Pitcairn Islands

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pitcairn Islands

Pitkern Ailen

Hoofdstad Adamstown
Oppervlakte 47 km²
Inwonertal 47
Lengte wegennet 0 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt nvt
Nummerplaatcode nvt

De Pitcairn Islands is het enige Britse overzeese territorium in het Pacifisch gebied. Het bestaat uit vier eilanden die een gecombineerde landmassa van 47 km² hebben. Alleen Pitcairn Island is daadwerkelijk bewoond. Er wonen minder dan 50 mensen op de Pitcairn Islands. Het geldt als één van de meest geïsoleerde bewoonde plekken ter wereld.

Inleiding

Geografie

De Pitcairn Islands bestaan uit vier eilanden: Pitcairn, Henderson, Ducie en Oeno. Henderson Island omvat 86% van de landmassa van het territorium, maar is onbewoond. Alleen Pitcairn Islands is bewoond. Dit eiland ligt 2.100 kilometer ten zuidoosten van Tahiti in Frans-Polynesië. De eilanden liggen 5.800 kilometer ten westen van de kust van Chili en 5.400 kilometer ten noorden van Antarctica. Het Chileense Paaseiland is het dichtstbijzijnde eiland dat groter is dan de Pitcairn Islands, op 1.900 kilometer afstand naar het oosten.

Pitcairn Island is bergachtig en bebost, het hoogste punt ligt op 346 meter boven zeeniveau. De kustlijn bestaat uit ruige rotsgebieden.

De Pitcairn Islands liggen in de tropen, ongeveer 2.700 kilometer ten zuiden van de evenaar. Dit leidt er toe dat er enige seizoensvariatie in de temperaturen is, en dat de temperaturen lager liggen dan een groot deel van de rest van Oceanië. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 21°C in de winter tot 26°C in de zomer, waarmee de Pitcairn Islands de minst warme van de bewoonde Pacifische eilanden zijn. Er valt circa 1.500 mm neerslag per jaar, ook minder dan de meeste Pacifische eilanden.

Demografie

De inwoners van Pitcairn zijn afstammelingen van zeevaarders van HMS Bounty die in 1790 betrokken waren bij een muiterij en nadien een gemeenschap op Pitcairn Island hebben gesticht. Het inwonertal van Pitcairn Island piekte op 250 in 1936 en is sindsdien gekrompen naar circa 50. Tussen 1991 en 2012 zijn er maar twee kinderen geboren op Pitcairn Island. De bevolking is met uitsterven bedreigd omdat er geen migratie is naar het eiland. Pitcairn heeft de kleinste bevolking van alle territoria ter wereld.

Economie

De bodem van Pitcairn Island is vruchtbaar en geschikt voor landbouw. Werkzaamheden op het eiland worden middels dienstplicht uitgevoerd. Op het eiland is alleen overdag elektriciteit die middels een dieselgenerator wordt gegenereerd. Er is een zeer kleine betonnen pier, de enige plek waar kleine schepen kunnen aanmeren. Grotere cruiseschepen doen soms het eiland aan, maar blijven buitengaats en eilandbewoners komen dan naar het schip om spullen te verkopen, dit is de primaire formele economische activiteit op het eiland. De meeste mensen hebben twee banen en werken ook voor de Pitcairn Public Service.

Geschiedenis

De eilanden werden in het verleden bevolkt door Polynesiërs, maar de Pitcairn Islands waren onbewoond toen ze ontdekt werden door Europeanen. Op 28 april 1789 vond een muiterij plaats op het Britse schip HMS Bounty. De zeevaarders verlieten het schip en meerden aan op Tahiti en Pitcairn Island. Sindsdien is het eiland bewoond. In 1838 werden de eilanden een Britse kolonie. Deze was onderdeel van de British Western Pacific Territories, en is tegenwoordig het enige resterende Britse territorium in het Pacifisch gebied.

Wegennet

Op Pitcairn Island is een lokaal netwerk van wegen dat ter plekke met dienstplichtige bewoners onderhouden wordt. Er is een in beton uitgevoerde hoofdweg door Adamstown. De rest van de wegen zijn zandwegen. De wegen op Pitcairn Island zijn steil, hoger op het eiland liggen enkele boerderijen. Lager op het eiland ligt Adamstown, de enige plaats van de eilanden. Het is mogelijk om het hoogste punt van het eiland via een zandweg te bereiken. Er zijn echter geen auto's op Pitcairn Island, de meeste mensen reizen per quad.

Bewegwijzering

Op het hoogste punt van Pitcairn Island staat een handwegwijzer met afstanden naar diverse verre steden. Waaronder 14.821 kilometer naar Londen. Elders zijn ook enkele handwegwijzers.

Referenties


Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsTongaTuvaluVanuatu

Amerikaans SamoaGuamHawaiiNorthern Mariana Islands, Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëWallis en Futuna, Cook IslandsNiuePitcairn IslandsTokelau

British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan