Podilskyi Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Подільський мостовий перехід
Overspant Dnipro
Rijstroken 2x3
Totale lengte 4.432 meter
Hoofdoverspanning 344 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 202x
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Podolskyi Bridge of Podolsk Bridge Crossing (Oekraïens: Подільський мостовий перехід) is een in aanbouw zijnde brug in Oekraïne. De gecombineerde weg/spoorbrugverbinding bestaat uit meerdere componenten, waaronder een boogbrug. De brugverbinding overspant de Dnipro in Kyiv.

Kenmerken

De Podilskyi Bridge is een verbinding die uit meerdere bruggen bestaat die verschillende waterwegen overspannen. De hoofdbrug is een boogbrug met een overspanning van 344 meter lengte. Deze heeft aan de westkant een ongelijkvloerse aansluiting op de Naberezhne Shose, de stadsautoweg over de oever van de Dnipro. De brugverbinding gaat echter westwaarts nog verder over een binnenhaven van de Dnipro. Het oostelijk deel is een liggerbrug dat een eiland en nog een zijkanaal van de Dnipro overspant. De totale bruglengte bedraagt 4.432 meter, de totale wegverbinding is meer dan 7 kilometer lang.

Geschiedenis

Een brug op deze locatie is al ten tijde van de Sovjetunie gepland en was opgenomen in het masterplan voor Kyiv in 1985. De bouw van de brug begon in 1993 met een geplande opening in 2001, maar werd al snel gestaakt vanwege gebrek aan geld. In die periode zijn eigenlijk amper echte werkzaamheden uitgevoerd behalve een bouwweg over het eiland Trukhaniv in de Dnipro.

In 2003 werd hervat met de bouw op Trukhaniv en in 2004 is de bouw van de brug zelf aangevangen op Trukhaniv Island en op de oostoever. De hoofdbrug ging in 2007 in aanbouw. In 2009 werd de aansluitende Naberezhne Shose op de westoever in gebruik genomen. In 2009-2010 zijn pijlers voor de brug in de binnenhaven van de Dnipro gebouwd. In 2010 was 2,2 kilometer van de brug in ruwbouw als gesloten brugdek gereed over de gehele Dnipro, maar sloot nog nergens op aan. De bouw van de bogen duurde van 2010 tot 2014.

Vanwege tekort aan geld, problemen met de onteigening en rechtszaken verloopt de bouw extreem traag. Deadlines zijn telkens opgeschoven. In 2017 werd de onteigening op een deel van de oostoever afgerond tot aan de spoorlijn, de bouw van de brug op dat deel begon in 2019. De brug was in 2022 echter nog steeds incompleet en de bouw is vanwege de Russische invasie van Oekraïne gestaakt.

Zie ook

Referenties