Pitkäniemen eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Pitkäniemi
Pitkaniemi.png
Kruisende wegen DK3.svgDK12.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 2008

Het Pitkäniemen eritasoliittymä (knooppunt Pitkäniemi) is een knooppunt in Finland, gelegen bij de stad Tampere. Bij deze klaverturbine kruist de valtatie 3 de valtatie 12.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Pitkäniemi van de stad Nokia, een voorstad van Tampere, gelegen ten westen van het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt Pitkäniemi is vormgegeven als een klaverturbine, bestaande voor ¾ uit turbinebogen en ¼ klaverlus. Alleen de verbinding vanaf het zuiden naar het westen verloopt via de klaverlus. Het knooppunt ligt naast het grote meer Pyhäjärvi, de valtatie 3 steekt deze met een brug over ten zuiden van het knooppunt. Beide snelwegen tellen 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

In 1973 opende de valtatie 12 tussen Tampere en Nokia, en in 1985 volgde de openstelling van de valtatie 3 rond Tampere. De valtatie 3 was destijds een enkelbaans weg en de aansluiting met de valtatie 12 was geen knooppunt, maar een diamantaansluiting. De valtatie 12 was dus de doorgaande snelweg. Pas in 2008 is de valtatie 3 verdubbeld naar een moottoritie, en is het huidige knooppunt aangelegd.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 31.000 voertuigen over de valtatie 3 ten zuiden van het knooppunt en circa 23.000 voertuigen ten noorden ervan. De valtatie 12 telt 19.400 voertuigen ten westen en 16.300 voertuigen ten oosten van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom