Plan de Desarrollo de España

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Plan de Desarollo de España)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Plan de Desarrollo de España (ontwikkelingsplan van Spanje) was een serie economische plannen in de jaren '60-70 om het land te moderniseren en ontwikkelen. Het werd uitgevoerd ten tijde van een grote economische inhaalslag in Spanje.

Geschiedenis

In de jaren '50 en '60 was Spanje onder de dictator Franco een autarkie, op alles werd bezuinigd en er waren nauwelijks middelen om het land te ontwikkelen. Met het ontwikkelingsplan werd Spanje gemoderniseerd, hiervoor werd ad hoc een ministerie opgericht, het Ministerio de Planificación y Desarrollo (ministerie van planvorming en ontwikkeling). Het ontwikkelingsplan zorgde voor een grote groei in Spanje, gedurende de jaren '60 groeide de economie met gemiddeld 7,2% per jaar, en het achtergebleven Spanje maakte een inhaalslag in verhouding tot West-Europa.

Alhoewel het ontwikkelingsplan voornamelijk een economisch pakket aan maatregelen was, voorzag het ook in de ontwikkeling van de infrastructuur. Het Plan General de Carreteras van 1961 werd hierin opgenomen en leidde tot het Plan REDIA van 1967 en het Programa de Autopistas Nacionales Españolas (PANE), ook van 1967, beiden opgenomen in het tweede Plan de Desarollo.

In totaal zijn er drie ontwikkelingsplannen geweest;

  • Primer Plan de Desarrollo (1964-1967)
  • Segundo Plan de Desarrollo (1968-1971), hierin waren het Plan REDIA en PANE opgenomen
  • Tercer Plan de Desarrollo (1972-1975), onderbroken door de dood van Franco en de oliecrisis

In het derde ontwikkelingsplan was de bouw van 1.000 kilometer weg met hoge capaciteit opgenomen. Dit plan werd vanwege de oliecrisis in 1973 gestaakt.

Zie ook

Referenties