Pivnichnyi Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Північний міст
Overspant Dnipro
Rijstroken 2x4
Totale lengte 816 meter
Hoofdoverspanning 300 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 03-12-1976
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Pivnichnyi Bridge of Northern Bridge (Oekraïens: Північний міст) is een tuibrug in Oekraïne, gelegen over de Dnipro in Kyiv.

Kenmerken

De Pivnichnyi Bridge is een grote tuibrug met een totale lengte van 816 meter en een hoofdoverspanning van 300 meter. De brug heeft één A-vormige pyloon van 119 meter hoog. Het brugdek is 31,4 meter breed, met 2x4 rijstroken. Het is daarmee één van de breedste bruggen van Kyiv. De brug overspant de Dnipro in het noorden van de stad, en is onderdeel van een stadsautoweg die het westen en oosten van de stad verbindt. Het is de brug met de grootste wegcapaciteit in Kyiv.

Geschiedenis

De brug is tussen 1971 en 1976 aangelegd en op 3 december 1976 geopend. De brug was gebouwd in anticipatie op grote stadsuitbreidingen in het noorden van Kyiv, die tot in de jaren '80 aanhielden op zowel de westoever als oostoever. De brug had oorspronkelijk 2x3 rijstroken, in 2005 is een wisselstrook aangebracht door de rijstroken te versmallen, maar dit bleek verkeersonveilig. Het brugdek is in 2007 heringericht waarna er 2x4 rijstroken beschikbaar waren.

Naamgeving

De brug heette oorspronkelijk de Moscow Bridge of Moskoubrug (Oekraïens: Московський міст). In het kader van decommunisering van Oekraïne is de naam in 2018 gewijzigd naar de Noordelijke Brug, als een spiegeling op de Zuidelijke Brug (Pivdennyi Bridge).

Zie ook

Referenties