Podul Canalul Dunăre - Marea Neagră

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Podul Canalul

Dunăre - Marea Neagră

Blank.png
Blank.png
Overspant Canalul Dunăre - Marea Neagră
Rijstroken 1x4
Totale lengte ~910 meter
Hoofdoverspanning 200 meter
Hoogte brugdek 18
Openstelling 19-10-2015
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Podul Canalul Dunăre - Marea Neagră (brug over het kanaal Donau - Zwarte Zee) is een tuibrug in Roemenië, gelegen nabij de stad Constanța.

Kenmerken

De brug is een tuibrug met een totale lengte van circa 910 meter, waarvan de hoofdbrug 360 meter lang is, met een hoofdoverspanning van 200 meter lengte. De brug heeft een 17,4 meter breed brugdek met 4 rijstroken zonder rijbaanscheiding. Het brugdek ligt maximaal 18,4 meter boven het water. De pylonen zijn 66 meter hoog. De brug overspant het kanaal tussen de Donau en de Zwarte Zee ten zuiden van de stad Constanța. De brug is een snelle toegang vanaf de A4 naar de containerhaven van Constanța. De brug is 2,1 kilometer ten oosten van de Podul Agigea gelegen, met ertussen de sluizen tussen het kanaal en het zeewater van de Zwarte Zee.

Geschiedenis

De ontsluiting van de containerhaven van Constanța verliep oorspronkelijk alleen vanuit het zuiden via de DN39A. Toen de A4 rond de kuststad Constanța gereedkwam, nam de noodzaak voor een snelle tweede ontsluiting noodzakelijk, mede ook omdat bijna alle Roemeense bestemmingen voor vracht van en naar de haven via de A4-A2 bereikt worden. De eerste tuibrug over het kanaal opende in 1983 voor het verkeer, de Podul Agigea.[1]

In 2011 is begonnen met de tracébouw en de brug zelf is tussen 2012 en 2014 aangelegd. Er was een openingsceremonie op 12 november 2014, maar bleek alleen een stunt voor de verkiezingen, de brug is op 19 oktober 2015 opengesteld voor het verkeer.[2] Er is geen formele naam van de brug bekend. De weg die over de brug loopt lijkt ook ongenummerd te zijn.

Referenties