Plattsmouth Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plattsmouth Bridge
Overspant Missouri River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 433 meter
Hoofdoverspanning 123 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 12-1929
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Plattsmouth Bridge is een vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River, nabij Plattsmouth, Nebraska, op de grens met Iowa.

Kenmerken

De Plattsmouth Bridge is een stalen vakwerkbrug met een cantilever constructie. De totale bruglengte bedraagt 433 meter. De hoofdbrug is 245 meter lang, met een layout van 61 + 123 + 61 meter. De oostelijke aanbrug bestaat eveneens uit een stalen vakwerkconstructie, die hier beneden het brugdek zit. De aanbrug heeft een layout van 62 + 32 + 32 meter. Het brugdek is 6,1 meter breed en heeft een smalle rijbaan. De brug is een tolweg en verbindt Plattsmouth met Pacific Junction en de Interstate 29 in Iowa.

Het is één van vier bruggen over de Missouri River op deze plek, direct stroomopwaarts bevinden zich twee spoorbruggen en kort daarna nog een pijpleidingbrug.

Geschiedenis

De Plattsmouth Bridge is de enige resterende wegbrug over de Missouri River uit de jaren 1920[1] en is in december 1929 in gebruik genomen. De brug verving indertijd een veerdienst over de Missouri River en was de eerste wegbrug over de Missouri in het zuiden van Nebraska. De brug was aangelegd met staal van de Omaha Structural Steel Works, de bouw kostte indertijd $ 639.631.[2] De brug was oorspronkelijk onderdeel van de US 34.

Er waren begin jaren 2000 plannen om een nieuwe brug ten zuiden van de bestaande brug te bouwen, maar in 2006 werd besloten de bestaande brug te renoveren en een noordelijke bypass van Plattsmouth met 2x2 rijstroken aan te leggen. Tot die tijd verwerkte de brug relatief veel zwaar verkeer omdat het de enige brug over een lang stuk van de Missouri River ten zuiden van Omaha was. Voor de renovatie van de brug is het eigendom in 2007 overgedragen van een privaat bedrijf naar de Plattsmouth Bridge Commission. De brug is vervolgens tussen 21 april 2008 en 9 november 2008 afgesloten voor de renovatiewerkzaamheden.

In 2014 opende een nieuwe brug met 2x2 rijstroken ten noorden van Plattsmouth, de US 34 werd vervolgens hier naar toe verplaatst.[3] De Plattsmouth Bridge was lange tijd één van drie tolbruggen over de Missouri River.[4] Tussen 2017 en 2018 is de brug versterkt met het vervangen van een aantal verbindende delen van de vakwerkconstructie.[5]

Zie ook

Referenties