Plan routier Breton

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De huidige voie expresses in Bretagne, allen tolvrij.

Het plan routier Breton (PRB) was een plan uit de jaren '70 om het geïsoleerde Bretagne in het westen van Frankrijk beter te ontsluiten door de aanleg van voies expresses.

Inleiding

Voor de jaren '70 beschikte Bretagne alleen over een wegennet dat secundair in karakter was, met bochtige wegen die door elke dorp en stad gingen. Tussen de jaren '50 en '70 zijn maar beperkte werkzaamheden uitgevoerd om het wegennet van Bretagne te verbeteren. Bretagne was altijd ver verwijderd van de Europese en Franse economische centra, met lange reistijden om Bretagne in en uit te komen, met name de reistijd van Brest naar de rest van Frankrijk kon in de jaren '60 vele uren in beslag nemen, alhoewel de afstand slechts zo'n 300 kilometer bedroeg binnen de regio Bretagne.

Plan routier Breton

Op 9 oktober 1968 werd de eerste beslissing door de Bretonse overheid genomen tijdens het CIAT (Comité interministériel d'aménagement du territoire) om twee vierstrooks oost-westroutes aan te leggen over het noorden en zuiden van Bretagne, een 3-strooks binnendoorroute en een oostelijke noord-zuidroute. Dit waren de N12 van Rennes naar Brest en de N165 van Nantes naar Brest als primaire oost-westroutes, de N164 door het binnenland als secundaire oost-westroute en de A84 en N137 van Caen via Rennes naar Nantes. Op 2 februari 1969 bevestigde de eerste president van de vijfde Franse republiek, generaal Charles de Gaulle het plan in een toespraak in Quimper, de hoofdstad van het département Finistère. Tevens werd vastgesteld dat in Bretagne geen tolwegen aangelegd zouden worden. Ruim 1.000 kilometer vierstrooks voie expresses zouden worden aangelegd over een periode van 25 jaar, beginnend in 1970 en eindigend in 1995. De kosten van het plan werden oorspronkelijk geraamd op 800 miljoen Francs, de kosten bedroegen uiteindelijk omgerekend € 1,5 miljard.

Routes

  • A84: Caen - Rennes
  • N12: Rennes - Saint-Brieuc - Morlaix - Brest
  • N24: Rennes - Lorient
  • N137: Rennes - Nantes
  • N157: Laval - Rennes
  • N164: Châteaulin - Montauban-de-Bretagne
  • N165: Nantes - Vannes - Lorient - Quimper - Brest
  • N166: Vannes - Ploërmel

Uiteindelijk zijn nog een aantal voie expresses aangelegd, waaronder de N176 en diverse route départementales, waarvan de D137 (ex-N137) van Saint-Malo naar Rennes de belangrijkste is. De N164 is uiteindelijk niet als driestrooks weg, maar gefragmenteerd als voie express aangelegd. Dit is de enige route van het originele plan uit 1968 die nog niet voltooid is vanwege de lage verkeersintensiteiten op deze route.

De maximumsnelheid op alle voie expresses is 110 km/h. De A84 is de enige weg in Bretagne waar 130 km/h gereden mag worden. In cultureel opzicht behoort ook de regio Nantes tot Bretagne, alhoewel deze buiten de hedendaagse regio Bretagne ligt. Rondom Nantes zijn ook enkele autoroutes aangelegd, maar deze zijn niet tolvrij.

Referenties