Podkarpackie

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Podkaparckie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Rzeszów
Grootste stad Rzeszów
Oppervlakte 17.844 km²
Inwonertal 2.102.000
Lengte snelwegennet 167 km[1]
Eerste snelweg 2012
Afkorting R

De provincie Podkarpackie, soms vertaald als Subkarpaten is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het zuidoosten van het land. De provincie heeft een oppervlakte van bijna 18.000 km², ongeveer de helft van Nederland. De provincie telt 2,1 miljoen inwoners en de hoofdstad is Rzeszów.

Inleiding

Ligging

Podkarpackie grenst in het westen aan Małopolskie, in het noordwesten aan Świętokrzyskie en in het noorden aan Lubelskie. In het oosten grenst het aan Oekraïne en in het zuiden aan Slowakije. De provincie meet maximaal 170 kilometer van oost naar west en 180 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

Podkarpackie is over het algemeen glooiend tot licht heuvelachtig in het noorden en midden en heuvelachtig tot bergachtig in het zuiden, waar de Karpaten zijn gelegen. Bos vindt men vooral in het noorden en zuiden, het midden is meer open. De 1.346 meter hoge Tarnica is het hoogste punt van de afgelegen Bieszczady in het zuidoosten. De rivier de Wisła vormt de grens met de provincie Świętokrzyskie

Steden

De steden van Podkarpackie liggen op één as van west naar oost door het midden van de provincie. Rzeszów is de grootste stad, andere grotere steden zijn Dębica, Łancut, Przeworsk, Jarosław en Przemyśl. In de bergen in het zuiden liggen stadjes als Jasło, Krosno en Sanok, in het noorden liggen Tarnobrzeg en Stalowa Wola.

Economie

Podkarpackie was van oudsher één van de minder ontwikkelde gebieden van Polen en daarom is de streek in de jaren 20 geïndustrialiseerd.gemiddeld inkomen van € 730 per maand.

Wegennet

Podkarpackie is een belangrijke doorvoerprovincie voor met name oost-westverkeer, en de meeste grote steden liggen dan ook langs deze oost-westas, gevormd door de DK4. Noord-zuidverkeer is minder van belang, veelal richting Radom en Lublin. Er zijn twee belangrijke grensovergangen met Oekraïne, Korczowa en Medyka. Grensoverschrijdend verkeer naar Slowakije is minder significant.

Autosnelwegen

Podkarpackie had voor 2012 nog geen autosnelwegen, maar zal in 2014 significant in snelweglengte toenemen wanneer de gehele A4 door Podkarpackie wordt opengesteld. Rondom Rzeszów is al een stuk van de S19 geopend. Desondanks is het hoogwaardige wegennet beperkt.

Droga krajowa

Omdat Podkarpackie een belangrijke doorvoerprovincie was is de DK4 op diverse plekken beter uitgebouwd met 2x2 rijstroken en al dan niet ongelijkvloerse rondwegen. De DK9 verbindt Rzeszów met Radom en Warszawa, een weg waarvan het belang nogal eens onderschat wordt. De DK19 is de transitroute naar Lublin en verwerkt vooral lange-afstandsverkeer. De DK28 vormt de regionale oost-westverbinding door het bergachtige zuiden. De DK77 is van interregionaal belang als diagonale verbinding vanaf Sandomierz en Stalowa Wola richting Przemyśl.

Geschiedenis

Op 10 september 2012 openden de eerste A- en S-wegen van Podkarpackie, namelijk de A4 en S19 rond Rzeszów. Op 27 mei 2013 opende het tweede deel van de A4 rond Jarosław. In 2013 openden meer delen van de A4 ten westen van Rzeszów en ten oosten van Jarosław. De A4 was de eerste snelweg die de oostgrens van Polen bereikte. In 2014 opende het ontbrekende deel van de A4 tussen Tarnów en Dębica, waarmee de stad Rzeszów voor het eerst per snelweg met de rest van Europa verbonden was.

Toekomst

Prioriteit heeft na de voltooiing van de A4 de aanleg van de S19 tussen Lublin en Rzeszów. Vroeger was het gepland om een snelweg van Radom naar Rzeszów aan te leggen, maar deze is momenteel niet gepland. Dit zou de S9 kunnen worden.

Referenties

  1. stand 01-01-2020
Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie