Požega-Slavonija

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pozega-Slavonia COA.png
Pozega-Slavonia.png
Hoofdstad Požega
Grootste stad Požega
Oppervlakte 1.832 km²
Inwonertal 78.034 (2011)
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting

De provincie Požega-Slavonija (Kroatisch: Požeško-Slavonska Županija) is gelegen in het oosten van Kroatië.

Inleiding

De naam is een samenstelling van de hoofdstad Požega en de regio Slavonija (In het Nederlands: Slavonië, niet te verwarren met het land Slovenië). De županija is langgerekt en loopt van oost naar west. De župnija is dunbevokt, er wonen nog geen 80.000 mensen, waarvan ongeveer een derde in Požega woont. De regio is één van de gebieden die steeds meer ontvolkt raakt door minder geboortes en wegtrekkende bewoners.

Het westelijke deel is heuvelachtig en kent meer bosrijke gebieden. Het noorden is bebost bergachtig met de Papuk als hoogste punt (919 meter), het oostelijke deel is overwegend vlak. Ook ten zuiden van Požega ligt nog een heuvelachtig gebied, de Požeška Gora. Er zijn geen grote rivieren, de grootste is de Orljava die door het vlakke landschap stroomt en ook de hoofdstad Požega aandoet.

Wegennet

Door de vorm van de županija is het wegennet grotendeels oost-west georiënteerd. De wegen zijn er veelal niet druk omdat het gebied dunbevolkt is.

Autoceste

Požega-Slavonija kent geen autoceste op haar grondgebied. De dichtsbijzijnde is de A3 in het naburige Brod-Posavina.

Hoofdwegennet

De D38 kan beschouwd worden als de hoofdader van de županija. Deze weg loopt van Pakrac via Požega naar Pleternica en uiteindelijk naar Đakovo. De D47 verbindt Lipik in het westen met Novska en de A3 in Sisak-Moslavina. De D5 is de belangrijkste weg die een noord-zuidfunctie heeft. De weg vormt een verbinding tussen Hongarije en Bosnië-Herzegovina en loopt hier in het westen door de stad Pakrac en is hiermee van (inter)nationaal belang. Omdat het oosten van de županija wat meer plaatsen telt lopen hier ook wat meer wegen. De D53 is in deze regio de weg die een noord-zuidverbinding vormt en ook Hongarije met Bosnië-Herzegovina verbindt. Ook vanuit Pleternica lopen enkele wegen zuidwaarts richting de A3.

Požega

De hoofdstad van de županija wordt aangedaan door zowel de D38 als de D51 als een dubbelnummering die westelijker wat verder doorloopt dan oostelijker. Požega kent geen bypass of ringweg: Doorgaand verkeer zal door de stad moeten. De route loopt door het noordelijke deel van de stad en kent alleen gelijkvloerse kruisingen.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar