Podlaskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Podlaskie.png
Podlaskie.png
Hoofdstad Białystok
Grootste stad Białystok
Oppervlakte 20.180 km²
Inwonertal 1.177.000
Lengte snelwegennet 109 km[1]
Eerste snelweg 2012
Afkorting B

De provincie Podlaskie, soms vertaald als Podlachië is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het noordoosten van het land. De provincie heeft een oppervlakte van ruim 20.000 km² en telt bijna 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Białystok.

Inleiding

Ligging

Podlaskie ligt in het noordoosten van Polen en grenst in het westen aan Warmińsko-Mazurskie en Mazowieckie en in het zuiden kortstondig aan Lubelskie. De provincie landsgrenzen met twee landen, Wit-Rusland in het oosten en Litouwen in het noorden. Via een viergrenzenpunt grenst het ook aan het oblast Kaliningrad van Rusland. De provincie meet maximaal 240 kilometer van noord naar zuid en 140 kilometer van oost naar west.

Landschap

De provincie is over het algemeen vlak tot licht glooiend en kent veel bos, met name in het noorden en oosten. Er liggen ook een aantal meren in de provincie, die verder vrij open is met weilanden. Het noordoosten is heuvelachtiger. Er zijn vier nationale parken in Podlaskie.

Steden

Er is maar één grote stad en dat is de hoofdstad Białystok, die 295.000 inwoners telt. Daarnaast hebben Suwałki en Łomża net iets meer dan 60.000 inwoners maar de andere grotere plaatsen tellen minder dan 30.000 inwoners. Regionaal zijn Augustów en Zambrów nog van belang. De bevolkingsdichtheid in Podlaskie is de laagste van Polen.

Economie

Podlaskie behoort tot de wat minder ontwikkelde provincies van Polen met in 2012 een gemiddeld inkomen van € 750 per maand. De werkloosheid is hoger dan gemiddeld. Er is weinig industrie in Podlaskie, en de meeste mensen werken in de service- en handelssector. De landbouw en het toerisme zijn ook van belang.

Wegennet

De provincie is van belang voor transitverkeer naar de Baltische staten en in mindere mate naar Wit-Rusland. In 2018 is de S8 tussen Warszawa en Białystok volledig opengesteld voor verkeer en was daarmee de eerste volledige autosnelweg voor Podlaskie.

Droga krajowa

De belangrijkste hoofdweg is de DK8 die uit Warszawa komt en vanaf Białystok noordwaarts loopt via Augustów en Suwałki naar de grens met Litouwen. De DK16 verwerkt oost-westverkeer naar noord-Podlaskie en de DK19 is de belangrijkste noord-zuidas in oost- en zuid-Podlaskie. Deze route verwerkt ook verkeer naar Hrodna in Wit-Rusland.

Geschiedenis

Podalskie heeft nog weinig kunnen profiteren van de grootschalige bouw van nieuwe infrastructuur in Polen. Pas op 12 september 2012 opende het eerste snelwegsegment, de S8 tussen Jeżewo en Białystok, gevolgd door de bypass van Zambrów een maand later. In 2014 opende het eerste deel van de S61 bij Suwałki, en opende tevens de omgelegde DK8 vanaf Augustów. Beide wegen sluiten op elkaar aan en vormen een grootschalige omleiding tussen Augustów en Suwałki. In 2017 kwamen de S8 grotendeels gereed tot aan Białystok. In 2020 opende bij Szczuczyn 7 KM van de S61, waarbij de bestaande DK61 verdubbeld is.

Toekomst

De hoogste prioriteit heeft de bouw van de S61 als noord-zuidverbinding naar Litouwen. Daarnaast moet de S19 aangelegd worden vanaf de Wit-Russische grens via Białystok naar Lublin, maar dit is een lange termijnsproject.

Referenties

  1. stand 01-01-2021
Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie