Pivdennyi Bridge (Kyiv)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Південний міст
M3 UA.svg
Pivdenny Bridge Kyiv.jpg
Overspant Dnipro
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.256 meter
Hoofdoverspanning 270 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 25-12-1990
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Pivdennyi Bridge of Southern Bridge (Oekraïens: Південний міст) is een tuibrug in Oekraïne. De brug overspant de Dnipro in Kyiv.

Kenmerken

De Pivdennyi Bridge is een grote betonnen tuibrug met aanbruggen. De totale bruglengte bedraagt 1.256 meter, met een hoofdoverspanning van 270 meter. De brug heeft een grote II-vormige pyloon van 135 meter hoog, de hoogste brugpyloon in Kyiv. De aanbruggen zijn betonnen kokerbruggen. Het brugdek is 41 meter breed en bestaat uit drie secties, de twee buitenste brugdekken zijn voor wegverkeer, met 2x3 rijstroken van de zuidelijke ringweg. In het midden ligt een metrolijn, de Syretsko–Pecherska line.

De brug overspant de Dnipro aan de zuidkant van Kyiv, het is de zuidelijkste brug van de stad. De brug verwerkt zowel doorgaand verkeer als verkeer tussen stadsdelen en wordt daardoor intensief bereden. De westoever is industrieel in karakter, de oostoever is onderdeel van grote flatwijken. Op de westoever is een knooppunt met de Naberezhne Shose. Aan de oostkant sluit de Prospekt Mykoly Bazhana aan.

Geschiedenis

De brug was één van de laatste grote projecten in de Oekraïense SSR die nog ten tijde van de Sovjetunie gereed kwam. De brug is tussen 1983 en 1990 aangelegd en is op 25 december 1990 geopend voor het verkeer. De bouw van de brug viel samen met de bouw van een 7 kilometer lang deel van de zuidelijke ringweg, dat in het oosten aansluit op de M03 naar Poltava en Kharkiv. De grote flatwijk op de oostoever is na het gereedkomen van de brug gerealiseerd. De metrolijn over de brug werd op 30 december 1992 in gebruik genomen.[1]

Naamgeving

De brug heet in het Oekraïens de Pivdennyi Bridge (Південний міст), wat 'zuidelijke brug' betekent. De Russische naam is Южный мост (Yuzhny Most), wat hetzelfde betekent.

Zie ook

Referenties