdat de route eindigt op het hoogste punt.

Kenmerken

De Pikes Peak Highway is 31 kilometer lang en verloopt vanaf de US 24 in Cascade op 2.250 meter hoogte naar de top van Pikes Peak op 4.302 meter hoogte, waarbij men dus 2 kilometer stijgt over 31 kilometer. De weg begint en eindigt in El Paso County maar loopt ook een stuk door Teller County. De weg is geasfalteerd en uiteraard bochtig, maar met gewone voertuigen te berijden. De boomgrens in Colorado ligt relatief hoog, pas na 20 kilometer komt de weg boven de boomgrens uit op zo'n 3.600 meter hoogte. Pikes Peak is in de zomer vrij van sneeuw en er zijn geen gletsjers. Vanaf de top heeft men een fenomenaal uitzicht over de omgeving in alle richtingen. Pikes Peak is namelijk veruit de hoogste berg in de omgeving, andere toppen in de regio zijn minstens 600 meter lager. De top ligt hemelsbreed 20 kilometer ten westen van het centrum van Colorado Springs.

Pikes Peak Highway is alleen toegankelijk als het weer dat toelaat. In de winter is de weg doorgaans gesloten vanwege sneeuwval. Als alternatief is er de Manitou and Pike's Peak Railway die ook naar de top loopt, via de oostkant vanaf Manitou Springs. Dit is ruimschoots de hoogste spoorlijn van Noord-Amerika. Met de trein is Pikes Peak ook in de winter te bereiken als de weg gesloten is.

Pikes Peak Highway is 7 meter lager dan de Mount Evans Scenic Byway, de hoogste weg van Colorado en de Verenigde Staten.

Geschiedenis

De weg is in 1915 aangelegd voor $ 500.000. Oorspronkelijk was de weg grotendeels een gravelweg, maar omdat het gravel jaarlijks in grote hoeveelheden weggespoeld werd door smeltwater is de weg geheel geasfalteerd in 2011. Sinds openstelling wordt er jaarlijks een race gehouden, de Pikes Peak International Hill Climb.

Tol

Pikes Peak Highway is een tolweg, in het beheer van de stad Colorado Springs.[1]

Externe links

Referenties