Plano Rodoviário Nacional

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Plano Rodoviário Nacional (PRN) is het plan van nationale wegen in Portugal.[1] Het huidige wegenplan dateert van 2000 en is opgedeeld in het rede fundamental (hoofdnet), bestaande uit de Itinerário Principal-routes, en het rede complementar (aanvullend net), bestaande uit de Itinerário Complementar-routes. De autoestrada (autosnelweg) kan onder beide netwerken vallen, maar valt voornamelijk onder het 'rede fundamental'.

Geschiedenis

In 1945 werd het eerste nationale wegenplan opgesteld. Portugal had destijds net zijn eerste autoestrada in gebruik genomen tussen Lissabon en Cascais. Dit plan werd in 1985 vervangen door een nieuw plan, waarbij de toon gezet werd voor de grootschalige opwaardering van het wegennet. In 2000 werd het plan opnieuw geactualiseerd.

Rol van de autoestrada

De autoestrada vormen een eigen nummering en eigen systeem, het 'Rede Nacional de Autoestradas'. Deze kunnen zowel onder de IP- als IC-routes vallen. Het wegennet is feitelijk opgedeeld in de IP- en IC-routes, maar wanneer een weg is uitgevoerd als autoestrada wordt doorgaans alleen dit nummer aangegeven. Het netwerk van autoestradas overstijgt dus het belang van de nummering van IP- en IC-wegen.

Wegnummering

Onder het PRN vallen de IP- en IC-wegen, die op hun beurt weer genummerd zijn in de eigenlijke wegnummering van Portugal, bestaande uit de autoestrada (A), estrada nacional (N) en de estrada regional (R).

Zie ook

Referenties