Plenty Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian State Route 12.svg
Plenty Highway map.png
SR 12
Begin Alice Springs
Einde Tobermorey
Lengte 498 km
Route

Junction.svg Stuart Highway

Centrum.svg Gem Tree

Centrum.svg Atitjere

Centrum.svg Jervois

Centrum.svg Tobermorey

De Plenty Highway is een highway in het Northern Territory, Australië. De weg vormt een oost-westroute door het zuidoosten van het territorium, vanaf de Stuart Highway ten noorden van Alice Springs tot aan de grens met Queensland bij Tobermorey. Het grootste deel van de route is onverhard. De totale lengte is 498 kilometer.

Routebeschrijving

Zo'n 60 kilometer ten noorden van Alice Springs begint de Plenty Highway op een kruising met de Stuart Highway, de weg naar Darwin. De weg voert eerst in noordelijke richting, later in oostelijke richting.De eerste 100 kilometer tot voorbij het Gem Tree Caravan Park is verhard. De rest van de route is onverhard. Er ligt geen enkele plaats van omvang op de route, alleen rond Jervois wonen nog wat mensen. Men kan op 3 punten brandstof verkrijgen, maar niet ten oosten van Jervois. De route voert door zeer afgelegen woestijngebied. Tot aan Jervois is de weg in redelijke conditie, maar oostelijker is de toestand slechter en is een 4x4 noodzakelijk. De oostelijkste 220 kilometer naar Tobermorey is minder geschikt voor caravans. Aan de zijde van Queensland gaat de Donohue Highway verder, die in zeer slechte toestand is. De eerste plaats met brandstof in Queensland is Boulia, 250 kilometer oostelijker. Tussen Jervois en Boulia is dus over 470 kilometer geen brandstof te verkrijgen.

Geschiedenis

De weg heeft weinig doorgaand belang en is om deze reden nog grotendeels onverhard. Circa 650 kilometer van de route is onverhard tot Boulia in Queensland. De weg voert niet door aborginalgebied en is gewoon te berijden zonder speciale vergunningen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 110 voertuigen ten oosten van de Stuart Highway, wat daalt naar 75 voertuigen richting het onverharde deel. Voor Jervois rijden 25 voertuigen per dag.[1]

Referenties

  1. Traffic reports | Northern Territory Department of Infrastructure
Hoofdwegen in het Northern Territory

Arnhem HighwayBarkly HighwayCarpentaria HighwayKakadu HighwayLasseter HighwayPlenty HighwayStuart HighwayTablelands HighwayVictoria Highway